Kanadoğlu: Seçim tarihi değişebilir

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 05 Mayıs 2007 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kanadoğlu, Cumhurbaşkanlığı oylamasında 367 bulunamazsa Anayasa'nın 102'nci maddesine göre 15 Mayıs'tan sonra derhal seçim kararı alınması gerekeceği için ikinci bir tarih çıkacağını söyledi..

Meclis'in yarın yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi oylamasında 367'yi bulamaması halinde cumhurbaşkanlığı seçimleri kilitlenmiş olacağından, YSK'nın seçim tarihini 15 Ağustos'a ertelemesi veya Anayasa'daki "derhal seçim" hükmü gereği hazirana çekmesi mümkün olabilecek. Meclis, önceki gün iktidar ve muhalefet partilerinin ortak oyuyla erken seçimin tarihini 22 Temmuz olarak belirlemişti. Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ise, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin 15 Mayıs'ta dolacağını, bu tarihten sonra Anayasa'nın 102'inci maddesindeki hükümlere göre "derhal seçim" kararı alınması gerektiğine işaret ediyor. Bu durumda ortaya, Meclis'in belirlediği 22 Temmuz ile 102'nci maddeye göre belirlenecek ikinci bir seçim tarihi çıkacak. Kanadoğlu, hangi tarihin esas alınacağına YSK'nın karar vermesi gerekeceğini vurguladı.

İTİRAZ EDEN DE VAR

Anayasa Mahkemesi'nin eski üyelerinden Prof. Dr. Yılmaz Aliefendioğlu gibi bazı hukukçular ise bu görüşe karşı çıkarak seçim tarihi belirleme yetkisinin YSK'ya geçmeyeceğini savunuyor. Buna göre Çankaya seçiminde 367 bulunamayıp 4 tur tamamlanamayacağı için Anayasa'nın 102'inci maddesi uygulanamaz ve seçim kararı almak YSK'ya geçmez. 22 Temmuz da değişmez. Kanadoğlu haklı çıkarsa da YSK'nın önünde üç alternatif bulunuyor:

1- 22 TEMMUZ OLUR: Kurul, "Biz takvimi 22 Temmuz'a göre belirledik, işlemlere başladık, karmaşaya gerek yok" diyebilir. Bu durumda seçimin başlangıç tarihi olan 4 Mayıs, seçim kararı alınmasından önceye denk düşmüş olur.

2- 15 AĞUSTOS OLUR: Cumhurbaşkanı seçiminin kilitlenmesi nedeniyle alınacak seçim kararı 15 Mayıs'tan sonra alınmış olacağı için YSK takvimi işletip seçimlerin 15 Ağustos'ta yapılmasını karara bağlayabilir. Takvim karmaşası olmaz.

3- YSK, "Anayasa, 'derhal seçim' dediği için haziran sonuna çekiyoruz" diyebilir ama kendi hesapladığı takvime uymaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber