Sigarayı bırakmak isteyen avukat 'ışın'lanacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Nisan 2007 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar, uzun yıllardır içtiği sigarayla vedalaşmaya hazırlanıyor. Baroya üye avukatların girişimiyle Ankara Barosu yönetimi, ışınlama yoluyla sigarayı bırakmak isteyenlere tedavi imkânı sundu.

Sigarayla Savaşanlar Vakfı ile baro arasında yapılan anlaşmaya göre, sigarayı bırakmak isteyen avukatlar ışınla tedavi için indirimli 200 YTL ödeyecek. Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Hasan Ürel, Başkan Coşar'ın sigarayı bırakıp üç günlük tedaviye girdiğini belirtti. Ürel, topluma örnek olan hukukçuların sigaranın zararlarından kaçınması gerektiğini dile getiriyor.

Ankara Adliyesi'nde kafeteryada sigara içmeyen avukatların talebiyle başlayan sigara içme yasağı farklı bir boyut kazandı. Halka açık alanlarda sigara içmenin kanunen yasak olduğunu belirterek çok sayıda imza toplayan avukatlar, topladıkları imzaları Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ankara Barosu'na iletti. Bazı avukatlar da sigara yasağı konulmasına karşı imza topladı. Başsavcılık, sigara yasağı isteyen avukatların topladığı imzaları dikkate alarak, kafeteryada sigara içilmesini yasakladı. Ankara Barosu da sigara yasağını destekleyerek avukatlara açık alanlarda sigara içilmemesi için uyarıda bulundu. Başsavcılık, duruşma salonları çevresinde sigara içen aralarında avukatlar, adliye personeli ve vatandaşların da bulunduğu çok sayıda kişiye 58'er YTL para cezaları kesti.

Ankara Barosu, sigara yasağına tam destek verirken, zararlarıyla mücadele için de 'ışınla tedavi' yoluyla sigarayı bıraktırmak için kampanya başlattı. Baro Başkan Yardımcısı Hasan Ürel, "Meslektaşlarımızın sigarayı bırakmaları için ışınla tedavi merkezine yönlendiriyoruz." diye konuştu. Baro Başkanı Coşar'la birlikte yönetim kurulundan 3 üyenin sigara içtiğini belirten Ürel, "Başkanımız da tedaviye başladı. Sigarayı en kısa sürede bırakacak." dedi.

Sigarayla Savaşanlar Vakfı'ndan alınan bilgiye göre, kızılötesi/ enfraruj/ infrared ışınları deri yüzeyinde belirli bölgelere, saniye ile ölçülen sürelerde uygulanarak, vücudun gerektikçe ürettiği, doğal iç denge salgısı olan "endorfinlerin" üretilmesine yardımcı olunuyor. Sigarayı bırakanlarda ilk hafta beyin endorfin ve serotonin salgılama işini gerçekleştiremediğinden vücut zor anlar yaşıyor. Beyin ancak 72 saat sonra eski görevini yapmaya başlıyor. Bu 72 saatlik süre içinde, tiryakinin yoksunluk belirtileri önlenirse, sigarayı bırakması kolaylaşıyor. Işın uygulaması ile beyin yeniden sigaraya gerek duymadan serotonin ve endorfin salgılaması için uyarılıyor ve bundan sonra da beyin eski sağlıklı haline kavuşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber