'Satışı durdur gelip tebrik edeceğim'

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Çorum'da "Şeker Vatandır, Vatan Satılmaz" adıyla düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "Sen 'şeker fabrikalarının satışını durdurdum' de vallahi billahi gelip tebrik edeceğim" çağrısında bulundu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Nisan 2018 09:17, Son Güncelleme : 08 Nisan 2018 10:45
'Satışı durdur gelip tebrik edeceğim'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kılıçdaroğlu, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararına karşı partisinin yürüttüğü çalışmalar kapsamında Çorum Hürriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlara seslendi. Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

ŞEKER MİTİNGİ: Bu miting bir parti mitingi değil, bir cumhuriyet, vatan, şeker mitingidir, bir tarım mitingidir, işçi mitingidir, alın teri mitingindir. Bu miting bir vatan sevgisi mitingidir. O nedenle, şeker vatandır vatan satılmaz. Milliyetçilik sözle olmaz, eylemle, fabikayla, emekle, çalışmayla olur. Yabancının ürettiğini tüketmek milliyetçilik değildir.

BİR TEK O FABRİKA KURMADI: Şeker fabrukalarını kim kurdu? Atatürk, İnönü kurmuş, Menderes kurmuş, Demirel kurmuş, Ecevit kurmuş, Erbakan kurmuş, Özal kurmuş. Tüm başbakanlar şeker fabrikası kurmuş. Kurmayıp da başbakanlık koltuğunua oturan bir kişi var, onu da zaten siz biliyorsunuz. Bir tek şeker fabrikası kurmamıştır. Türkiye vatanı şeker gibidir, şeker satılmaz. Hayatında şeker fabrikası kurmayan şimdi "şeker fabrikalarını satacağım" diyor. Kime neden satacağız? Şeker pancarı üretiminde Türkiye dünya beşincisi. Bunu hazmedemiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz.

PANCAR İSTİHDAMDIR: Planlı tek ürünümüz şeker pancarı. Karadeniz'in, Akdeniz'in kıyıları ve dağları hariç tüm bölgelerde yetişebilir. Şeker pancarı demek niteliksiz iş gücüne istihdam yaratmak demektir. Posası hayvancılıkta önemli bir gıda maddesidir. Onu da yok ediyoruz. Hayvancılık alanında, Türiye 15 -20 yıl önce Ortadoğu'yu besliyordu. Şimdi besmelesiz et ithal ediyoruz, canlı hayvan ithal ediyoruz. Yemde yüzde 50 dışarıya bağlıyız. Eti de hayvanlığı da bitirdiniz, şeker elinmizde kaldı şimdi şekeri de bitireceksiniz.

FERİŞTAHIN GELSE: Şeker fabrikaları stratejiktir. Örnek vereyim, Van'ın Erciş ilçesini düşünün tek fabrika var. Bütün kasaba oraya bakıyor. Şimdi diyorlar ki orayı zatacağız. Bu "ben Erciş'i yok edeceğim" demektir. Senin ne gücün ne feriştahın gelirse kapattırmayacağız ve çalıştıracağız. Şeker fabrikaları stratejiktir satılamaz.

DURDUR TEBRİK EDECEĞİM: Her evde şeker var. Gerçi birilerinin sarayında şeker yok. Efendim sarayda şeker kilo aldırıyormuş onun yerine bal kullanıyorlarmış. Buğday unu yerine, badem unu kullanıyorlar ve badem sütü ile besleniyorlar. Yüzünüze, gözünüze, dizinize dursun kardeşim. Millet asgari ücrete muhtaç. Sen, 'ben şeker fabrikalarının satışını durdurdum' de vallahi billahi gelip tebrik edeceğim.

KARDEŞÇE YAŞAMAK İSTİYORUZ:Vatan ve bayrak ne demektir. Ne diyor şair; 'Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır'. Eğer sen kan dökmüşsen Kuvay-ı Milliyeciysen o bayrak bizim en büyük kutsalımızdır. 'Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır'. Bu vatanda birlikte kardeşçe yaşamak istiyoruz. Her partiden vatandaşıma ben saygılıyım. Çünkü benim kitabımda, benim siyasi görüşümde söz konusu yandaş değil vatandaştır.

Parti bayrağı yoktu

- "Şeker Vatandır, Vatan Satılmaz" sloganıyla düzenlenen mitinge gelen vatandaşlar Hürriyet Meydanı'nı doldurdu.

- Parti bayraklarının kullanılmadığı mitinge katılanlar Türk bayrakları taşıdı. Mitinge, Türk-İş'e bağlı Şeker-İş Sendikası üyeleri de kendi flamalarıyla katıldı.

- Kılıçdaroğlu, Şeker-İş Sendikası'nın şapkasını takarak konuşmasını yaptı.

- Alanda, "Kamu varlıklarını satarak değil üreterek yönetim", "Şekeri satanı biz de satarız", "Şeker vatandır, satılmaz", "Çayda kotaya, fındıkta Ferrero'ya, şekerde nişastaya geçit yok", "Go home Cargill", "Fabrikama dokunma NBŞ ile geleceğimi karartma" yazılı pankartlar dikkati çekti.

- Mitingine katılan bir kişi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştiren Kılıçdaroğlu'na tepki göstererek, eliyle Rabia işareti yaptı. Bağırarak Kılıçdaroğlu'na sesini duyurmaya çalışan kişi vatandaşların emniyet güçlerine haber vermesiyle miting alanından çıkarılarak gözaltına alındı.

Alacahöyük ve kitap fuarını ziyaret etti

Kılıçdaroğlu çorum dönüşü, mustafa kemal atatürk'ün emriyle 1936'da türkiye'nin ilk milli kazısının yapıldığı çorum alacahöyük kral mezarları'nın bulunduğu alacahöyük köyünü ziyaret etti. Chp lideri, alanı gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Kılıçdaroğlu, merzifon 3. Kitap fuarı'nı da ziyaret etti. Yazarlarla sohbet eden kılıçdaroğlu, fuarda karşılaştığı vatan partisi genel başkanı doğu perinçek ile de tokalaştı.

'Bu vatanda üreteceğiz hakça bölüşeceğiz'

TÜRKİYE MUHTAÇ OLSUN: Vatandaşın cebine para giriyorsa, üretiyorsa, ihracat yapıyorsa eyvallah. Ama bir masaya otur, eline viski bardağını al sonra, 'dışarıdan mal gelsin Türkiye üretmesin, Türkiye yabancılara muhtaç olsun' diyenlerin yanında değilim. Benim için vatandaş, vatan ve bayrak önemlidir. Vatanı vatan yapan Rize'nin çayı, Zonguldak'ın kömürü, Karadeniz'in fındığı, Yozgat'ın yeşil mercimeğidir kimse unutmasın. Bu vatanda üreteceğiz, hakça bölüşeceğiz.

KLARNETLE ANMAK DEĞİL: Vatanı vatan yapan, kendi ülkesinde gidip askerliğini yapandır. Ankara'daki beylerin çocukları askere gitmeyecek, garibanın çocuğu askere gidecek, kalkacaksın bana vatan, şehit edebiyatı yapacaksın. Buna benim karnım tok. Vatanı vatan yapan vatan sevgisidir, gözünü kırpmadan askerlik yapandır. Vatanı vatan yapan, şehidi klarnetle anmak değildir, davul zurna çalmak değildir, vatanı vatan yapan acıyı paylaşmaktır.

TEFECİYE BORÇ ÖDEMEK İÇİN: Niye satıyorlar bu fabrikaları? Eğer bir ülkeyi yönetenler yakalarını tefeciye kaptırmışsa her şeyi satar. Son 15 yılda dışarıda özellikle Londra'da bir avuç tefeciye ödenen faiz 150 milyar dolar. Şimdi çağrı yapıyorum Ankara'daki beylere; çıkıp desinler ki bu doğru değil yalan. Bu fabrikaları tefeciye borç ödemek için satıyorlar. Ama borcu kapatamıyorlar her seferinde faiz daha fazla artıyor. Son 15 yılda yurtiçinde tefeciye ödedikleri faiz 675 milyar lira. Desin ki, 'eyy Kılıçdaroğlu bu yalandır' vallahi şapkayı çıkaracağım. Diyemez çünkü devletin rakamları bunlar.

FABRİKALAR SATILDI: Son 15 yılda milletin vergileriyle yapılan fabrikalar satıldı. 60 milyar dolar aldılar. Şimdi sıra şeker fabrikalarına geldi. Bu milletin vicdanına, ahlakına sesleniyorum. Bu milletten siz bir zarar gördünüz mü? Oy dediniz oy verdiler, araba dediniz araba verdiler, uçak dediniz uçak verdiler, saray dediniz saray verdiler, hanedan dediniz hanedan verdiler. Ne istediniz de vermediler? Niye şeker fabrikalarını satıyorsun. Neden? Yakayı tefeciye kaptırdılar. Bu ülkenin vicdanına sesleniyorum, saman ithal eden bir ülkedeki yöneticilerden hayır gelmez.

ZARAR ETMİYOR, ETTİRİLİYOR: Diyorlar ki, 'bu fabrikalar zarar ediyor'. Vallahi de billahi de zarar etmiyor. Sizi kandırıyorlar. Zarar ettiriliyorlar. Üretim yapmayan yer kar eder mi? Kim üretim yaptırmıyor Ankara'daki beyler. Milleti kandıracaklarını düşünüyorlar. Sen zarar ettiriyorsun, sen. Şimdi de diyorsun ben satacağım. Sana sattırmayacağım şeker fabrikalarını.

NBŞ ALMAYIN: Bütün bu oyunların arkasında ne var? Nişasta bazlı şeker. Nişasta bazlı şeker kullanırsak şeker hastalığına, kanser gibi bir çok hastalığa yol açar. Hangi üründe nişasta bazlı şeker kullanılıyorsa ben onu almayacağım. Ülkemin ürünü şeker pancarı. Herkes gitsin şeker pancarından üretilen şeker hangi gıdadaysa onu alsın. Yabancının ürününü almayalım. Yerli ve milli isek kendi işçimizin alın terini kendi soframıza getirelim. Egemen güçlere teslim olmayacağız.

'Türkiye'yi yönetemiyorlar'

ŞEKER İTTİFAKI KURUYORUZ: Artık Türkiye'yi yönetemiyorlar. Türkiye'yi yönetmek için koltuk ittifakı kurdular. Biz ne ittifakı kuruyoruz? Şeker itifakı vatan, bayrak, millet ittifakı kuruyoruz. Biz koltuklara mahkum değiliz, koltuğu istemiyoruz. Biz alın teri dökenin hakkını vermek istiyoruz.

Aday adaylarına net mesaj: Bize gelmeyin halka gidin

CHP Parti Meclisi (PM), önceki gün Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. Yaklaşık 4 saat süren toplantıda, seçim güvenliğine yönelik çalışmalar, yerel seçim süreci ve taşerondan kadroya geçişe yönelik düzenleme kapsamındaki uygulamalar ele alındı. Alınan bilgilere göre, toplantıda, Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ve PM Üyesi Mehmet Ali Çelebi seçim güvenliğine yönelik çalışmalar konusunda sunum yaptı. Kılıçdaroğlu'nun sunumların ardından sandık güvenliğinin sağlanmasının önemine vurgu yaparak, "Sadece CHP olarak değil, halkımızı da harekete geçirip sandık güvenliğini sağlayacağız" dediği belirtildi. Bazı üyelerin belediye başkan adaylarının belirlenmesine ilişkin görüşlerini beyan etmesi üzerine Kılıçdaroğlu'nun, "Aday olmak için genel merkeze gelen arkadaşlar, önce gitsin seçim bölgesinde çalışsın. Biz adaylarımızı anketlere göre belirleyeceğiz. Önce halkta karşılıkları olması lazım. Gidin seçim bölgelerinizde çalışmalara başlayın. Zaten vatandaşta kabul görürseniz bu somut olarak belgelere de yansır" dediği belirtildi.

Şevket Yaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber