Kablosuz internetin sağlığa zararlı mı?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ucuzlayan dizüstü bilgisayarlar ve yaygınlaşan ADSL erişimi sayesinde giderek daha yaygınlaşan kablosuz internet erişimi sağlık açısından soru işaretleri doğurdu. Bu konuda hiçbir bilimsel çalışma yapılmış değil

1980 yılında üstünde çalışılmaya başlanan ve ilk çalışan örneği 1991 yılında NCR firması tarafından üretilen kablosuz internet son dönemde daha çok wifi (vayfay okunur) terimiyle anılıyor. Yeni nesil taşınabilir bilgisayar ve cep telefonlarının çoğunda kablosuz internet desteği bulunması birçok mekânı da kablosuz internet ağı içine dahil etti. Ancak şimdi uzmanlar bambaşka bir konu üstünde tartışıyor. O da aynen cep telefonlarında olduğu gibi kablosuz internet erişimini mümkün kılan manyetik dalgaların sağlığa olası olumsuz etkileri.

Öğrenciler tehlikede

Bu konudaki en somut adım Britanya'daki bir öğretmen birliğinden geldi. Profesyonel Öğretmenler Derneği, bilim insanlarını davet ederek ülkenin ilkokullarının yarısında, ortaöğrenim kurumlarınınsa dörtte üçünde yer alan kablosuz erişimin sağlığa etkilerinin araştırılmasını istedi. Britanya'da yayımlanan bir raporun yüksek gerilim hattı direklerinin 60 metre yakınında yerleşimin kanser riskini artırdığını ortaya koyması kablosuz internette de soru işaretleri yaratmıştı.

Öte yandan uzmanlar özellikle çocukların dizüstü bilgisayarda kablosuz erişim kullanırken bilgisayarı dizlerinden 20 santimetre yukarıda tutmaları konusunda uyarıyor. Bu mesafe yayılan dalgaların etkisini cep telefonlarının yüzde 1'ine indiriyor. Ancak bütün bunların ötesinde şu ana kadar kablosuz erişimin ne kadar radyasyon yaydığı konusunda henüz bir araştırma yapılmış değil.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber