Toplu taşımada ?banka kartı' dönemi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Nisan 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu taşımada banka kartı dönemi başlıyor. Çanakkale Belediyesi ile işbirliği yapan Garanti Bankası'nın banka kartları belediye otobüslerinde bilet yerine geçecek. Garanti Ödeme Sistemleri Müdürü Mehmet Sezgin, Avrupa'da ilk kez Garanti Bankası tarafından uygulamaya sokulan bu sistem ile Çanakkaleli ParaCard sahiplerinin, bilet satın almak zorunda kalmadan, kartlarını şehir içi ulaşımda kullanabileceklerini belirtti. Sezgin, sistemin diğer banka kartlarına, daha sonra kredi kartlarına açılacağını vurgulayarak, 4-5 belediye ile daha görüşmelerinin sürdüğünü açıkladı.

Garanti Bankası'nın ParaCard'ları, 17 Nisan 2007'den itibaren Çanakkale'de toplu ulaşımı sağlayan 120 otobüste kullanılmaya başlandı. Kartlı ödeme sistemleri ve son uygulamaya ilişkin AKŞAM'ın sorularını yanıtlayan Sezgin, bu projede Kentkart ile işbirliği yaptıklarını söyledi. Kentkart tarafından üretilen validatörlerin üzerine yüklenen yazılım programı ile artık banka kartlarının da ulaşımda kullanılabileceğini aktaran Sezgin, toplam maliyetin 15 bin Euro'yu bulduğunu belirtti.

MAAŞINI ZARFLA ALANLAR VAR

Türk bankacılık sektöründeki toplam banka kartı sayısının ise 50 milyonu geçtiğini ifade eden Sezgin, şunları söyledi: ?Bu kartların yüzde 97 cirosu ATM'lerden para çekmek için kullanılıyor. Halbuki bu kartların hepsi alışveriş yaparken kullanılabilir. İnsanlara alışverişte, günlük yaşamda da bu kartı nasıl kullanabileceklerini öğretebiliriz dediğimizde ulaşım bunlardan birisi olarak karşımıza çıktı. Sonuçta belediye otobüslerine, toplu taşımaya binen insanların hepsinin cebinde kredi kartı yok. Hâlâ maaşını zarfla alan insanlar var. Bunlardan vergi kaçakları, kayıtdışı ekonomi doğuyor. Gri ekonominin üzerine gidebildiğimiz ölçüde bu ülke o kadar kalkınacak.?

ETİLER, BEBEK'TE KARTLARA TEMASSIZ ÇİP

Mehmet Sezgin, küçük montanlı alışverişlerde banka kartı kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla Bonus Trink olarak başlattıkları temassız kart teknolojisini banka kartlarında da kullanacaklarını dile getirdi. Ayrıca halen Burger King, CineBonus sinemaları ve bazı kafelerde geçen temassız kart uygulamasını Etiler ve Bebek'teki birçok işyerine yaymaya çalıştıklarını anlatan Sezgin, ?Orada yaşayan insanların Bonus Card'larının özelliklerini değiştireceğiz. Önümüzdeki 3 yıl içinde kredi kartlarımızın çok büyük çoğunluğunda bu teknolojinin olduğunu görmek istiyorum? dedi.

Kredi kartında yeni rota C ve D grubu

Garanti Ödeme Sistemleri Müdürü Mehmet Sezgin, kredi kartı pazarındaki büyümenin yavaşlayacağını belirterek şu öngörülerde bulundu: ?Ekonomik aktivite bu sene herkesin beklentisinden daha yukarıda gidiyor. Seçim yılında daha fazla tedirginlik vardı diye bir görüş vardı. O henüz ekonomik aktivitelere yansımış değil. İlk 4 ayda piyasadaki devinim oldukça iyi ama kredi kartları 2003, 2004 yılındaki patlaması ile gitmiyor. Kredi kartları genel harcamaları geçen yıl hız kesmiştir. Bu yıl da hız kesecek. Türkiye'de kredi kartı alabilecek A ve B kesimlerin hepsine ulaşıldı. Asıl büyük harcamayı A ve B kesimi yapar. Şimdi C ve biraz da D kesimine doğru gidilecek. Ama onların onay oranları ve kart limitleri de düşük. Dolayısıyla büyümenin yavaşlaması doğal bir gelişim olacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber