Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki "rüşvet" skandalı büyüyor, Yarbay'ın aldığı rüşvetlerin belgesi evinde çıktı

Haber Giriş : 23 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın akaryakıt ihalesine fesat karıştırdığı tespit edilen Yarbay Habip Taşkın'ın aldığı rüşvetlerin belgesi evinde çıktı. Taşkın'ın lükse düşkünlüğü şaşkınlık verdi

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı sarsan ?rüşvet' skandalı büyüyor. Askeri Savcılık tarafından tutuklanan Akaryakıt Şube Müdürü Yarbay Habip Taşkın'ın rüşvet aldığının belgeleri kendi evinde bulundu.

Düğmeye Yalman Paşa bastı?
Ankara'nın gündemine bomba gibi düşen soruşturma, 1,5 yıl önce Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'a ulaşan ihbarlarla başlatıldı. İhbarlarda, 8 yıldır Akaryakıt Şube Müdürlüğü görevinde bulunan Ordonat Yarbay Habip Taşkın'ın taşıyıcı firmaların belirlenmesinde ?usulsüzlük' yaptığı ve milyarlarca lira rüşvet aldığı bilgileri yeraldı. Yalman'ın talimatı üzerine Askeri Savcılık, harekete geçti. Ankara İl Jandarma Komutanlığı, Eylül 2003'de Askeri Mahkeme'den aldığı izinle, iddiaların odağındaki Yarbay Taşkın ve 13 firma sahibinin telefonlarını dinlemeye aldı.

Bu rüşvetin belgesi var
Yarbay ile firma sahipleri arasındaki telefon görüşmeleri, usulsüzlüğü ve rüşveti ortaya çıkarttı. Firma sahiplerinin Yarbay'a, şifreli olarak, ?Havaleyi yaptık, emanet gönderildi' ifadeleri tek tek kayda alındı. Askeri Savcılığın talimatı üzerine Jandarma, önceki gün Yarbay Taşkın ile birlikte, görev yaptığı birlikte, çevresine ?astsubay' olarak tanıttığı Mehmet Mezir ve bağlantılı bir kişiyi gözaltına aldı. Bazı firma sahiplerinin gönderdiği rüşvet paralarından 60 milyar lira Yarbay Taşkın'ın özel hesabında bulundu.

Evinde 10 milyar bulundu
Jandarma timleri, Yarbay'ın Ankara Maltepe semtindeki evinde de arama yaptı. Aramada, rüşvetin dekontları dışında, çelik kasa içinde 10 milyar nakit para ile çok sayıda ziynet eşyası bulundu. Evdeki aramalarda, Yarbay'ın üç yıl önce başka bir suçtan tutuklanan eski astsubayının karısına her ay düzenli olarak 1 milyar lira havale ettiğini ilişkin dekontlar çıktı. Yarbay Taşkın'ın evinde ele geçirilen kredi kartı ekstrelerinden aylık harcamasının 7-8 milyar lira olduğu belgelendi. Yarbay Taşkın'ın 1 milyar 800 milyon lira maaş aldığı belirtildi.

Serveti göz kamaştırdı
Yarbay Taşkın'ın geçen yıl Yenimahalle'deki dairesini 80 milyara satarak, Maltepe'de 300 milyara 300 metre kare büyüklüğünde ultra lüks bir daire satın aldığı belirlendi. Yarbay'ın bir ay önce de 40 milyar liraya Volvo marka araba satın aldığı belirlendi.

40 milyarlık sauna yaptırmış
Trilyonluk Yarbay'ın, 300 milyar liraya satın aldığı lüks dairesinin içine 40 milyar liraya sauna ve jakuzi yaptırdığı iddia edilirken, evinin içindeki ithal möblelerin değerinin ise 100 milyar lirayı aştığı bildirildi. Habip Taşkın'ın, taşıyıcı firma sahipleriyle rüşvet pazarlığını astsubay olarak tanıttığı Mehmet Mezir aracılığıyla, Ankara'daki 5 yıldızlı lüks otellerde yaptığı öne sürüldü.

Özel hayatı çok renkli
Dinlenen telefon görüşmelerinde, Yarbay Taşkın'ın özel hayatının da oldukça renkli olduğu belirlendi. Yarbay Habip Taşkın'ın, bazı kadınlarla yaptığı özel görüşmeler de dinlemeler sırasında kayda alındı.

500 milyar rüşvet döndü
Jandarma'da sorguları süren Yarbay'ın ?aracısı' Mehmet Mezir ile ismi açıklanmayan kişi ifadelerinde, ?Biz Komutan'ın firma sahipleriyle buluşmasını sağlıyorduk. Bildiğimiz kadarıyla taşıyıcı işlerinin verilmesinde kendisi 500 milyarın üzerinde rüşvet aldı. Bize de komisyon veriyordu' dediler.

13 firma sahibi gözaltında
Kara Kuvvetleri'nin Van, Hakkari, Bitlis, Siirt, Şırnak, Bingöl, Diyarbakır ve Ş.Urfadaki birliklerine Ankara'dan tankerlerle akaryakıt sevkiyatı yapan 13 taşıyıcı firma sahibi bu illerde gözaltına alınarak Ankara'ya getirildi. Jandarma Komutanlığı'nda sorgulanan firma sahiplerinden bazıları, ?Yarbay'a rüşvet verdiklerini' itiraf etti.

Akaryakıttan da çalmışlar
13 firmanın tankerlerinin, birliklere eksik akaryakıt boşalttığı, çaldıkları akaryakıtı da benzin istasyonlarına sattıkları gündeme geldi. Kara Kuvvetleri'nin bu yolla ne kadar zarara uğratıldığı ise belirlenemedi.

Arkasında kim var?
Soruşturmada, ?trilyonluk' serveti gündeme gelen Ordonat Yarbay Habip Taşkın'ın Garnizon'daki görev süresi dolmasına karşın 8 yıldır tayin edilmediği ortaya çıktı. Askeri Savcılık, perde arkasında Taşkın'ı koruyan ?hatırlı kişi'nin izini sürerken, önümüzdeki günlerde Lojistik Başkanlığı'nda görevli üst rütbeli subaylar ile bazı personelin de gözaltına alınacağı öne sürülüyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber