Erken seçim Eyül'e kayabilir. Referandum Ekim'de olabilir. Cumhurbaşkanı Aralık'ta seçilebilir

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 05 Mayıs 2007 09:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu iptal etmesinin ardından hükümetin apar topar erken seçim kararını aldırması, Anayasa değişikliklerini TBMM'ye sevk etmesi ve Cumhurbaşkanlığı seçim turunu Pazar gününe ertelemesi Türkiye'nin çok ciddi hukuksal karmaşa ile karşı karşıya kalacağı bir sürecin önünü açtı.

Seçim tarihi değişebilir

CHP'nin hukukçu kurmayları, 6 Mayıs'ta yapılacak birinci tur oylama için gereken 367 çoğunluğu sağlayamaması durumunda 9 Mayıs'taki turun birinci tur yerine geçmesinin TBMM İç Tüzüğü'nün ihlali olduğu tezinden hareketle yeniden Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak için hazırlığını yaptı. Bu durumda 22 Temmuz'da seçim için alınan Meclis kararı iptal edilecek. Seçim tarihini belirleme yetkisi ise YSK'ya geçecek. CHP lideri Baykal YSK'nın Eylül ya da Ekim ayını erken seçim tarihi olarak belirleyeceğıini savunuyor. Oysa Anayasa'ya göre ?derhal? seçim yapılması gerekiyor.

Referandum da karmaşa

ANAVATAN'ın da AKP'nin Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesine ilişkin Anayasa değişikliği teklifine destek vermesiyle değişikliğin referanduma götürülmesi konusunda Sezer'in kararı belirleyici hale geldi.Tahminlere göre Sezer, Anayasa değişikliğini bir kez veto eder ve ikinci kez önüne gelen değişikliği referanduma götürürse bu karar 14 Haziran ya da bu tarihe yakın bir günde Resmi Gazete'de yayınlanacak. Yasaya göre bu durumda referandum Resmi Gazete'deki yayımdan 120 gün sonraki ilk Pazar günü yapılacak. Bu durumda referandumun 14 ya da 21 Ekim Pazar yapılması gerekecek. Referandumdan kabul çıksa bile, yeni Cumhurbaşkanı'nın seçimi Kasım ya da Aralık başına kadar ancak yapılabilecek.

Referandum kadük olur mu?

Referandum tarihinin yeni Meclis'in seçiminden sonraya kalması Anayasa değişikliklerinin kadük olup olmayacağı tartışmasını da beraberinde getirdi. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, TBMM İçtüzüğü'nün 77. maddesine göre bir yasama dönemi içinde sonuçlandırılmayan kanun tekliflerinin kadük (geçersiz) hale geleceğini belirterek bunun referandumu da etkileyeceğini savundu. 22 Temmuz'da yenilenen Meclis'in, Cumhurbaşkanlığı seçimi için referandum sonucu bekleyip beklememesi de tartışma konusu olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber