Büyükşehir belediye başkanları Yargıtay'da değil yerel mahkemelerde yargılanacak

Haber Giriş : 10 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' yasalaştı. Yeni yasaya göre, büyükşehir belediye başkanları Yargıtay'da değil yerel mahkemelerde yargılanacak.

Genel Kurul'da AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Ali Bulut ve 3 milletvekilinin Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Yasa'da değişiklik öngören yasa teklifi ele alındı.

Yapılan görüşmelerin ardından, AK Parti ve CHP'nin ortak önergesiyle, belediye ve bağlı kuruluşlarında soruşturma izninin yine vali ve kaymakamlar tarafından verilmesine ilişkin hüküm yasada aynen korundu.

Teklifin, 'itiraza, yetkili merciin yargı çevresinde bulunduğu bölge idare mahkemeleri tarafından bakılacağına' ilişkin hükmü, yine AK Parti ve CHP'lilerin önergeleriyle metinden çıkarıldı.

Teklifin büyükşehir belediye başkanlarının hazırlık soruşturmalarına ve davalarına Yargıtay tarafından bakılmasını getiren hükmü ise bazı değişikliklerle korundu. Böylece Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, TBMM Genel Sekreteri, müsteşarlar ve valiler hakkındaki hazırlık soruşturmalarının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya vekili, kaymakamlar hakkındaki hazırlık soruşturmalarının ise o ilin Cumhuriyet başsavcısı veya başsavcı vekili tarafından yapılacak. Bu değişiklikle belediye başkanları hakkındaki hazırlık soruşturmaları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından alındı.

Büyükşehir belediye başkanları hakkındaki hazırlık soruşturmaları genel hükümlere göre yetkili ve görevli Cumhuriyet başsavcılığı tarafından yapılacak. Yeni düzenlemeye göre, belediye başkanlarının davalarına da Yargıtay`da bakılmayacak. Davaya bakmaya yetkili ve görevli mahkeme, genel hükümlere göre yetkili ve görevli mahkeme olacak. Ancak, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, TBMM Genel Sekreteri, müsteşarlar ve valiler için Yargıtay`ın ilgili ceza mahkemesi, kaymakamlar için ise o ilin ceza mahkemeleri yetkili olacak.

Yeni yasayla, memurlar ve kamu görevlileri hakkında yapılacak ihbar ve şikayetlerde zorlaştırıldı. Buna göre, ihbar ve şikayetlerde kişi ve olay belirtilecek. İddialar ciddi belge ve bulgulara dayanacak. İhbar ve şikayet dilekçesinde dilekçe sahibinin doğru ad, soyad ve imzası ile iş ve ikametgah adresi de bulunacak. Aynı kişiyle ilgili yeni bir şikayet ve ihbarda bulunmak için de yeni bilgi ve bulguların ortaya çıkması hükme bağlandı.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber