Şifalı bitkileri şifasızlaştırmayın

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 05 Mayıs 2007 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şifalı bitkileri de moda haline getirdik. Kulaktan dolma, arkadaş tavsiyesi üzerine alınan, bilinçsiz tüketilen ısırgan, sinemaki, papatya, sarımsak zararlı hatta ölümcül etkilere yolaçabiliyor.

?Doğal olan herşey zararsızdır' görüşünün asla kabul edilemeyeceğinin altını çizen Prof. Dr. Ömür Demirezer "Sağlığınızla oynamayın uyarısı" yaptı

Kimi zaman şifa bulmak, kimi zaman güzelleşmek, kimi zaman vücut direncini artırmak için tüketilen bitkisel ürünler, bilinçsiz kullanıldığında insan sağlığını tehdit ediyor. Marketlerdeki çay rafları, tatları, renkleri ve kokularıyla çeşitlilik katan alternatif bitki çaylarıyla renklenirken, ocaklarda şifa çayları kaynar, çeşitli otlar tüketilir, banyolarda güzellik vadeden maskeler yapılır oldu. Birçok insanın çantasına, destekleyici ya da tedavi edici olduğu öne sürülen bitkisel tabletler girdi. Bitkisel ürünlerin kullanımı konusunda bilgi veren Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömür Demirezer, ''Doğal olan her şey zararsızdır'' görüşünün asla kabul edilemeyeceğini belirterek, bu tür ürünlerin doktor tavsiyesi olmadan tüketilmesinin insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Bitkisel ürünlerin fazla tüketilmesinin zararlı olduğuna dikkati çeken Demirezer, ''Örneğin sarımsak çok faydalı diye bilinir. Faydalıdır ancak fazla alındığı zaman karaciğer enzimlerini etkiler, sperm hareketliğini azaltır. Bu da üremeyi olumsuz etkiler'' dedi. Demirezer, en çok tüketilen bitkilerden sinamekinin de yanlış kullanıldığına işaret ederek, ''Sinameki ürünleri kesinlikle 2 haftadan fazla kullanılmamalı. Potasyum azalabilir, potasyum azlığı kalp kaslarına etki eder. Sonuç, kalp hastalığına kadar gidebilir'' diye konuştu.

YOSUNLA ZAYIFLIYORUZ SANIYORLAR

Son günlerde özellikle zayıflamak için kullanılan yosun haplarının da yan etkileri olduğuna dikkati çeken Demirezer, ''Lida isimli yosun hapının içinde 'sibütramin' maddesi olduğu tespit edildi. Bu, yağ atıcı ilaçların içindeki sentetik bir madde. İnsanlar, sadece yosunla zayıfladıklarını sanıyorlar, oysa resmen ilaç kullanıyorlar'' dedi. Demirezer, doğadan toplayarak demlenen papatyaların da kimi zaman ciddi zehirlenmelere yol açabileceği uyarısında bulunarak şöyle konuştu: ''Çoğu insan, dağdan bayırdan papatya topluyor ve bunları tüketiyor. Oysa çok çeşitli papatya türü var. Farkı, uzmanların dışında kimse ayıramaz. Örneğin bir papatya türü, böcek öldürücü, biri migren diğeri soğuk algınlığı tedavisinde kullanılıyor. Böcek ilacı yapımında kullanılan papatya çay gibi içildiğinde zehirlenmelere yol açabiliyor. Greyfurt suyu, antihistaminikler, antidepresanlar, tansiyon ilaçları gibi ilaçların kandaki seviyesini artırır. Dolayısıyla, toksik etki yaratabilir.''

MAYDANOZ DÜŞÜĞE YOL AÇAR

Fazla maydanozun hamilelerde düşüğe yolaçtığını belirten Demirezer şunları söyledi: ''Günde 10 gram kabak çekirdeği prostat büyümesini yavaşlatır. Biberli pizza ile fıçı biranın alınmaması gerekir. Meyan, kalp ilaçlarının etkisini artırır. Kanser hastaları normal sınırların dışında vitamin kullanmamalı. Çünkü kanser tedavisinde programlanmış hücre ölümü söz konusudur, vitaminler buna engel olur. Isırgan otu, sadece bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser hastalarına bu nedenle tavsiye edilir. Ancak, kanseri tedavi edici etkisi yoktur?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber