Tarım Bakanı Eker: Süt üretiminin yüzde 70'i hijyenik değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2007 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de yılda yaklaşık 11,5 milyon ton süt üretilmesine rağmen, bu sütün ancak yüzde 30'unun modern ve hijyenik tesislerde üretildiğini belirterek, kalanının ise piyasada yerel imkanlarla değerlendirildiğini bildirdi.

Eker, yarın kutlanacak olan Dünya Süt Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, süt ve süt ürünlerinin, gerek çocukların gelişme çağında gerekse yaşlanmanın ortaya koyduğu olumsuz etkileri azaltmak ve kemik yapısını güçlendirip muhafaza etmek yönünden önemli olduğunu belirtti.

Dolayısıyla sütün 7'den 70'e her insanın hayatının vazgeçilmezleri arasında olduğuna işaret eden Eker, her geçen gün daha da artan ülke nüfusunun sağlıklı beslenmesi için süte ve sütçülüğe gereken önemin verilmesinin zorunlu ve milli görev olduğunu kaydetti.

2006 yılı itibarı ile dünyada 540 milyon ton süt üretiminin gerçekleştirildiğini ifade eden Eker, şöyle dedi:

''Hayvan sayısı aynı kalmakla beraber verim ve kalite artışı dolayısıyla 2002'de 8,4 milyon ton olan süt üretimimiz yüzde 37 artarak 2006 yılında 11,5 milyon tona yükselmiştir.

Verimliliği esas alan optimal işletme büyüklüğünü yakalamış ve sanayi ile entegre olmuş işletmelerimiz ile gelecek 10 yılda, 25 milyon ton süt ve 3 milyon ton et üretimini gerçekleştirmek hedefimizdir.''

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRÜNLERİN DESTEKLENMESİ...

Özellikle AB'ye uyum sürecinde olunan bir dönemde modern süt işletme tesislerinin artmasının çok önemli olduğuna işaret eden Eker, şöyle devam etti:

''Çünkü AB ile masaya oturduğumuzda modern tesislerin sayısı bizim kotamızı oluşturacaktır. Bu kapsamda kırsal alanda hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın gelir durumlarını artırmak, ürettikleri ürünleri daha iyi değerlendirmelerine imkan sağlamak maksadıyla 2006'da Kırsal Kalkınma Projelerinin Desteklenmesi Projesini başlattık.

Bu proje kapsamında bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, muhafazası, ambalajlanmasına yönelik kurulacak olan tesisleri yüzde 50 hibe yoluyla destekliyoruz.'' Eker, bu çerçevede geçen yıl içerisinde bin 256 projeyi desteklediklerini, bunun 300 küsur tanesinin hayvansal ürünlerin işlenmesine yönelik projeler olduğunu belirtti.

Projelerin toplam tutarının 334 milyon YTL olduğunu ifade eden Eker, bu projelerle kırsal alanda yaşayan vatandaşların hem iş bulma imkanın arttığını hem de yetiştirdikleri ürünü daha iyi fiyata satma imkanına sahip olduğunu, böylece Türkiye'nin de modern tarımsal tesislere sahip olduğunu kaydetti.

Bakan Eker, bu tür destekleri bu yıl içerisinde de sürdürdüklerini bildirdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber