İlaçta indirim başlıyor, Avrupa'nın en ucuz ilacı Türkiye'de satılacak

Haber Giriş : 14 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç fiyatlarında gerçekleştirilen büyük çaplı indirim yarından itibaren yürürlüğe giriyor. 15 Haziran 2004 sabahı Türkiye genelindeki bütün eczanelerde yeni fiyatlar geçerli olacak. Vatandaşlar artık ilacı yüzde 1 ila 80 oranında daha ucuza alacak.

Yürürlüğe girecek indirimle birlikte ilaç fiyatları kur ve KDV indiriminin ardından üçüncü kez düşürülmüş olacak. Bakanlık tarafından hazırlanan yeni İlaç Fiyat Kararnamesi'ne göre orijinal ilaç fiyatları, Avrupa'daki en ucuz ülke baz alınarak tespit edildi. Jenerik ilaçlar da orijinalinin fiyatının yüzde 80'ini aşamayacak. Böylece piyasadaki toplam 3 bin ilaçtan yaklaşık bininin fiyatında önemli oranlarda indirim gerçekleştirildi. Buna göre piyasada en çok tüketilen 300 çeşit ilacın fiyatında yüzde 20-80, 600 kalem ilaçta da yüzde 1-20 arasında indirim yapıldı. Yeni kararnameye göre döviz kurlarında bir ay içinde yüzde 5'ten fazla artış ya da azalış meydana gelirse, değişen durumun ilaç fiyatlarına yansıması bir sonraki ayda gerçekleşecek. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, indirimle birlikte hem halkın sağlık giderlerinin düşeceğini hem de kamunun yaklaşık olarak 500-600 milyon dolar civarında tasarruf sağlayacağını söyledi. Kararnamenin yanlış anlaşılması nedeniyle önce indirim, ardından da zam geleceği şeklinde yanlış bir kanı meydana getirildiğini belirten Akdağ, ?Daha önce Türkiye'ye 100 Euro'ya giren bir ilaç, indirim almışsa artık 30 Euro'ya satılacak. Böylece ilaç fiyatlarında döviz üzerinden mutlak bir indirim meydana gelmiş oluyor. Bunun net anlamı, diyelim ki bugünün kurundan 46 milyon liraya satılan bir ilacı, bu kararnameyle 11 milyon Türk Lirası'na indirdik. Şimdi bu değişikliği yapmamış olsaydık kurda yüzde 10 artış meydana geldiğinde fiyat 50 milyona çıkacaktı. Oysa 11 milyona indirdiğimiz ilaç, döviz kurundaki yüzde 10'luk artışla sadece 12 milyon liraya çıkacak.? dedi.

İlaç fiyatlarında eskiden izlenen yol hakkında da bilgi veren Sağlık Bakanı Recep Akdağ şöyle devam etti: ?Geçmişte uygulanan kararnameye göre bir ithal ilaç firması, ithal ettiği ilacı herhangi bir ülkedeki satış fiyatına göre faturalayıp getiriyordu. Üzerine kâr oranı da koyularak Türkiye'deki perakende satış fiyatı tespit ediliyordu. Biz ise artık şöyle bir yol izliyoruz: Firmanın getirdiği bir ilaç varsayalım ki Avrupa'da en ucuza Yunanistan'da satılıyor. Oradaki fiyatı 11 milyon liraysa bizde de 11 milyon lira olacak.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber