Özkasnak Paşa'dan Hasan Cemal'e: Tümene uğra da tank sesi dinleteyim

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Mayıs 2007 07:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet mitinglerini geri planda organize eden ekibin derin bağlantılarını gündeme getiren Hasan Cemal, son yazısında, Genelkurmay Başkanlığı'nın 27 Nisan'da yayımladığı e-bildiriyle başladığı düşünülen sürecin çok daha eskilere dayandığına işaret etti.

Hasan Cemal, Milliyet'teki köşe yazısında Erol Özkasnak Paşa ile arasında geçen diyaloğu anlattı. Erol Özkasnak (Küçük resim)

"Darbe sürecinde Türkiye yazıları" adlı yeni bir yazı serisi başlatan Cemal, dün köşesinde ilginç bir anekdota yer verdi. "Tank Sesiyle Uyanmak" adlı kitabını hatırlatan Cemal, 28 Şubat'ın şahin paşası Erol Özkasnak'ın yeni görev yeri Mamak'taki zırhlı tümen komutanlığına gitmeden önce Genelkurmay'da katıldığı kokteylde kulağına eğilerek, "Özlemişsinizdir belki, ara sıra tümene uğrayın da size tank sesi dinleteyim." dediğini aktardı. Kendisinin 12 Eylül 1980 askerî yönetimiyle ilgili kitaplarından ilkinin "Tank Sesiyle Uyanmak" adını taşıdığını anlatan Cemal, bu konuda da şunları yazdı: "1990'ların sonuna doğru Genelkurmay'daki bir kokteyli hatırlıyorum. 28 Şubat post-modern darbesinin kahramanlarından Erol Özkasnak Paşa, yeni görev yeri olan Mamak'taki zırhlı tümen komutanlığına atanmıştı. Bir zamanlar, Ankara'nın dibindeki zırhlı tümenin tankları yola çıkmadan darbe olamaz, derlerdi. Özkasnak Paşa, akşam vakti veda ederken kulağıma eğilerek şöyle demişti: "Özlemişsinizdir belki, ara sıra tümene uğrayın da size tank sesi dinleteyim."

Bugün gelinen noktada tankların henüz yola çıkmadığını; ancak motorların hafif hafif çalıştırıldığını ifade eden Cemal, "Kulak tırmalayıcı homurtular uzaktan benim kulağıma çalınıyor. Siz de duyuyor musunuz? Kulak verin homurtulara. Kayıtsız kalmayın. Seçim sonrasına dönük belirsizliklerin son derece yoğun olduğu bir dönemden geçiyoruz. 22 Temmuz da çözüm olmayabilir! Çünkü darbe süreci içindeyiz. Düğmeye basarak bu süreci başlatan asker, kendi istekleri yerine getirilmezse, bir adım daha atabilir. 22 Temmuz sonrası bir sabah vakti yine tank sesi ile uyanabilir Türkiye... Farkında mısınız bu tehlikenin?" diyor. Cemal'e göre darbe süreci 27 Nisan 2007'deki Genelkurmay Başkanlığı bildirisi ile başlamadı. Bildiri ile sadece darbe sürecinin açığa çıktığını vurgulayan Cemal, darbe sürecinin başlangıcını 2003'e kadar götürmenin mümkün olduğu kanaatinde. Cemal, Avrupa Birliği'ne girişi desteklediklerini dile getiren askerlerin bu konuda samimi olmadıklarını öne sürdü.

Söz konusu dönemlerde AK Parti hükümetinin Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde attığı demokratikleşme adımlarının askerleri rahatsız ettiğini kaydeden Cemal, asker ve statükonun, hükümetin AB yolunu kesmek için ilk yığınağını 'Çankaya savaşları'ndan önce, 2003'ten 2004'e geçerken Kıbrıs'ta Annan Planı'nı gömmek için yaptığını aktardı. Son darbe sürecinden dolayı yalnız demokrasi ve siyasal istikrarın değil, aynı zamanda aş ve iş meselesinin, yani ekonomik istikrarın da tehdit altında olduğunu belirten Cemal, "Tehlikeyi görmeye çalışın. Yokmuş gibi davranmayın." uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber