Atamaları bakan ve vali yapacak: Okul müdürleri için mülakat sınavı kalkıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Nisan 2007 07:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Danıştay'ın 9 ay önce yürütmesini durdurduğu 'yönetici atamaları yönetmeliği' yeniden düzenlendi. Bakanlık, temel kriter olan mülakat ve sınav uygulamasını kaldırdı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Danıştay'ın 9 ay önce yürütmesini durdurduğu Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atanma ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ni yeniden düzenledi. Okul müdürlüğünde Danıştay'ın 'kalmalı' dediği uygulamaları değiştiren MEB, müdürlüğe ve müdür yardımcılığına atamada temel kriter olan mülakat ve yazılı sınavları kaldırdı. Atamada, eğitim kurumunun türüne göre yetkili isim bakan ya da vali olarak belirlendi. Yeni düzenleme, "Okul idareciliğine atamada sınavsız dönem başladı" şeklinde yorumlandı. CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, yönetmeliği "sinsi kadrolaşma" diye niteledi.

23 maddeye indirildi

34 maddeden 23 maddeye indirilen yeni yönetmelik dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemede, müdür atamasında mülakat ile Düzey Belirleme Sınavı; okul müdür yardımcığı atamasında Seçme Sınavı'na son verildi. Düzenlemeye göre atamalar şöyle yapılacak:

İlçe milli eğitim müdürü, müdür ve müdür yardımcılarını belirleyip il milli eğitim müdürüne sunacak. Yöneticiler, milli eğitim müdürünün oluru ile vali tarafından atanacak.

Anadolu, fen, spor, sosyal bilimler statüsündeki liselerin müdürü, ilçe milli eğitim müdürünce belirlenecek. Müdürler, il milli eğitim müdürünün oluru ile bakan tarafından atanacak.

Sınıf mevcutlarına göre kategorisi belirlenen A, B, C tipi eğitim kurumu müdürlüklerine atamada sınav şartı aranmaksızın idarecilikte belirli süre geçirmiş olmak yeterli sayılacak.

C tipi eğitim kurumu müdürlüğüne atanacaklarda en az bir; B tipi eğitim kurumu müdürlüğüne atanacaklarda en az iki; A tipi eğitim kurumu müdürlüğüne atanacaklarda en az üç yıl yöneticilik yapmış olmak gerekecek.

Müdür başyardımcılığına atanacaklarda en az bir yıl yöneticilik yapmış olmak yeterli görülürken, müdür yardımcılığına atamalar şöyle olacak:

C Tipi: Öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak, B Tipi: Adaylık dahil en az 3 yıl görev yapmış olmak, A Tipi: Adaylık dahil öğretmenlikte en az 5 yıl görev yapmış olmak.

Sınav puanına dayalı olarak atanmayı bekleyen eğitimcilerin hakları saklı tutulacak.

Okullar; büyüklüğü, kapasitesi, öğretmen ile öğrenci ve derslik sayısına göre A, B, C tipi eğitim kurumu olarak adlandırılıyor.

15 bin vekil müdür asil olacak

Görevini vekâleten sürdüren yaklaşık 15 bin müdür ve müdür yardımcısının asaleten atanmaları için gözler ilçe milli eğitim müdürlüklerine çevrildi. İlçe milli eğitim müdürleri, vekil müdürleri, il milli eğitim müdürünün onayına sunacak. Ardından hiçbir sınav yapılmadan vekil müdürler, vali tarafından asaleten atanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber