Zeyin Dalı'nda ikinci aşama

Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin ilçe merkezinde kontrolün sağlanmasının ardından ikinci aşamaya geçildi. Rejim güçleri ve YPG'lilerin bulunduğu Tel Rıfat'ın ele geçirildiği iddiaları askeri kaynaklar tarafından yalanlansa da bölgede yakın zamanda hakimiyetin sağlanacağı öngörülüyor

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 28 Mart 2018 08:15, Son Güncelleme : 28 Mart 2018 08:22
Zeyin Dalı'nda ikinci aşama

Terör örgütü YPG/PKK'yı Afrin'den çıkarmak amacıyla başlatılan geçen 20 Ocak'ta başlatılan Zeytin Dalı Harekatı'nda ikinci aşamaya geçildi. Rejim güçleri ve YPG'li teröristlerin bulunduğu Tel Rıfat'ın düşmesinin an meselemesi olduğu kaydedildi. KARAR'a bilgi veren kaynaklar Tel Rıfat'ın boşaltılması için Rusya ile yoğun görüşmeler yapıldığı, çekilmezlerse rejimle şiddetli çatışma yaşanacağının bildirildiğini ifade etti. Bu sürede Tel Rıfat ve çevresindeki terör hedefleri vuruldu. Rejim milislerinin rahat hareket etmesine izin verilmedi. Rusya ile Türkiye arasındaki müzakereler sonucunda rejimin bölgeyi dün öğleden sonra boşalttığı ileri sürülse de askeri kaynaklar bu iddiaları yalanladı. Askeri kaynaklar, Tel Rıfat'ın teröristlerden temizlenmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü bildirildi. TSK birlikleri ve ÖSO güçlerinin 18 Mart'ta Afrin ilçe merkezine girmesinin ardından bölgenin kontrolünün ve güvenliğinin tam olarak sağlanması, Zeytin Dalı ile Fırat Kalkanı'nın birleştirilmesi, Halep'e sınır mesafesinde yakınlaşılması nedeniyle Tel Rıfat'ın kritik öneme sahip olduğu belirtilmişti. KARAR, 22 Mart'ta 'Tel Rıfat Planı Devrede' başlıklı haberde sıradaki hedefin bu bölge olduğunu duyurmuştu. Haberde Rus polis gücünün buradaki üsleri boşalttığı, rejimin ve YPG/PKK'lı teröristlerin bölgede bulunduğunu belirtilmişti. Sahadaki birliklerde Tel Rıfat'ın ne şekilde olursa olsun alınması kararlılığı olduğu da vurgulanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçen pazar günkü açıklamasında Tel Rıfat'ın kontrol altına alınacağını bildirmişti. Tel Rıfat bölgesindeki Rus askerlerinin çekilmesinin ardından rejim milisleri ile TSK ve ÖSO arasında küçük çaplı çatışmalar yaşandı. TSK bu süreçte terör örgütü ve destekçisi rejim milislerine yönelik hedefleri de vurdu. Ancak TSK önemli bir hamle daha yaptı. TSK birlikleri İdlib'in kuzey batısında Halep sınırına yakın Anadan bölgesine konuşlandı. Halep'in Nubul ve Zehra bölgesinin hemen aşağısında olması nedeniyle rejimin saldırı tehtidine karşı önlem alınması ve Tel Rıfat'taki güçlerinin izlenmesi açısından kritik bir hamle oldu. Bu nokta rejimin Afrin harekatı boyunca YPG/PKK'ya silah ve mühimmat taşıyan konvoylarını geçirdiği bölgedeydi. TSK, Afrin operasyonunda da birkaç kez rejim milislerini vurmuştu. Afrin'e girilmesi sonrası terör örgütüyle anlaşyan rejim güçleri Tel Rıfat'ta kalmıştı.

HALK MEHMETÇİK'İ BEKLİYOR

Afrin ve Menbiç'te olduğu gibi sokağa çıkan halk, Tel Rıfat'ın terör örgütünden temizlenmesi için eylem yaptı. Örgütün baskısından bunalan halk PKK'nın yerini rejimin almasından da rahatsızlık duyduğunu gösterdi. Tel Rıfat'ta önceki günkü gösterilerde yaklaşık 500 kişi YPG/PKK karşıtı sloganlar atan attı, Zeytin Dalı Harekatı'nın kasabaya genişletilmesi için çağrıda bulundu.

TARIM ARAZİLERİNE DEV ÇUKURLAR KAZMIŞLAR

YPG/PKK'nın iki yıl önce Afrin'den yayılarak işgal ettiği Tel Rıfat ilçesi havadan görüntülendi. İlçe merkezini çevreleyen geniş tarım arazilerine dev çukurlar kazıldığı saptandı. Yine kent merkezinin etrafına uzun ince savunma mevzileri kazıldığı ve bunların bir alanda birleştiği görüldü. Merkezde bulunan ve ilçeye ismini veren Rıfat Tepesi'nin de yansıdığı görüntülerde kent merkezinde sivil hareketliliğin olmaması dikkati çekti. Merkeze yaklaşık 5 kilometre mesafede teröristlerin toplanma noktası olarak kullandığı dikdörtgen bir arazideki tek katlı yapılar ve araçlar da tespit edildi. 15-20 bin Kürt-Arap sivilin yaşadığı Tel Rıfat, Türkiye sınırına 18 km mesafede.

HİLAL ÖZTÜRK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber