Yargıtay, emekli üyelerinden hakim gibi vekillik istedi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Mayıs 2007 20:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milletvekili genel seçiminde aday adayı olmak için istifa ederek emekliye ayrılan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Yusuf Kenan Doğan ile Yargıtay Genel Sekreteri Uğur İbrahimhakkıoğlu için tören düzenlendi.

Yargıtayda düzenlenen törende konuşan Yargıtay Başkanı Osman Arslan, emekliye ayrılan iki meslektaşının da mesleklerinin zirvesinde görevi bıraktıklarını söyledi.

Doğan ve İbrahimhakkıoğlu'nun, hakimlik gibi onurlu bir mesleği başı dik, alnı açık bitirmenin gururunu yaşadıklarını belirten Arslan, iki arkadaşının da bundan sonra politika kulvarında yarışacaklarını belirtti.

Arslan, ''Yolunuz açık olsun. Politikacılara uymayın. Hakim davranışınızı, tutumunuzu, dik duruşunuzu oraya da götürün. Türk yüksek hakiminin ne olduğunu, nasıl davrandığını onlara da, Türk milletine de gösterin'' diye konuştu.

Politikanın da devlet için bir hizmet olduğunu ifade eden Arslan, ''Arkadaşlarımızdan beklediğim; orada da dik duruşlarını sergilemeleri, hiçbir zaman yüksek hakim olduklarını unutmamalarıdır. Unutmayacaklarından da eminim'' dedi.

Osman Arslan, Doğan ve İbrahimhakkıoğlu'nun parlamentoya girmesinden büyük mutluluk duyacağını da dile getirdi.

-YUSUF KENAN DOĞAN: ''O GENÇLER KADAR HEYECANLIYIM''-

CHP'den milletvekili aday adayı olmak için görevinden ayrılan Yusuf Kenan Doğan da 40 yıllık meslek hayatında, 80 yıllık Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Atatürk devrimlerinin koruyuculuğunu yapan Türk yargısına hizmet etmenin gururunu yaşadığını belirtti.

Doğan, ''Bu gururla aranızdan ayrılırken o kalabalıklardaki 10. Yıl Marşı'nı dinleyen gençler kadar heyecanlıyım'' diye konuştu.

Türkiye'de rejimin pekişmesine sağladığı katkıya rağmen yargının, kendi bağımsızlığına tam olarak kavuşamadığını ifade eden Doğan, yargının zaman zaman siyasi iktidarların müdahalesiyle karşılaştığını savundu. Türk yargısının rüşdünü kanıtladığını söyleyen Doğan, yargı bağımsızlığının, hakim teminatının, Anayasa'da yazılı sözcükler olmaktan çıkarılıp, hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısının değiştirilmesi ve genişletilmesi gerektiğini ifade eden Doğan, yargıçların ve savcıların, adalet bakanına bağlılıktan, Adalet Bakanlığı müfettişi denetiminden derhal çıkarılması, HSYK'nın da siyasi iktidarın dayatmalarından arındırılması gerektiğini'' ifade etti.

Yargılama hakkının, devlet olabilmenin ön şartı olduğunu vurgulayan Doğan, ''Avrupa Birliği ve sair hayaller uğruna bu hakkın verilmesi, kısıtlanması veya denetlenmesi tehlikelerine karşı uyanık olunmalı ve kapitülasyonların en ağırına tekrar dönülmemesine azami dikkat edilmelidir'' diye konuştu. Doğan, bu tespitin bugünlerde altını çizmekte fayda gördüğünü dile getirdi.

Meşru bir statünün getirdiği kamu görevlileri olan yargıçlara bu mesleği sağlayanın, laik Cumhuriyet ve ülke bütünlüğü olduğunu belirten Doğan, bu kavramlardan birinin olmamasının, yargılama hak ve yetkisini ortadan kaldıracağını belirtti. Doğan, ''Bu nedenle yargıç bu temel değerlere saldırı halinde 'ben tarafsızım' diyemez. Zaten Türk yargısı da bu değerlere karşı tarafsız da olamaz, olmamıştır'' diye konuştu.

-İBRAHİMHAKKIOĞLU: ''GENEL BAŞKAN YARDIMCISI OLDUM''-

Genç Parti'den milletvekili aday adayı olmak için görevinden ayrılan Genel Sekreter Uğur İbrahimhakkıoğlu da konuşmasında, devlete verdiği hizmetlerin hepsinde geçiş kademelerinin ''acele'' olduğunu belirterek, Yozgat'ta görevli iken Eskişehir Başsavcılığı'na atandığını, cezaevinde isyan çıktığı için apar topar taşındığını, Mersin'de Başsavcı iken Adalet Bakanlığı Müsteşarlığına atandığını ve kararname imzalandığında acilen göreve çağrıldığını anlattı.

İbrahimhakkıoğlu, ''Burada da oldu, bitti. Önce erken seçim için kanun çıktı. Bize 48 saat süre verildi. 24 saat içinde emekli oldum. 2 parti arasında seçim yapmam gerekti. Seçtiğim partide genel başkan yardımcısı oldum. Yani burada da doğru düzgün vedalaşamadım'' diye konuştu.

HSYK'nın yapısının değiştirilmesi ve seçimde objektif kıstaslar getirilmesi, yargılama sürelerinin de kısaltılması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini kaydeden İbrahimhakkıoğlu, yargı üzerinde siyasi etkiler olduğunu ''ne yazık ki kabul etmek gerektiğini'' ifade etti. İbrahimhakkıoğlu, ''7 milyon dosyanın 50-100'ünde bu olur'' dedi.

Konuşmaların ardından, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Doğan ve İbrahimhakkıoğlu'na onur belgelerini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber