Yedirenler utansın

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 30 Mayıs 2007 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kalp rahatsızlıklarına ve obeziteye neden olan cips çocuklar için neredeyse bağımlılık haline gelmiş

Uzmanların ?Çocukların geleceğini karartıyor? dediği cips pazarı her geçen gün büyüyor. Bunu görmek için rakamlara bakmak yeterli. 2003'te 175 milyon dolarlık satış gerçekleşen cips pazarı bugün 500 milyon dolara ulaştı. En küçük paketi 25 Yeni Kuruş'a, büyüğü ise 1 YTL'ye satılan cipsler, promosyonlarlarla daha da cazip hale getirildiği için çocuklar harçlıklarının çoğunu janjanlı paketlere harcar hale geldi. Çocukların cips tüketimini yakından görmek için İstanbul Çağlayan'da bir bakkalın önüne gidiyoruz. 12 yaşındaki Canberk Çağan ?Kendimi bildim bileli cips yiyorum? diyor. Her gün 500 gramlık paketlerden en az 2-3 tane yiyormuş. ?Zararlı olduğunu biliyor musun?? diye sorunca ?Evet, çok yağlıymış. Babam yememi istemiyor ama dayanamıyorum? diye konuşuyor.

?Harçlığım cipse gidiyor?

13 yaşındaki Sergen Aydoğan ise her gün 4 paket cips yiyor. ?Hastasıyım, tadına bayılıyorum. Benim için bir alışkanlık haline geldi? diyor. Mert Batal da ilkokul öğrencisi. Günde en fazla 5 paket cips yiyormuş: ?Günlük 2 lira harçlık alıyorum, yarısını mutlaka cipse veriyorum. Çünkü tadı çok güzel. Bazı günler harçlığımın tamamı bitiyor.? ?İleride kalp krizi geçirmenize hatta kansere bile yakalanmanıza yol açabilir? deyince gözleri yuvalarından çıkıyor: ?Ne diyorsun abla? Madem zararlı neden üretiyorlar o zaman? Büyükler hata yapıyor. Bunları üretenler, bize yedirenler utansın. Neden sağlığımızla oynuyorlar??

Frito Lay ?trans yağ yok' diyor ama

VATAN'ın cipslerdeki zararlı doymuş ve trans yağ oranlarına ilişkin haberleri üzerine Frito Lay bir açıklama yaparak ürün içeriği ile ilgili bilgilerin prosedürlere uygun olarak paketlerde sunulduğunu belirtti ama dikkatli incelendiğinde tablonun yeterince açık olmadığı görülüyor. Tabloda trans yağ oranı sıfır olarak gösteriliyor ama ürünün tam olarak hangi yağlardan yapıldığı yazmıyor. Örneğin bir ürün içindeki toplam yağ miktarı 6.6 gram olarak gösteriliyor. Alt başlıktaki açıklamada ise bu miktarın 3 gramının doymuş yağlardan oluştuğu belirtiliyor. Geriye kalan 3.6 gram yağın ne olduğu ise açıklanmıyor.

Televizyonda cips reklamı yasaklansın

Türkiye'de cips çılgınlığı mı yaşanıyor? Ne yapmalıyız?

Tüketim oranı çok yüksek. Oysa cips türü gıdalar aşırı yağlı yiyecekler. Bu gıdalar çocukların büyümesinde kesinle sakıncalı şeyler. Ne yazik ki ergenlik çağındaki çocukların yüzde 50'sinden fazlası fast-food türü yiyeceklerle karnını doyuruyor.

Bunda en büyük neden reklamlar mı?

Reklamlar özendirici. İngiltere'de çocukların izleme zamanlarında bu tür yiyeceklerin reklamı yasaklandı. Okul kantinlerinde de yasak. Burada da devlet bu konuya mutlaka el koymalı. Okul kantinleri daha fazla denetlenmelidir. Okullarda sağlıklı beslenme programı uygulanmalıdır.

Aileler çocuklarını korumak için ne yapmalı?

Cipsin yağ ve tuz oranı çok yüksek. Vitamin ve mineral oranı çok düşük. Çocuklar okul çağında hızlı bir şekilde büyürler. Onların büyümeleri için tuz ve yağa ihtiyaçları yok. Çocukların vitamin, mineral ve proteine ihtiyaçları var. Sebze ve meyve ağırlıklı yiyecekleri yemeliler.

Kömür gibi oldu

Cipslerin ne kadar yağlı olduğunu ortaya koymak için çocuklarla küçük bir deney yaptık. Bir paket cipsi bir sehpanın üzerine koyup yaktık. İçindeki yağ nedeniyle bir kaç saniye içinde alev alev yanan cipsler kısa sürede kömür gibi oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber