CHP'nin direnişi 5+5'in hızını kesti

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 05 Mayıs 2007 10:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

CHP, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliği paketinin hızla yasalaştırılmasını önlemek için Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeleri binlerce önerge vererek kilitledi.

Genel seçimlerin dört yılda bir yapılmasını, TBMM'deki seçimlerde toplantı yeter sayısının 184 olmasını ve cumhurbaşkanının halk tarafından beş yıllık süre için seçilmesini öngören AKP teklifi, TBMM Genel Kurulu'ndan çıkarılan bir kararla dün hızla Anayasa Komisyonu'nun gündemine alındı. Görüşmeleri CHP'liler konuşarak ve önerge vererek engelledi.

Seçim kararı almış bir parlamentonun Anayasa'yı değiştirmesini etik bulmadıklarını belirten CHP'lilere yanıt veren AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat, Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin başvurusu üzerine verdiği karara gönderme yaparak, "Bu değişiklik mecburiyettendir. TBMM'nin görevini yapması engellenmiştir" dedi. Fırat, kendisine sataşan CHP'li Atila Kart'a, "Biraz adam ol" diye çıkıştı. Kart, "Saygısızlık yapma, edebini bil" yanıtını verince tartışma büyüdü. Bu sırada AKP'li Agah Kafkas, CHP'li Uğur Aksöz'ün yanındaki arkadaşına "Biz gidelim, bunlar ne b.k yerlerse yesinler" dediğini duyduğunu söyledi. Aksöz'se böyle bir ifadesi olmadığını söyledi.

Devekuşu ve damdan düşen kurbağa

CHP'li Yüksel Çorbacıoğlu'nun Anayasa paketi ve AKP'nin tutumuna ilişkin "Devekuşunun öyküsüne benziyor" demesi ve ardından da "Devekuşuna adını sormuşlar. 'Devekuşu' demiş. 'Al şu yükü taşı' denilince 'olmaz ben kuşum', 'Uç o zaman' denilince de 'olmaz ben deveyim' karşılığını vermiş. Bu paket de onun gibi" sözleri yükselen tansiyonu düşürdü.

AKP'li Fahrettin Poyraz'sa cumhurbaşkanı seçiminin 12 Eylül öncesindeki nafile turlara benzeyeceğini belirtti ve "Tıpkı bitmeyen tekerlemedeki gibi.. Damdan düştü kurbağa, jandarma haber verdi karakola, mezarını kazdılar, başına şunu yazdılar: Damdan düştü kurbağa... Onun için halkın seçmesini öneriyoruz" dedi.

Tansiyon AKP'li Ayhan Sefer Üstün'ün konuşmalar için 'yeterlilik' önergesi vermesiyle yeniden yükseldi. Komisyon Başkanı AKP'li Burhan Kuzu, önergeyi hemen işleme koyup oylatınca CHP'liler güçlükle yatıştırıldı. Kuzu geri adım atmadı ve seçimlerin dört yılda bir yapılmasıyla ilgili değişikliğin 1. maddesini görüşmeye açtı. CHP'lilerin karşı çıkmadığı madde fazla tartışılmadan benimsendi. Beş saatlik sürede bir madde kabul edilirken, CHP'liler diğer maddeler için hazırladıkları binlerce önergeyi işleme koydurdu. Bu yüzden AKP'nin, teklifi Genel Kurul'un bugünkü toplantısında birinci tur görüşmelerini yaptırma planı işlemedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber