Bürokratlar adaylık için AKP'yi seçti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Mayıs 2007 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçimde aday olacak memurlara tanınan sürenin 8 Mayıs akşamına kadar uzatılmasına karşın istifalar erken başladı. Bürokratların yoğun ilgi gösterdiği adres ise AK Parti oldu.

Erken seçim kararıyla birlikte Ankara'daki bürokratlar arasında istifa furyası yaşanmaya başladı. AKP iktidarının bir yansıması olarak, bürokratların yoğun ilgi gösterdiği adres AKP oldu.

Bürokrasinin tepesindeki Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ve TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün adaylık için Başbakan Erdoğan'dan işaret beklediği ileri sürüldü. İşte bürokrasideki son manzara:

BAŞBAKANLIK:

Eski Başbakanlık Müsteşarı Füsun Koroğlu, MHP'den adaylık için başmüşavirlikten istifa etti. Müsteşar Yardımcısı Özgün Ökmen'in DYP'den, Müsteşar Yardımcısı Emin Zararsız'ın AKP'den aday olmak için istifa edebileceği konuşuluyor.

İÇİŞLERİ:

Merkez valileri Mehmet Ali Türker, Mustafa Yiğit, Behiç Çelik, Aslan Kütükçü, Tunceli Valisi Mustafa Erkal, Mülkiye Başmüfettişi Murat Özgan ve Sakarya Vali Yardımcısı Mesut Yılmaz MHP'den aday olmak için istifa etti. Merkez Valisi Hasan Özdemir, Ankara Vali Yardımcısı Hayati Soylu, eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral da istifasını verdi. Menemen İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Saygı da CHP'den adaylık için görevinden ayrıldı.

MALİYE:

Müsteşar Hasan Basri Aktan, Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu ve Milli Emlak Genel Müdürü İlyas Arlı'nın istifa edeceği öne sürülüyor.

MİLLİ EĞİTİM:

Talim ve Terbiye Kurulu üyesi Veli Kılıç ile Müfettiş Osman Dağ MHP'den adaylık için istifa etti. İki ayrı davada kesinleşmiş hapis cezası olan Müsteşar Necat Birinci'nin aday olacağı iddia edildi. Müsteşar yardımcıları Cemal Taşar, Salih Çelik ve Ortaöğretim Genel Müdürü Kerem Altun, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Nurettin Konaklı, Yatırım ve Tesisler Daire Başkanı Abdussamet Aslan ve Yurtlar Burslar Daire Başkanı Halis Koyuncuoğlu'nun AKP'den, Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey'in DYP'den, Teftiş Kurulu Başkanlığı Başmüfettişi Tevfik Yıldırım ile Okulöncesi Genel Müdür Yardımcısı Osman Çolak'ın da MHP'den aday olması bekleniyor.

SAĞLIK:

Müsteşar Necdet Ünüvar, Müsteşar Yardımcısı Orhan Gümrükçüoğlu, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Atatürk Araştırma Hastanesi Başhekimi Nihat Tosun'un AKP'den aday olması bekleniyor. Müsteşar Yardımcısı Rüstem Zeydan ve Basın Müşaviri Osman Güzelgöz AKP'den, müşavir Hacı Çelik de MHP'den adaylık için istifa etti.

BAYINDIRLIK:

Müsteşar Sabri Erbakan'ın İzmir, Müsteşar Yardımcısı Yaşar Karayel'in ise İstanbul'dan AKP listelerine katılabileceği belirtiliyor.

ENERJİ:

Basın müşavirliğine göre, Müsteşar Sami Demirbilek, Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, TETAŞ Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya ve DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu'nun AKP'den aday olması bekleniyor.

SANAYİ VE TİCARET:

Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü İbrahim Kısacık istifa etti.

TARIM VE KÖYİŞLERİ:

Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan, Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Beytullah Okay ve Müşavir Metin Çetin'in AKP'den adaylığı bekleniyor. Eski TMO Genel Müdürü Mevlüt Karakaya, MHP'den adaylık için istifasını verdi. Personel Genel Müdürü Bekir Ulubaş'ın Sivas'tan aday olması bekleniyor.

ÇEVRE VE ORMAN:

Müsteşar Yardımcısı Nuri Uslu, Müsteşar Yardımcısı Bünyamin Karaca, Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk, Milli Parklar Genel Müdürü Kemal Yalınkılıç ve ÇED Genel Müdürü Osman Tüzün'ün AKP'den aday olmayı planladığı öğrenildi.

DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI:

İhracat Genel Md. Ali Boğa, İthalat Genel Md. Ahmet Yakıcı ve Serbest Bölgeler Genel Md. Mehmet Demirel'in istifası bekleniyor.

BDDK Yönetim Kurulu üyesi Kemal Çevik istifas ederken, eski SPK Başkanı Doğan Cansızlar DYP'den adaylığını açıkladı.

Kilit diplomat Deniz Bölükbaşı MHP'de

Irak operasyonu öncesi ABD ile yapılan 1 Mart tezkeresi müzakereleri, Kıbrıs sorununun çözümü için Bürgenstock'taki Annan Planı müzakereleri ve Ege'deki anlaşmazlıkların çözümü için Yunanistan'la yapılan istikşafi görüşmelerin kilit ismi Büyükelçi Deniz Bölükbaşı, MHP'den aday olmak için Dışişleri Bakanlığı'na istifasını verdi. Türkiye'nin Cenevre'deki Dünya Ticaret Örgütü nezdindeki daimi temsilcisi Bölükbaşı, daha önce Lizbon Büyükelçiliği görevinde bulundu. Türkiye'nin ünlü simalarından Osman Bölükbaşı'nın oğlu olan Bölükbaşı, 1991'de Atina'da görev yaparken, 17 Kasım terör örgütünün düzenlediği suikast girişiminden kurtulmuştu. Bölükbaşı, 2002 genel seçiminde de MHP'den Ankara milletvekili adayı olmuş, parti barajı geçemeyince bakanlığa geri dönmüştü.

Gözleri Erdoğan'da

Başbakan Erdoğan'dan olumlu işaret gelmesi halinde aday olacak isimler arasında da Ömer Dinçer, Ahmet Davutoğlu ve Ahmet Ertürk öne çıkıyor. Bu isimlerin salı akşamına kadar Erdoğan'ın işaretine göre karar vermesi bekleniyor. Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki'nin aday olup olmayacağı ise henüz bilinmiyor. Erdoğan'ın yakın çalışma ekibinden bir kaynak, bürokratların tutumunu "Bizde aday olmak için öncelikle Başbakan'dan işaret beklenir" diye açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber