Belediyeler Yasa Tasarısı'na göre yerel yönetimler, hizmetlerini üçüncü kişilere yaptırabilecek

Haber Giriş : 25 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5 bin metrekare üzerindeki arazilerin konut yapımı için belediyelere devredilmesini öngören yasa, belediye başkanlarının kulüp başkanlığına yasak getiriyor.

Belediye başkanlarını yeni yetkilerle donatan ancak bazı görevler açısından ?yasaklı' hale getiren Belediyeler Yasa Tasarısı uzun bir maratondan sonra önceki gece TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Geçici hükümleriyle 97 maddeden oluşan düzenleme, belediye mevzuatını yeniliyor. Bundan böyle nüfusu 5 bin ve üzerindeki yerleşim birimlerinde belediye kurulabilecek. Nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler ise köye dönüştürülecek. Tasarı özetle şu hükümleri getiriyor:

SİYASİ GÖREV YOK
Belediye başkanı, siyasi partilerin il, ilçe ve belde teşkilatının yönetim ve denetim organlarında görev yapamayacak. Partilerin merkez karar ve yönetim organına seçilebilecek ama genel başkan yardımcılığı gibi icracı görevler üstlenemeyecek. Başkanlar, profesyonel spor kulüplerin başkanlığında ve yönetiminde de bulunamayacak.

HEMŞERİ HUKUKU
Tasarı, hemşehrilerin belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye yardımlarından faydalanma hakkına dayalı ?Hemşeri Hukukunu' getiriyor.

HİZMET ÖZELLEŞİYOR
Belediyeler toplu taşıma, su bedeli tahsilatı, park-bahçe bakımı, altyapı-asfalt yapım ve onarımı gibi işleri üçüncü kişilere yaptırabilecek.

GIDALAR YOKSULLARA
Belediyece el konulan seyyar satıcı mallarından gıda maddeleri, cezaları 2 gün içinde ödenmediği takdirde Gıda Bankası'na verilecek. 30 gün içinde cezası ödenmeyen gıda dışı maddeler de yoksullara dağıtılacak.

PERSONEL SINIRI
Personel giderleri belirli bir oranı aşarsa, bu orana gelene kadar yeni personel alınmayacak. Yeni personel alımı nedeniyle bu oran aşılırsa zarar belediye başkanından tahsil edilecek.

KONUT YAPMA YETKİSİ
Belediyelerin arsa üretme, konut yapma, satma, kiralama yetkisi olacak. Belediye sınırları içinde kalan 5 bin metrekarenin üzerindeki Hazine arazileri belediyelere bedelsiz verilecek

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber