TOBB: Orta yaş grubunda işsizlik artıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2007 16:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, orta yaş grubunda işsizliğin arttığını ve bu gruptaki insanların geçindirmeleri gereken bir evleri olduğunu belirterek, ?Bu insanların işsizlik sorunundaki artış, yarın sosyal olarak müthiş bir problem olarak karşımızda? dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) geleneksel Perşembe toplantısına katılan Hisarcıklıoğlu, TOBB'un faaliyetleri hakkında bilgi verdiği konuşmasında, şu anda 150 milyon dolar kaynağa sahip kredi garanti fonu ile projesi olup parası olmayanlara kefil olduklarını söyledi.

KOBİ Girişim AŞ, Anadolu Yaklaşımı ve kobi.org.tr aracılığıyla sağlanan hizmetlere de değinen Hisarcıklıoğlu, KOBİ'lerin devlet tarafından kendilerine ayrılan fondan yararlanmalarını sağlamak üzere fuarlar düzenlediklerini belirtti. Son dönemdeki ekonomik gelişmeleri değerlendirerek, yeni bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu ve yapısal reformların büyük önem taşıdığını kaydeden TOBB Başkanı, ?Zayıflayan AB çıpasının yerine ikame edecek yerel bir çıpaya ihtiyaç var. Makro reformlardan sonra artık sıranın da mikro reformlara geldiğini görüyoruz? diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, son 5 yılda kümülatif olarak yüzde 43 büyüme kaydedildiğine ve bunda kamunun payının sadece yüzde 6,7 olduğuna dikkat çekerek, büyümenin özel sektör eliyle gerçekleştirilmesinin önemini vurguladı.

?HESAP VEREMEYEN HESAP SORABİLİR Mİ??

Son 5 yılda istikrar programı sayesinde bütçe açığının azaldığını belirten Hisarcıklıoğlu, devletin borç almasını istemediklerini, bu durumda açığı kapatmanın yolunun vergilerin artırılmasından geçtiğini dile getirdi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 2006 yılında faiz dışı harcamaların yüzde 30, büyüme ve enflasyonun ise toplam yüzde 16 arttığını belirterek, aradaki 14 puanlık farkın artan vergilerden karşılandığını, iş adamlarının devletten harcamaların azaltılmasını istemesi gerektiğini kaydetti.

Yükselen vergi oranlarının, kayıt dışı ekonomiyi artırdığına ve kayıt içinde kalanların rekabet şanslarının azaldığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, ?Hesap veremeyince de, harca diye kaynakları verdiğimiz kişilere hesap sorulamıyor. Hesabını veremeyen hesap sorabilir mi? Ancak hesabı nerede soruyoruz? Seçim sandığında, 5 yılda bir. Onun dışında hesabı sormaya kalkana getir defteri diyor? görüşünü aktardı.

?AKIL TERİ İLE ALIN TERİNİ BİRLEŞTİRMELİYİZ?

Hisarcıklıoğlu, istihdam sorununun, Türkiye'nin en önemli meselesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

?Son 10 yıldaki toplam işsizlik sayısındaki artış yüzde 60 olmuş. Ama artan grup 35-54 yaş arası, yüzde 170. Orta yaş grubunda işsizlik artıyor. Bunların evi, çoluğu, çocuğu, geçindireceği hanımı ve evi var. Bu insanların işsizlik sorunundaki artışı, yarın sosyal olarak müthiş bir problem olarak karşımızda.?

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'ye gelen küresel sermaye fırtınasına karşı ayakta kalmak için yeterli sermaye bulunmadığına işaret ederek, ?Büyüyebilmek için sermaye, sermayeye ulaşım kaynakları rakibim kadar güçlü mü? Güçlü değil. O zaman ortaklık kültürünü geliştiriyor olmamız lazım? dedi. Teknolojinin de önemine değinerek, ?Akıl teri ile alın terini birleştirmeliyiz? diyen Hisarcıklıoğlu, bundan sonrası için başta hukuk ve yargı reformu olmak üzere yapısal reformların yerine getirilmesinin büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber