Dünya sağlıkçıların gözü bitkilerde

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 01 Mayıs 2007 12:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de ilk kez uluslararası bitki konferansı yapılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmasına göre, dünya nüfusunun yüzde 80'i bitkilerle tedavi oluyor

1.Uluslararası Tıbbi, Aromatik ve Baharat Bitkileri Konferansı'', başladı. Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Can Başer, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tıbbi ve aromatik florasının çok zengin ve çeşitli olduğunu söyledi. Anadolu'da tıbbi aromatik bitkileri kullanma geleneğinin asırlar öncesine uzandığını belirten Prof. Dr. Başer, sentetik ilaçların her hastalığı doğru tedavi edememesi ve bazı ilaçların yan etkileri nedeniyle 1980 sonrasında gelişmiş ülkelerde bu bitkilerin tedavi amaçlı kullanımı için birçok araştırmanın başlatıldığını kaydetti.

YARALARA KEKİK YAĞI SÜRÜN

Prof. Dr. Başer, kekiğin, mide rahatsızlıklarına iyi geldiğini söyledi. Kekiğin, birçok şekilde kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Başer, etlerle kullanıldığında, etin lezzetini artırmanın yanı sıra bakteri üremesini önlediğini belirtti. Kekik yağının da yaraları iyileştirici özelliği bulunduğunu ve mikrop üremesini önlediğini vurgulayan Prof. Dr. Başer, yaralara kekik yağı sürülebileceğini ifade etti. Prof. Dr. Başer, kekiğin kolesterol ve şeker düşürücü olarak da halk arasında kullanıldığını, ancak bu yöndeki araştırmaların devam ettiğini bildirdi. Ihlamurun yaprağının değil çiçeğinin kullanılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Başer, bu çiçeğin az kaynatılarak içilmesi durumunda sinirleri yatıştırdığını, orta derecede kaynatılırsa idrar sökücü özellik taşıdığını, çok kaynatıldığında ise solunum yollarını açtığını söyledi. Salebin de öksürük kesici ve solunum yollarını açıcı özelliği olduğunu belirten Prof. Dr. Başer, ''Evinizden ıhlamuru, kekiği, naneyi, ada çayını eksik etmeyin. Bunlar çok yararlı bitkilerdir'' dedi. Bitkilerin bilinçsizce kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Başer, doğru kullanılmayan bitkilerin de yanlış kullanılan ilaç gibi zarar verdiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber