Sahte ilaç kupürüne lazerli barkod önlemi

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 25 Mayıs 2007 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlaçta sahte kupür vakalarının artması yeni önlemler alınmasını beraberinde getirdi. Sahteciliği engellemek için ilaç kutularında lazerli barkodlarn kullanılması planlanıyor. Projeyle, sistemde bilgisi olmayan ilaca ödeme yapılmaması hedefleniyor.

Sahte kupürle yapılacak yolsuzlukları önleyecek bir sistem arayışına giren sosyal güvenlik kurumları, ilaçlarda lazerli bir barkod sistemine geçmeye karar verdi. Bir süredir üzerinde çalışılan ve kısa süre içinde yaşama geçirilmesi planlanan projeye göre ilaç kutularında lazerli barkod kullanılacak. Eczacılar bu barkodu sisteme okuttuğunda, provizyon sisteminde ilaçla ilgili seri numarası, Türkiye'ye giriş tarihi ve imal tarihi gibi tüm bilgiler görülebilecek.

İlaç satıldığında bilgiler düşecek

İlaç satıldığında da tüm bu bilgiler sistemden düşülecek. Sistemde tanımlanmayan, bilgisi olmayan ilaca ise ödeme yapılmayacak. Söz konusu sistemin ciddi bir maliyet getirmediği ve varılan uzlaşma çerçevesinde kısa bir süre içinde yaşama geçirileceği de ifade ediliyor. Sahte kupürle ilgili olayların artması üzerine harekete geçen sosyal güvenlik kurumları ilk aşamada, kendi içinde verdikleri eğitimle kurum çalışanlarını konuyla ilgili olarak bilgilendirdi. Son dönemde İstanbul'da SSK ile anlaşmalı 5 bin eczanede sahte ilaç kupürlerine rastlanması üzerine konuyla ilgili araştırmalar genişletilmiş ve Türkiye genelinde 23 bin eczanenin kuruma ilettiği reçetelerin tek tek incelenmesi kararı alınmıştı. Bugüne kadar tespit edilen sahte kupür adedinin 2632 olduğu, bu kupürlerin tutarının da 1 milyon 300 bin YTL civarında olduğu sanılıyor. Sahte kupürlerin genelde pahalı olan 83 ilaç kaleminde yoğun olarak kullanıldığı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber