ABD'nin skandal yaptırım kararının kapsamı

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı, Gül ve Soylu'nun ABD'deki mülkiyetlerinin bloke edildiğini, ABD'li kişi ve kurumların bu kişilerle iş yapmasına engel getirildiğini belirtti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Ağustos 2018 21:12, Son Güncelleme : 01 Ağustos 2018 22:11
ABD'nin skandal yaptırım kararının kapsamı

Küresel Magnitsky Yasası kapsamında alınan yaptırım kararına göre Gül ve Soylu'nun bakanlıklarının Türkiye'de "ciddi insan hakkı ihlallerinde" bulunduğu ve buna göre 13818 numaralı Başkanlık Kararnamesi'ne referansla sorumlu tutuldukları kaydedildi.

Yaptırım açıklamasını Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders gerçekleştirdi. Kongrede şubat ayında alınan bir kararla, 'rahip Brunson'ın tutuklanmasında rolü olan Türk yetkililere vize yaptırımı uygulanması' konusunda bir karar almıştı. Kongre kararın uygulamasını Trump yönetimine bırakmıştı.

ABD Hazine Bakanı Steven Munchin, "Papaz Brunson'ın haksız tutukluluğu ve adli sürecin Türk yetkililer tarafından devam ettirilmesi en basit şekilde kabul edilemez" ifadesini kullandı. Munchin sözlerine "Başkan Trump'ın tekrar tekrar ifade ettiği gibi ABD, Türkiye'den Brunson'ın derhal serbest bırakılmasını beklemektedir" şeklinde devam etti.

Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Gül ve Soylu'nun ABD'deki mülkiyetleri bloke edilirken, ABD'li kişi ve kurumların bu kişilerle iş yapmasına engel getirildi.

YAPTIRIMLAR NELERİ İÇERİYOR?

ABD'nin gerçekleştirdiği yaptırımlar ile iki Türk bakanın başta ABD olmak üzere bazı ülkelere giriş ve çıkışları yasaklanacak. ABD içerisinde bulunan mal varlıklarına el koyulabilecek.

Diğer taraftan, 24 TV gazetecisi Selim Atalay'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, her iki Bakanın da ABD'de bir malvarlığı bulunmuyor.

Yaptırımlar için Rusya hükümeti ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın iş adamları için yürürlüğe sokulan uygulamalar model alındı. 2012 yılında yasalaşan Magnitsky Act, daha önce Rus yetkililere uygulanmış ancak Türkiye olayında olduğu gibi İçişleri ve Adalet Bakanı düzeyi kadar uygulanmamıştı.

PAPAZ BRUNSON OLAYI NEDİR?

İzmir'de FETÖ ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı gerekçesiyle hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ABD'li rahip Brunson'ın tutukluluğu, 'sağlık sorunları' dikkate alınarak ev hapsine çevrilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber