Sözleşmelilerin Sendikalı Olması Kanunlaştı

657 sayılı Kanunun 4/B maddesi, 4924 sayılı Kanun ve diğer Kanunlara göre sözleşmeli olarak çalışanların memur sendikalarına üye olmasının önündeki engel 4688 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin (a) bendinde yer alan "daimi suretle" ibaresi idi. Söz konusu ibare geçici işçiye kadro veren Kanun tasarısı ile yürürlükten kaldırılmış ve "sözleşmeli personel pozisyonunda" şeklinde değiştirilmiştir. Buna göre sözleşmeli çalışanlar da memur sendikalarına üye olabilecektir. Bu değişiklik, yetki tespitinin yapılacağı 15 Mayıs öncesinde, oldukça önemlidir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Nisan 2007 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 3. maddesine göre "Kamu kurum ve kuruluşlarının işçi statüsü dışındaki bir kadro veya pozisyonunda daimî suretle çalışan, adaylık veya deneme süresini tamamlamış kamu görevlileri" sendikalara üye olmaktadır.

Maddede geçen, "daimi surette çalışan" ifadesi, sözleşmeli olarak çalışanların memur sendikalarına üye olmasına engel olmaktaydı.

Diğer taraftan, geçici işçilere kadro veren 5620 sayılı Kanunun 4. maddesinde şu hüküm yer almıştır: "25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 3 üncü maddesinin (a) bendinde yer alan "pozisyonunda daimi suretle" ibaresi "sözleşmeli personel pozisyonunda" şeklinde değiştirilmiştir."

Bu değişiklik ile sözleşmeli olarak çalışanların da memur sendikalarına üye olmasının önü açılmıştır.

Bu değişikliğin en önemli etkisi yetkili sendikaların belirlenmesinde ortaya çıkacaktır. Her yıl Ağustos ayında yapılan toplu görüşmelere hizmet kolundaki hangi sendikaların katılacağı 15 Mayıs itibariyle belirlenmektedir. 15 Mayıs itibariyle maaşından sendikalara üyelik aidatı kesilenlere sözleşmeli olarak çalışanlar da dahil olacağından yetkili sendikalarda bazı değişiklikler olabilir.

Sağlık Bakanlığında ve Milli Eğitim bakanlığında çok sayıda sözleşmeli personel çalışmaktadır. Geçen yıl hangi sendikanın kaç üyesi olduğuna dair verilere bakmak için tıklayınız.

Düzenleme kimleri kapsıyor?

1- 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre çalışanlar,
2- Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığında 388 sayılı "Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" nin 6 ncı maddesinin 2 nci fıkrası uyarınca çalışan sözleşmeli personel,
3- Mülga 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun değişik 123 üncü maddesinin birinci fıkrasına göre sözleşmeli olarak çalıştırılanlar,
4- Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünde çalışmakta olan sözleşmeli personel,
5- 5393 sayılı Belediye Kanununun 49'uncu maddesi uyarınca sözleşmeli olarak istihdam edilen personel,
7- Teşkilat kanunlarına göre sözleşmeli çalışanlar,

Her sözleşmeli sendikalı olabilecek mi?

Kanuna göre sadece deneme süresini tamamlamış olanlar kamu görevlileri sendikalarına üye olabilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber