AKP'den CHP'ye gol

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Mayıs 2007 09:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

AKP'liler komisyondan geçen Anayasa değişikliği paketine, CHP'lilerin toplantıyı terk ettiği sırada bir madde ekledi. Bu maddeye göre, YSK'nın onaylaması halinde, 22 Temmuz'da hem milletvekilliği hem de cumhurbaşkanlığı seçimi için iki sandık konulacak

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve görev süresinin 5 yıla indirilerek aynı kişinin iki kez cumhurbaşkanlığı yapabilmesine ilişkin Anayasa değişikliği paketi, dün TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Gergin geçen görüşmelerde CHP'liler toplantıyı terk edince, AKP'liler bir son dakika önergesi vererek, seçim sandığının yanına cumhurbaşkanlığı sandığının konulmasının da yolu açtılar.

Seçimlerin 5 yerine 4 yılda bir yapılmasını da düzenleyen pakete AKP oylarıyla eklenen maddenin gerekçesinde, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in "görev süresinin anayasal olarak dolduğu" savunuldu. Cumhurbaşkanı seçimi için paketle getirilen düzenlemelerin işlerlik kazanabilmesi için yapılacak uyum yasalarının, "yasama süreci dikkate alındığında, uzun bir zaman alacağının gözönünde bulundurulduğu" kaydedilen gerekçede, bu nedenle "11. Cumhurbaşkanı'nın seçimine özgü usul hükümlerinin, yapılan Anayasa değişikliğiyle birlikte hayata geçirilmesinin zorunluluk kazandığı" vurgulandı.

İki sandık

Maddeye göre; 11. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, bu değişikliğin Resmi Gazete'de yayımını takip eden 40. günden sonraki ilk pazar, ikinci tur oylaması da ilk tur oylamayı takip eden ikinci pazar günü yapılacak. Böylece, 22 Temmuz'daki genel seçimle birlikte cumhurbaşkanı seçiminin de yapılmasının yolu açılmış oldu.

Referanduma gidilmeden Anayasa değişikliğinin kabul edilip yasalaşması ve Yüksek Seçim Kurulu'nun da onay vermesi durumunda cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. turu, 22 Temmuz'daki genel seçimlerle birleştirilebilecek. Değişikliğin referanduma sunulması halinde ise yine YSK'nın görüşü alınarak halkın önüne bu kez de referandum sandığı seçim sandığıyla birlikte konulabilecek.

Cep telefonları uçuştu

Taktik savaşlarının yaşandığı toplantıya, CHP ve AKP grup başkanvekilleri ile üye olmayan milletvekilleri katıldı. CHP'liler tek madde üzerinde 1600 önerge hazırlayınca AKP'liler de önerge sayısının azaltılması kararı aldı. Toplantının öğleden sonraki bölümünde sinirler daha da gerildi. Anayasa kitapçıklarını masaya vuran CHP'lilerden Halil Ünlütepe ile AKP'li Mevlüt Akgün cep telefonlarını birbirlerine fırlattı.

AKP'li Metin Kaşıkoğlu'nun, "Bu önergeleri vererek orgazm mı oluyorsunuz?" diye laf attığı CHP'li Hüseyin Ekmekçioğlu, "Yakışıyor mu sana, ne demek bu?" karşılığını verdi. Kaşıkoğlu bu kez, "Ben ne demek olduğunu anlatırım sana" yanıtını verince, Ekmekçioğlu da "Ben de sana yaparım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber