Belediyelere alınacak personel sınırlamasını delen uygulamaya kapı aralandı

Haber Giriş : 16 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yerel yönetimlere sınırsız borçlanma imkânı getiren Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, şimdi de belediyelere alınacak personel sınırlamasını delen uygulamaya kapı açtı. Yerel yönetim reformu kapsamındaki Belediye Kanunu Tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda oluşturulan alt komisyonda değişikliklerle kabul edildi. Bugün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek tasarı, belediyelerin yıllık personel giderlerini en son bütçe gelirlerinin yüzde 30'u ile sınırlıyor. Nüfusu 10 binin altındaki belediyelerde oran yüzde 40 olarak uygulanacak.

Ancak tasarıya alt komisyonda eklenen bir geçici maddeyle, İçişleri Bakanı'nı ikna eden belediye başkanlarına personel sayısının yüzde 10'u kadar eleman alma fırsatı veriliyor. Bu durum, yasa maddesinin siyasi otorite tarafından delinmesi anlamına gelecek. Yıl içerisinde aylık ve ücretlerde beklenmedik bir artışın meydana gelmesi sonucunda personel giderlerinin bu oranları aşması halinde, giderler bu oranların altına inene kadar yeni personel alınmayacak. Yeni personel alımı nedeniyle bu oranların aşılması sebebiyle oluşacak kamu zararı, zararın oluştuğu tarihten itibaren faiziyle belediye başkanından tahsil edilecek.

Belediyelere norm kadro geliyor
Geçici maddeye göre, yasanın Resmi Gazete'de yayımı tarihinde personel giderleri söz konusu oranları aşsa bile, boş kadro ve pozisyonu bulunan belediyeler, 'bütçe imkânlarının yeterli olması kaydıyla' İçişleri Bakanlığı'nın izniyle, mevcut memur ve sözleşmeli personel sayısının yüzde 10'una kadar personel almaya devam edecek. Yüzde 10'luk istisna ilgili belediyenin personel giderleri toplam gelirlerinin yüzde 30'unu aşana kadar sürecek. Ayrıca, belediyelerde norm kadro uygulamasına geçilecek. Norm kadro ilke ve standartları İçişleri ve Devlet Personel Başkanlığı'nca belirlenecek. Diğer değişiklikle de, belediyeler görev alanındaki yatırımlarla ilgili vergi, resim, harç ve katılma paylarında yüzde 90'a varan indirim uygulayabilecek. İndirim iznini Bakanlar Kurulu verecek.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber