Borsa rekor kırdı , dolar 1.33'e indi

Haber Giriş : 21 Nisan 2007 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına aday olmayacağı yönündeki beklentilerle Avrupa borsalarındaki yükselişler, 47.355 puanla İMKB'ye 2007'nin rekorunu getirdi

EKONOMİ SERVİSİ

Çin borsasında önceki gün yaşanan sert düşüşten etkilenen Avrupa borsaları, dün yüzde 2'ye yakın yükseldi. Gerek bu hareketin olumlu etkileri, gerek Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına aday olmayacağı yönündeki beklentilerin güçlenmesi, İstanbul borsasına yılın rekorunu kırdırdı.

Hisse senetleri dün ortalama yüzde 2.26 değer kazanırken, İMKB - 100 Endeksi de 1047 puanlık artışla 47.355 puana çıktı ve tarihi rekora 395 puan yaklaştı. Endeks tüm zamanların rekorunu geçen yıl 27 Şubat'ta 47.728 puanla kırmıştı.

Hisse senetleri dünkü değer artışıyla 2006 sonuna göre yüzde 21 oranında prim yaptı. Piyasalar 23 Nisan'ın resmi tatil olması nedeniyle 24 Nisan Salı günü açılacak.

Asya ve Avrupa borsalarının hızla yükselmesinden sonra ABD borsaları da güne yükselişle başladı. New York borsası açılışta yüzde 1 yükselirken, Dow Jones Endeksi 13 bin puana yaklaşarak rekor kırdı.

YTL bir haftada yüzde 2.3 değerlendi

Dolar bankalararası piyasada 1.3340 ile 9 Mayıs 2006'dan bu yana en düşük değerine indi. YTL'nin dolar karşısında haftalık değer artışı yüzde 2.3 oldu. Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören, 4 Şubat 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi ise yüzde 18.59 ile 8 ayın en düşüğüne geriledi.

Doların uluslararası piyasalardaki değer kaybı da sürüyor. Euro/dolar paritesi dün sabah son iki yılın en yüksek seviyesi olan 1.3637'ye kadar çıktı. Bu harekette, Avrupa Merkez Bankası'nın gelecek ay faiz artıracağı beklentisi etkili oldu.

MİLLİYET

Borsa 'Köşk'e çıkmaz'la rekor kırdı, dolar 1.33 YTL'ye indi

Esra SAHİCİ

Cumhurbaşkanlığı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olmayacağı beklentisini satın alan piyasalar yine zirveye koştu.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yılın rekor seviyelerini test ederken, 48 bin zirvesine doğru hareket etti. Dolar ise dalga öncesine dönerek 1.33 YTL seviyelerini test etti. Dövizdeki düşüşe paralel olarak faiz cephesinde gerileme sürdü. Bono faizi yüzde 18.50 seviyesi ile 2006 yılı haziran ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

SİYASETE ENDEKSLİ İŞLEMLER: Uzun süredir yurtdışındaki gelişmelere paralel hareket eden piyasalarda cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştıkça gözler iç dinamiklere çevrildi. Hafta başında cumhurbaşkanlığına yönelik başlayan adaylık süreciyle birlikte piyasalar bu konuya odaklandı. Erdoğan'ın Köşk'e çıkıp çıkmayacağı yönündeki her sinyal piyasalarca takip edildi. Ancak AKP'nin MKYK toplantısı sonrasında Erdoğan'ın 'sürpriz bir aday açıklayacağım herkes çok şaşırıcak' şeklindeki açıklaması piyasalara doping etkisi yaptı. Yabancı yatırımcıların bu toplantı sonrasında Türk piyasasına olan alım iştahı iyice kabardı.

BORSA YILIN REKORUNU KIRDI: Önceki gün yurtdışındaki gelişmeleri gözardı eden ve yükselişe geçen İMKB'de yabancıların alımları global borsalarında yukarı yönlü hareketiyle agresifleşti. İMKB Ulusal 100 Endeks'i yabancı iştahıyla 48 bin tarihi zirvesine doğru hareket etti. Güne 46 bin puan seviyelerinden başlayan endeks hızla 47 bin seviyesini aştı. Gün içinde en yüksek 47.556 puanı test eden borsada günün tamamında yüzde 2.26 oranında artarak 47.356 puandan 2007 yılının rekor seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

1.33 YTL İLE MAYISA DÖNÜLDÜ: İçerideki olumlu beklenti, global piyasalardaki olumlu seyir ve Japon Yeninin değer kaybetmesi yabancının risk iştahını tetikledi. Gelişmekte olan piyasalarda payını artıran yabancı yatırımcıların, dün TL'deki talepleri de dikkat çekici boyuta ulaştı. Öyle ki dövizde yapılan satışlarla dolar geçen yıl mayıs ayındaki seviyeleri olan 1.3380 YTL'ye kadar geriledi. Bankalar arası piyasada 1.3380-1.3420 YTL arasında hareket eden dolar valörlü işlemlerde 1.3420 YTL'ye yükseldi. Serbest piyasada dolar günü 1.3390 YTL'den Euro ise 1.8200 YTL'den tamamladı.

FAİZ YÜZDE 18.50'YE GERİLEDi: Yabancı yatırımcıların TL'ye olan agresif ilgisi bono piyasasında yüksek işlem hacmine neden oldu. Bu ilginin etkisiyle bu hafta salı günü yüzde 19.10 faizle ihraç edilen gösterge bono bileşik faizinin yüzde 18.50 seviyelerine kadar gerilemesine neden oldu. Merkez Bankası gecelik fonlaması olan yüzde 19.12'nin altına gerileyen bono bileşik faizi günü yüzde 18.62 seviyesinden tamamladı. Anadolubank Hazine Grup Başkanı Hasan Ecesoy global piyasalarda risk iştahının arttığına dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Erdoğan'ın köşke çıkmayacağı beklentisi oluştu. Böylece AKP'nin Erdoğan'ın başkanlığında devam edeceği beklentisi piyasalardaki olumlu havayı destekledi. Gerginlik kalkmış değil. Çünkü adayı bilmiyoruz. Ama piyasa Erdoğan'ın aday olmama olasılığını fiyatlıyor."

HÜRRİYET

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber