Bakan Pepe nasıl su tasarrufu yaptı?

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2007 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, evinden sonra bakanlıkta da sıkı su ve enerji tasarrufu dönemi başlattı.

Evinde küveti kaldıran ve ekonomik ampul kullanan Bakan Pepe, bu kez de bakanlık bahçesinin şehir şebekesi yerine kuyu suyu ile sulanmasını, tüm musluk ve klozetlerin minimum dereceye ayarlanmasını ve hava kararmadan hiçbir lambanın yakılmaması talimatını verdi. Bakan Pepe, "Uygulama sayesinde 130 metreküp olan su harcamamız 70 metreküpe indi elektrik harcamamız da yarıya yarıya düştü" dedi. Bakan Pepe, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ise, "Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla" diye seslendi.

Bakan Pepe, ikilim değişikliği ve kuraklık ile mücadele konusunda başlattığı tasarruf kampanyasına son hızla devam ediyor. Kuraklıkla mücadele konusunda siyasiler, yöneticiler, sanayicilerle birlikte sokaktaki simitçi ve Ayşe teyzenin de sorumlulukları olduğunu anlatan Bakan Pepe, evinde küveti kaldırdığını, camları ısı yalıtımı yaptırdığını ve enerji kullanımını en aza indirmesinin ardından şimdi de bakanlıkta sıkı elektrik ve su tasarrufu başlattı. Genellikle kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam ve malzeme tasarrufu konusunda genelge yayınlanırken, Bakan Pepe bir ilke imza atarak su ve enerji tasarrufu konusunda bir genelge yayınladı. Genelge ile bakanlık içerisindeki tuvaletlerde musluk ve klozetleri minimum seviyeye indirten Bakan Pepe, hava kararmadan lambaların yakılmasını da kesinlikle yasakladı. Bakanlıklar içerisinde 30 bin metrekarelik alanla en büyük kampüsüne sahip bakanlığın bahçe sulamasını ise şehir şebekesi kullanmasını kesinlikle yasaklayan Bakan Pepe, DSİ'den izinli olarak açtırdığı kuyudan gelen su ile bahçeyi sulattı. Ayrıca asansör ve kullanılmayan bilgisayar, faks ve televizyonların ise standby durumunda değil tamamen kapatılmasını isteyen Bakan Pepe, bu sayede bakanlık su giderlerini 130 metreküpten 70 metreküpe indirdi. Tasarruf tedbirlerinin uygulanmasıyla ilgili de iki personeli görevlendiren Bakan Pepe, her akşam bakanlığın tüm odalarını kontrol ettiriyor. Bakanlık personelinin de tasarruf tedbirlerine uyması sayesinde Bakan Pepe, hem su hem de enerji konusunda yarı yarıya tasarruf sağlayarak büyük bir başarıya imza attı.

Tasarruf tedbirleri ve kuraklıkla mücadele konusun İHA muhabirinin sorularını cevaplayan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, herkese sorumluluk düştüğünü ama birey olarak da yapılacakların olduğunu belirterek, "Bizim bakanlıkta bin 600 kişi çalışıyor. 22 kat var ve 30 bin metrekare alan üzerine kurulmuş bir kampüs. Büyük bir bahçesi var. Uygulama sayesinde biz yüzde 50'ye varan tasarruf sağladık. Merkezden yapılan kontrolde 130 metreküp harcama 70 metreküpe indi. Ekonomik ampuller sayesinde yüzde 40 enerji tasarrufu sağladık. Kullanmadığımız hiçbir odanın lambası yanmıyor. Unutmayın ki dakikada bir damla akıtan bir musluk ile senede 3 ton su kaybediyoruz. Evde banyo yaparken, çamaşır, bulaşık yıkarken, tıraş olurken, diş fırçalarken, araba yıkarken arzu edilirse Ankara'nın 6 aylık suyunu 1 yıla çıkartabiliriz" dedi.

Bakanlık olarak büyük bir bahçeye sahip olduklarını anlatan Pepe, DSİ'den izin alarak açtıkları kuyu ile bahçeyi suladıklarını söyledi. Kuyu'nun DSİ'den izinli olmasının altını çizen Bakan Pepe, Türkiye'deki onbinlerce kaçak yer altı kuyusu nedeniyle yer altı sularının tükenmek üzere olduğuna dikkat çekti. Ayrıca belediyelerin de şebeke kayıtlarının minimuma indirilmesi gerektiğinin önemine değinen Bakan pepe, barajdan çıkan 100 litre suyun 50 litresinin yolda kaybolduğunu kaydetti. "İşin özeti

istedikten sonra oluyor. Yeter ki arzu edelim. Yeter ki inanalım, rakamlar ortada enerji ve su rakamları yarı yarıya düştü. Bunun hem parasal hem çevresel olarak üzerinde durmaya değer" diyen Bakan Pepe, bu konuda tüm kamu kurum ve kuruluşlarına hem direk hem de basın yoluyla duyurular yaptıklarını anlattı.

"KURAKLIK NEDENİYLE HUBUBAT REKOLTESİ YÜZDE 10 DÜŞECEK"

Bakan Pepe, kuraklık konusunda artık çevrenin daha dikkatli olduğunu belirterek, "Yağmur yağmadı, kışın kar yağmadı. Sadece Türkiye'nin sorunu değil tüm Akdeniz havzasının ve kıta Avrupası'nın acı gerçeği bu. Geçen sene Avrupa'da kayak merkezleri açılamadı. Türkiye'de bugün doğuda sel batıda kuraklık var. Bu tabloyu çok iyi okumamız gerekiyor" dedi. Kuraklık konusunda 15 Mayıs 2007 tarihi itibariyle gelen raporları anlatan Bakan Pepe, meteorolojik kuraklığın tarımsal kuraklık olarak kendisini gösterdiğini ifade etti. Uluslararası kriterlere göre yapılan rekolte tahminlerine göre buğday ve hububatta yüzde 10'luk bir rekolte düşüklüğü beklendiğini vurgulayan Pepe, kuraklığın öngörülebilir değil yönetilebilir bir kavram olduğuna dikkat çekti. Kışın kar yağmadığını, ancak bahar ayında yağmur beklediklerini dile getiren Pepe, Türkiye'nin büyük şehirler başta olmak üzere su sıkıntısının olduğunu söyledi. Bakan Pepe, konuşmasının sonunda tüm kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşlara, "Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla. Biz yaptık neticesini aldık. Matematik olarak iş ortada yarı yarıya tasarruf sağladık" diye seslendi.

BAKANLIKTA ALINAN SU VE ENERJİ TASARRUF TEDBİRLERİ

- Bakanlık yeni merkez binanı günlük 110 metreküp olan su tüketimi müdahalelerle 70 metreküpe düşürüldü.

- Şebeke suyla çim sulama tamamen kalktı. Çimler, DSİ'den izin alınarak açılan kuyu suyu ile sulanıyor.

- Tüm musluklar merkezi bir ayarla kontrol altında tutulup, fazla su kaybı önleniyor. Musluklar sık sık kontrol ediliyor.

- Lavabo ve WC'lerdeki klozetlerde su miktarları düşürüldü. Yeni teknolojiler sayesinde standart modellere göre yüzde 60 daha az su tüketen klozetler kullanılıyor.

- Araç yıkıma kalktı. Araçlar basınçlı özel makineyle ya da akaryakıt istasyonunda yıkanıyor.

- Bakanlıkta kuru temizleme yapılıyor. Temizlikte daha az suyla durulanabilen sıvı sabun, toz sabun gibi doğal esaslı olan temizlik maddeleri tercih ediliyor. Bu tür temizlik maddeleri fosfat barındırmadığı için doğaya da zarar vermiyor.

- Merkez ve taşra dahil teşkilatlardaki tüm misafirhanelerde su tasarrufuna azami dikkat edilmesi için talimatlandırıldı.

- Bakanlık merkez binada yüzde 40 tasarruflu olan florasanlar kullanıyor.

- Mesai bitiminde tüm elektrikler kapatılıyor.

- Gün ışığından azami yararlanılıyor. Gündüz ışıklar kapatılıyor.

- Bina çevresindeki aydınlatmalar kapatılıyor.

- Bilgisayarlar ve tüm elektrikli cihazlar standby'da bırakılmayıp düğmelerinden kapatılıyor.

- Fotokopi makinası ve fakslar gereksiz yere ve yetkili kişiler dışında kesinlikle kullanılmıyor.

- Merkez ve taşra dahil teşkilattaki tüm araçların gereksiz yere kullanılmasının önüne geçildi

- Tüm bu konularda personel bilinçlendirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber