Coğrafya Öğretmeni ÖSS'de sorulan 2 sorunun iptali için dava açtı

Haber Giriş : 23 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'da 38 yıllık coğrafya öğretmeni Elgin Apan, Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) 2 coğrafya sorusunda yanlışlık olduğunu savunarak, soruların iptali ve YÖK'ün 5 milyar liralık manevi tazminat cezasına çarptırılması talebiyle dava açtı.

Apan'ın yanlış olduğunu iddia ettiği coğrafya bölümündeki "Baraj çevrelerinin ağaçlandırılmasının temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?" sorusu tartışmaya yol açtı. Apan, Antalya İdare Mahkemesi'nde açtığı davada 68. sorunun doğru şıkkında, haritada bulunmasına rağmen Çanakkale'nin yer almadığını belirtti.
Apan, 76. soruda da "doğru" cevabı olarak kabul edilen "A" şıkkında, "Erozyonu yavaşlatarak barajın ömrünü uzatmak" ifadesinin yer aldığını, bunun yanlış olduğunu ifade etti. Apan, "Baraj çevresinin ağaçlandırılması ile 'A' seçeneği dışındaki tüm seçenekler gerçekleşir. Bir tek 'A' gerçekleşmez. Erozyonu yavaşlatıp barajın ekonomik ömrünü uzatmak için barajın su toplama havzasının ağaçlandırılması gerekir" dedi.

'Sinir sistemim bozuluyor'
Apan, soruları iptalinin yanı sıra "sinir sistemim ve vücut kimyam bozuluyor" diyerek YÖK hakkında 5 milyar liralık manevi tazminat talebinde de bulundu.
Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Özçağlar da, sorunun tartışmalı olduğunu ve 3 doğru cevabının bulunduğunu iddia etti. Bazı öğretmenler ise Apan'ın aksine soruda ve cevabında hiçbir sorun olmadığını söyledi.

İşte tartışılan soru
Baraj çevrelerinin ağaçlandırılmasının temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Erozyonu yavaşlatarak barajın ömrünü uzatmak
B) Yeni orman alanları kazanmak
C) Baraj çevresinde yaban hayatını zenginleştirmek
D) Baraj çevresine yerleşmeyi önlemek
E) Çevreyi güzelleştirmek

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber