Futbolcuların transfer ücretlerinden gençlere fon

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2007 18:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Profesyonel futbol liginde uygulanan transfer ücretlerinden belirli oranda yapılacak kesintilerle, gençler için fon oluşturulması önerildi.

TBMM Çocuk ve Gençlerdeki Şiddeti Araştırma Komisyonu, taslak raporunu tamamladı. Raporda, okullarda, koruyucu ruh sağlığının öğretilmesi amacıyla "Rastgele İyilik Programları" uygulanması, silah satışının zorlaştırılması, öğretmenlerin okulda sigara içmelerinin yasaklanması ve şiddetle mücadele yasası çıkarılması önerileri yer aldı.

Komisyonun taslak raporunda sorunlar ve öneriler; "Aile", "Araştırma, çalışma, proje, veri tabanı", "Çocuk", "Eğitim", "Finansman, bütçe, yatırım", "İnternet", "Koordinasyon", "Medya", "Mevzuat, kanun, idari düzenleme", "Okul", "Okul öncesi", "Öğretmen", "Politika, siyaset, parlamento", "Personel", "Sosyal kültürel faaliyetler", "Sivil toplum kuruluşları", "Sosyal yardım, yoksulluk, gelir dağılımı", "Uluslararası" başlıkları altında sıralandı.

Raporda, evin çok kalabalık olması, aşırı baskı, kıskançlık, ihmal veya ebeveynlerden birinin aşırı hakimiyetinde, çocukların suça eğildiği belirtildi.

Çocukları suça iten kişilere ulaşılamadığına; bu nedenle de olayların aydınlatılamadığına işaret edildi.

Din eğitiminde hurafelere yer verilmeyerek, dinin bilimle zenginleştirilmesinin sağlanması gerektiği ifade edilen raporda, okul disiplin mevzuatlarının, şiddet, çeteleşme gibi konularda önleyici düzenlemeleri içermediği vurgulandı.

Büyük fiziki mekanlı kalabalık okulların, şiddeti kışkırttığı işaret edilerek, "Okulların çevresindeki çeteleşme ve diğer olumsuz unsurların varlığı, önemli bir sorun oluşturuyor" denildi.

ÖNERİLER

Sorunların tespit edildiği raporda, çözüm önerileri de yer aldı.

Anne-baba eğitimleri için anne-baba okulları açılması, anne-babaların çocuk haklarını öğrenmesi, evlilik öncesi kurslarına isteklilik ve katılımın artırılması, sertifikalı koruyucu ailelik uygulaması başlatılması istendi.

Ergenlik ve gençlik yaşıyla ilgili yeni bir tanım yapılması da önerilen raporda, şu görüşler sıralandı:

"Sağlık tedbiri kararı verilen ve akıl sağlığı yerinde olmayan veya psikiyatrik rahatsızlığı olan çocukların bakım ve tedavilerinin Sağlık Bakanlığınca gerçekleştirilebilmesi için yatılı çocuk ve ergen psikiyatri klinikleri, ülke genelinde yaygın şekilde kurulmalı.

Okullarda koruyucu ruh sağlığı değerlerinin öğretilmesi amacıyla "Rastgele İyilik Programları" uygulamaları yapılabilmesi için gerekli düzenlemeler gerçekleştirilmeli.

Okullarda beden eğitimi dersleri 4 saate çıkarılmalı.

Okullarda değerler sisteminin öğretilmesi için isteğe bağlı yeterli din eğitim koşulları sağlanmalı.

Aile planlaması hizmetleri, daha etkin olarak yürütülmeli.

Profesyonel futbol liginde uygulanan transfer ücretlerinden belirli oranlarda yapılacak kesintilerle gençlere yönelik bir fon oluşturulmalı.

Silah satışları zorlaştırılmalı ve devletleştirilmeli.

Öğretmenlerin, okul içinde sigara içmeleri yasaklanmalı.

Şiddetle mücadele yasası çıkarılmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber