Gözler kritik oylamada

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Mayıs 2007 09:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖNDER YILMAZ Ankara

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in "rejim için tehlike yaratacağı" gerekçesiyle veto ettiği cumhurbaşkanının 5 yıllığına, halk tarafından ve iki kez seçilebilmesini öngören Anayasa değişikliği paketinin ikinci tur oylaması bugün yapılacak.

CHP'nin muhalefet edeceği oylamaya ANAP'ın yine destek vermesi bekleniyor. İkinci tur ve geneli üzerindeki son oylamada da kullanılan oylar 330 ile 367 arasında kalırsa, teklif doğrudan referanduma gidecek. Ancak eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, ikinci turda 367'nin altında bir oy çıkması halinde kanunun reddedilmiş olacağını öne sürüyor. Veto edilmeden önce kanun 1 "ret" oyuna karşılık 376 "evet" oyuyla kabul edilmişti.

Paket, ikinci turda 367'nin üzerinde oyla kabul edilirse, Sezer için 15 günlük inceleme süresi yeniden başlayacak. Paket, 1 Haziran'da Köşk'e sunulursa, Sezer'in inceleme süresi 16 Haziran'da dolacak. Sezer paketi onaylarsa, 22 Temmuz'da halkın önüne iki sandık konulabilecek. Ancak Sezer'in paketi bu sürenin sonunda referanduma götürmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda, Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasına ilişkin yasaya göre, referandum kararının Resmi Gazate'de yayımlanmasından itibaren 120 gün sonraki ilk pazar günü halkoyuna gidilmesi zorunlu bulunuyor. Bu takvime göre, referandum 14 ya da 21 Ekim'de gerçekleştirilebilecek.

AKP düğmeye bastı ama...

Sezer'in, paketi referanduma götüreceği beklentisinde olan AKP de, 22 Temmuz'daki seçimle birlikte referandumu gerçekleştirmek için 120 günlük süreyi 40 güne indirecek yasa değişikliği için harekete geçti. AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, bugün yapılacak oylamanın sonucuna göre teklifin TBMM Başkanlığı'na sunulup sunulmamasına karar vereceklerini söyledi. AKP'nin, ANAP'tan destek alamama endişesi yaşadığı öğrenilirken, ANAP Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, "AKP oylamadan sonra teklifi verirse ahlaksızlık yapmış olur" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber