Astım tedavisinde termoplasti devri

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 03 Mayıs 2007 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İngiltere, Kanada, Brezilya ve Danimarka' da 18-65 yaşları arasındaki orta ve ağır astımlı 112 astımlı üzerinde yapılan çalışma, 'termoplasti' adı verilen tedavi yönteminin klasik astım tedavisine cevap vermeyen hastalarda astım krizlerini ve ilaç ihtiyacını belirgin şekilde azalttığını, hastaların yaşam kalitesini artırdığını ortaya koydu

Astım dünyadaki kronik hastalıkların en sık rastlananlarının başında geliyor. İstatistiklere göre tüm dünyada 300 milyon astımlı var ve her yıl 180 bin insan astım yüzünden hayatını kaybediyor. Asıl önemli olan da astımlı hasta sayısının her on yılda yüzde 50 oranında artıyor olması. Gelişmiş ülkelerde ilkokul çağı çocuklarının yüzde 10-15'i astım hastası... Dünyanın saygın tıp dergilerinden New England Journal isimli dergide yayınlanan astım tedavisinde çığır açan bir araştırma, milyonlarca astımlıya umut oldu. İngiltere, Kanada, Brezilya ve Danimarka'da 18-65 yaşları arasındaki orta ve ağır astımlı 112 astımlı üzerinde yapılan çalışma, ëtermoplastií adı verilen tedavi yönteminin klasik astım tedavisine cevap vermeyen hastalarda astım krizlerini ve ilaç ihtiyacını belirgin şekilde azalttığını, hastaların yaşam kalitesinin artırdığını ortaya koydu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı uzmanlarından Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, astımlıların yeni umudu 'termoplasti' yöntemini anlattı: "Termoplasti olarak isimlendirilen yöntem, bronşlara ısı uygulanarak bronşlar etrafındaki kas kütlesinin azaltılması prensibine dayanıyor.

BRONŞLARA ISI UYGULANIYOR

Bronkoskop ismi verilen bir alet aracılığı ile lokal anestezi altında yapılıyor. Bronkoskop bronşa yerleştirildikten sonra içinden bir kateter sokularak ucu bronş duvarına temas edinceye kadar şişiriliyor. Bundan sonra kateter aracılığı ile 10 saniye süreyle radyo frekans enerjisi verilerek bronşlar etrafındaki düz kasların 65 dereceye kadar ısınması sağlanıyor. 65 derecelik ısı, kaslar üzerinde herhangi bir hasar ve zarar oluşturmadan kas kitlesini küçültüyor. Termoplasti 40'ar dakika süren ve 9 hafta arayla tekrarlanan üç seansta tamamlanıyor. Hasta işlemin ardından evine dönebiliyor. Hastalar tarafından iyi tolere edilen bu yeni tedavi yönteminin bazı hastalarda tedaviden sonra geçici olarak astım semptomlarında artış olması dışında yan etkisi de saptanmamış."

KRİZLERİN NEDENİ

Astımın krizlerinin nedeni bronşların çeşitli uyaranların etkisiyle yaygın olarak daralmasıdır. Bu daralmasının bronşlar etrafındaki kasların kasılması, aşırı miktarda ve daha yapışkan salgı oluşumu, bronş duvarında ödem meydana gelmesi, bronş çevresinde yer alan damarların genişlemesi, bronşları döşeyen epitel hücrelerinin dökülmesi ve bronş duvarında iltihap hücrelerinin birikimi gibi pek çok nedeni vardır. Bugüne kadar bronşlarda meydana gelen bu daralmayı ortadan kaldırmak için nefes açıcı ilaçlar ve kortizon kullanılmakta idi. Aşı tedavisi (immunoterapi) veya sprey şeklinde kortizon ile astımlıların yüzde 95'i uzun süreli olarak kontrol altına alınabilir. Ancak astım tamamen geçen bir hastalık olmadığı gibi, hastaların yüzde 5 kadarını da uygun tedaviye rağmen kontrol altına almak mümkün değil. Termoplasti, özellikle tedaviye cevap vermeyen ağır astımlılar ve ilaç tedavisine ciddi yan etkiler gösteren hastalar için umut vaat ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber