Yargıtay, Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin Neşter soruşturmasına kilitlendi

Haber Giriş : 16 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay'daki boş yerlere 19 yeni üye seçilemediği için hukuk ve ceza dairelerinde heyet oluşturulamıyor. Dosyalar da bir türlü karara bağlanamıyor.

YARGITAY'DA işler arapsaçına döndü. Gözler, Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin başlattığı Neşter-2 soruşturmasına çevrildi. Soruşturmayı yapan Yargıtay 10. Ceza Dairesi Başkanı Şener Gürgör'ün hazırlayacağı rapor bekleniyor. Soruşturmanın gecikmesi, Yargıtay'a seçilmesi gereken 19 üyenin seçimini de geciktirdi. Önümüzdeki hafta sonuna kadar soruşturmanın bitmesi ve Yargıtay üyelerinin seçilmesi bekleniyor. Başkan Güngör, iki Yargıtay üyesinin, savunmalarını önceki gün aldı. Daha sonra rapora son şeklini verecek Güngör'ün hazırladığı rapor, Yargıtay Başkanlar Kurulu'nda ele alınacak.

Kurul, Yargıtay üyeleriyle ilgili soruşturma açılmasına karar verirse dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'a gönderilecek. Ok, bu üyeler hakkında iddianame hazırlayacak. Davanın açılmasının ardından Yargıtay üyeleri, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda yargılanmaya başlayacak.

Daireler sınırda çalışıyor
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)Yargıtay'da 19 üyenin yerine seçim yapmadığı için Yargıtay'da pek çok daire ?üye sınırında' çalışıyor. Hukuk ve ceza dairelerinde dosyaların karara bağlanabilmesi için 5 kişilik heyet oluşturulması gerekiyor. Ancak emekliye ayrılanlar yüzünden bu sayı oluşturulamıyor. Kadastro davalarının görüldüğü Yargıtay 20. Hukak Dairesi'nde dört üye kaldı. Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, işlerinin aksamaması için her gün başka dairede görev yapan bir Yargıtay üyesini ?görevlendirme' buraya gönderiyor.

Dosya Yargıtay yolcusu
Adalet Bakanı Çiçek'in Yargıtay'a üye seçilmesi için iki kez gündem belirlediği ancak kurul üyelerinin kabul etmediği öğrenildi. Kurul üyelerinin, seçimi kabul etmemelerine neden olarak?Neşter soruşturması bitmeden üye seçmemiz doğru olmaz.

Seçeceğimiz kişinin adı Neşter soruşturmasında geçerse zan altında kalırız' gerekçesini gösterdikleri belirtildi. Öte yandan bazı Yargıtay üyeleri, Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde'de açılacak dava ile Yargıtay ?da görülecek davanın birleştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, ?Suçlar ayrı işlenmedi. DGM'de açılacak davanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda yapılacak dava ile birleştirilmesi gündeme gelecek. Çünkü, DGM'de yargılanacak sanıklar Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda da dinlenecek. Bu nedenle önümüzdeki ay içerisinde davaların birleştirilmesi gündeme gelecek değerlendirmesi yaptıyar...

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber