Öğrenim kredileri 2005'ten itibaren aylık ödenecek.

Haber Giriş : 22 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenim kredileri 2005'te aylık olarak ödenmeye başlanacak. Yurt-Kur Genel Müdürü Hasan Albayrak yaptığı açıklamada, "Öğrenciler öğrenim harçlarını maaş gibi her ay bankamatiklerden çekebilecekler" müjdesini verdi. Hasan Albayrak, 3 bin yurt öğrencisi arasında yaptıkları ankette "Öğrenim kredisini aylık olarak ödenmesini ister misiniz?" sorusunu yönelttiklerini, öğrencilerin yüzde 90'ının bu soruya "evet" cevabını verdiğini söyledi.

Hesaplarına yatırılacak
Konuyla ilgili Maliye Bakanlığı'ndan gerekli onayı aldıklarını belirten Albayrak, öğrenim kredilerini aylık olarak ödemek için Ziraat Bankası ile ortak çalışma yaptıklarını ifade etti. Yeni uygulamayla öğrencilerin hesabına her ay para yatırılacağını kaydeden Albayrak, "2005'ten itibaren öğrenciler öğrenim harçlarını maaş gibi her ay bankamatiklerden çekebilecekler. Çoğu öğrenci verilen üç aylık harç parasını 15 günde harcıyor, sonra ödeme gününü iple çekiyor. Öğrencilerin, masraflarını aylık karşılamayı ve bütçelerini ayarlamayı öğrenmelerini amaçlıyoruz" diye konuştu.

Aylık 90 milyon lira olan harç tutarını da artırmak için hazırlıkların sürdüğünü dile getiren Albayrak, "Harç tutarını öğrencileri memnun edecek kadar artıracağız" dedi.

Borcunu ödemeyene af yok
Hasan Albayrak, öğrenim ve katkı kredisi borçları için hiç ödeme yapmayan 435 bin kişinin olduğunu hatırlatarak, ödenmeyen borcun gecikme faizi ile birlikte 139 trilyonu bulduğunu bildirdi. Borcunu ödemeyenlere 30 Haziran'a kadar süre verdiklerini belirten Albayrak, bu tarihe kadar ödeme yapmayanların icra takibine alınacağını vurguladı. Borçlulara kolaylık sağlamak amacıyla taksitli ödeme seçeneği sunduklarını da söyleyen Albayrak, "İsteyenler borcunun ana parasını peşin ödeyip, gecikme faizini 3 taksite böldürebilecek. Ama 30 Haziran'a kadar ödeme yapmayanlara haciz işlemi uygulanacak. Kesinlikle af yok" diye konuştu. Albayrak, borç tahsilatından gelen paraları öğrenim kredisi alan öğrenci sayısını ve kredi tutarını artırmak için kullanacaklarını kaydederek, "Bir öğrenciye verilen öğrenim kredisinin Yurt-Kur'a yıllık maliyeti yaklaşık 1 milyar lira. Eğer borçlarımızı tahsil edebilirsek 140 bin yeni öğrenciye kredi verme imkanı yakalarız. Kredi borcunu ödeyen her kişi bir öğrenciyi okutacak" dedi.

Üniversite mezunları kredi borçlarını, Yurt -Kur'un "www.kyk.gov.tr" internet adresinden veya 0312 363 87 70 No.'lu telefondan öğrenebilecek. 30 Haziran'a kadar borcunu ödemeyenlerin maaşlarına haciz konulacak..

435 bin kişi borçlu
Yurt-Kur'dan alınan bilgiye göre öğrenim ve katkı kredilerini ödemeyenler ile ilgili sayısal veriler şöyle:
Öğrenim kredisi
Hiç ödeme yapmayan 235 bin kişi
Ödenmeyen ana borç 57.5 trilyon
Gecikme zammı 48.7 trilyon
Toplam borç 106.2 trilyon
Aksatmadan ödeyen borçlu sayısı 97 bin kişi
Katkı Kredisi
Hiç ödeme yapmayan 200 bin kişi
Ödenmeyen ana borç 17.1 trilyon
Gecikme zammı 15.6 trilyon
Toplam borç 32.7 trilyon
Aksatmadan ödeyen borçlu sayısı 84 bin kişi

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber