Sağlık Meslek Liseleri M.E.B.'e, bir kısım hastaneler de Sağlık Bakanlığına devredildi

Haber Giriş : 17 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı sağlık eğitim merkezleri ve Validebağ Öğretmenler Hastanesi Sağlık Bakanlığı'na, Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık meslek liseleri de MEB'e devredildi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen törende, devir protokolüne imza attılar.

Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı sağlık eğitim merkezleri ve Validebağ Öğretmenler Hastanesi Sağlık Bakanlığı'na, Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık meslek liseleri de MEB'e devredildi. Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik ile Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen törende, devir protokolüne imza attılar.

İmza töreninden önce bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, bir ülke için eğitim ve sağlığın çok önemli olduğunu belirterek, bunu gözardı eden ülkelerin gelişmiş ülkelerle yarışamayacağını söyledi.

Hükümetin bu konuyu Türkiye'nin önemli ve öncelikli konuları ilan ettiğini kaydeden Bakan Çelik, bu nedenle Hükümet Programı'na ve Acil Eylem Planı'na aldığını anlattı.

?Başbakanımızın bizzat talimatıyla verimlilik, etkinlik ve tutumluluk prensiplerini hayata geçirmek için, kamu kaynaklarından maksimum düzeyde yararlanabilmek için böyle bir adım atılmaktadır? diyen Bakan Çelik, herkesin kendi işini yapması gerektiğini vurguladı.

Tarım Bakanlığı'na bağlı tarım meslek liselerinin MEB'e devredilmesi için de protokol imzalanacağını kaydeden Bakan Çelik, Adalet Bakanlığı ile diğer bazı kurumlara bağlı liseler bulunduğunu anımsattı. Bakan Çelik, ?Bu bir dağınıklığın, kargaşanın ifadesidir. Bugün attığımız adım Tevhidi Tedrisat Kanunu'nun da bir gereğidir? diye konuştu.

Protokolle Sağlık Bakanlığı'na bağlı 280 sağlık meslek lisesinin MEB'e devredileceğini belirten Bakan Çelik, Validebağ Öğretmenler Hastanesi konusunda da şunları söyledi: ?Validebağ Öğretmenler Hastanesi 400 yataklı bir hastane olarak inşa edilmiştir. Ancak yaptığımız incelemelere göre 70 yataklı olarak hizmet verebilme kapasitesine sahiptir. Bu 70 yatağın da yüzde 40 ? 45'i kullanılmaktadır. Bizim MEB olarak 400 yataklı bir hastaneyi tam teşekküllü olarak 24 saat ayakta tutabilmemiz için trilyonlarca lira yatırım yapmamız gerekir. Ama orada Sağlık Bakanlığı'nın imkanlarıyla çok daha verimli hizmet verilebilir.?

MEB'in diğer bakanlıkların veya kuruluşların yapması gereken işleri yaptığını kaydeden Bakan Çelik, ?Bizim en önemli işimiz eğitimin kalitesinin artırılması olmalıdır. Aslında tek partiye dayanan bir hükümet olmamız Türkiye'nin büyük bir şansıdır. Bu yapısal reformları bir koalisyon hükümeti döneminde yapmanız mümkün değildir? dedi.

Protokole ilişkin bilgi de veren Bakan Çelik, devredilen kurumlardaki görevli tüm personelin özlük haklarında kayıp olmadan bakanlıklara geçişinin sağlanacağını söyledi. Bakan Çelik, Sağlık Bakanlığı'ndan 7 bine yakın personelin MEB'e, MEB'den de 1500 personelin Sağlık Bakanlığı'na geçeceğini ifade etti.

Devredilen kurumlara ait personelin atama, nakil ve görevlendirmelerinde taleplerinin dikkate alınacağını belirten Bakan Çelik, şunları kaydetti: ?Sağlık meslek lisesi öğrencileri staj ve uygulama eğitimlerini yaparken çalıştıkları sürece hiçbir ücret almıyordu. Bu okullar MEB'e devredildiğinde 3308 sayılı Kanun'un staj ve uygulama yapan öğrencilere tanıdığı maddi imkanlardan yararlanacaklardır. MEB'e devredilen sağlık meslek liseleri gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar sağlık meslek lisesi olarak faaliyetlerini sürdürecekler. Sağlık meslek liselerinin AB mevzuatı gereği bugünkü statüde devam etmeleri mümkün değil. Çünkü AB standardı asgari 10 yıllık temel eğitime dayalı olarak 3 yıllık yükseköğretimi gerektirir. Bu da ön lisansa tekabül eder. O zaman bundan sonra ebelerimiz, hemşirelerimiz, sağlık memurlarımız mutlaka bir önlisans programını bitirerek bu unvanları elde edeceklerdir. Bunun MEB'e devirle ilgisi yoktur?

280 sağlık meslek lisesi binasından 202'sinin binasının MEB'e devredileceğini söyleyen Bakan Çelik, hastane içinde eğitim veren 78 lisenin binasının ise devredilmeyeceğini, çünkü bunların hastanelerin birer parçası olduğunu kaydetti.

Bakan Çelik, MEB'in bina temin edinceye kadar bu 78 okulun eski binalarında eğitim-öğretimlerini sürdüreceğini belirtti

Bakan Çelik, MEB'e bağlı 102 sağlık eğitim merkezi binasından 32'si ile Ankara Sağlık Eğitim Merkezi ve İstanbul Validebağ Öğretmenler Hastanesi'nin işletim hakkının Sağlık Bakanlığı'na devredildiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ da hükümetin vatandaşların hızlı ve etkili hizmet alabilmesi çaba gösterdiğini ifade etti. Bu çerçevede bürokratik engellerin kaldırılmasının hedeflendiğini kaydeden Bakan Akdağ, şöyle konuştu: ?Bürokrasi hepimizin elini kolunu bağlıyor. Bürokratik karmaşıklığı olabildiğince sadeleştirmek lazım. Bugün biraraya gelişimizin nedenlerinden biri bu. Yıllardır verimsiz çalışan kamu hizmet sistemi, alan konuları yeniden değerlendirilerek mümkün olduğunca ilgili birimlerde toplanmakta ve etkili bir yönetim amaçlanmaktadır? diye konuştu.

Bakanlar Kurulu'nun çalışmasında bile bu sıkıntının bulunduğunu kaydeden Bakan Akdağ, bir işin hangi seviyede bitmesi gerekiyorsa orada tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Bakan Akdağ, ilköğretimden başlayarak tüm kademelerde kolay anlaşılır bir sağlık eğitimi verilmesi gerektiğini belirterek, ?Bu hususta da Milli Eğitim Bakanlığı ile ciddi bir çalışma içindeyiz? dedi.

Devir konusunda verimli bir çalışma yapıldığını kaydeden Bakan Akdağ, MEB'in verdiği sağlık hizmetlerini çok daha güçlü ve koordineli biçimde vermeye devam edeceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Çelik ve Akdağ, protokole imza attılar. Bakan Çelik, imza sırasında Akdağ'a ?Son kararınız mı? Sonradan pişman olmayın? diyerek espri yaptı. Akdağ da ?Emaneti ehline teslim etmekten pişman olmayız? karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber