Sezer'den ilginç atama: Arınç'ın tazminat ödediği Özkan'ı Başsavcıvekili yaptı

Haber Giriş : 31 Mayıs 2007 09:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine Kublay Özkan getirildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından gösterilen adaylar arasından 8. Ceza Dairesi Üyesi Kublay Özkan'ı seçti. Abdurrahman Yalçınkaya'nın Başsavcı olmasının ardından Başsavcıvekilliği boşalmıştı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne Kublay Özkan'ın seçimiyle ilgili karar Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Özkan'ın adı AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 Kasım seçimleri öncesinde adli sicil kaydının kaldırılması istemiyle gündeme gelmişti. Diyarbakır 3 No'lu DGM, AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Siirt'te yaptığı konuşmayla ilgili adli sicil kaydının silinmesi istemini reddetmiş, Diyarbakır 4 No'lu DGM ise Erdoğan'ın itirazını kabul etmişti. Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun tebliğnamesi üzerine Yargıtay 8. Ceza Dairesi, 4 No'lu DGM'nin kararını kaldırmış ve 3 No'lu DGM'nin kararını onamıştı.

Bu karar üzerine TBMM Başkanı Arınç "yargı kararının hukuka aykırı olduğu, yargı ve hukukun siyasallaştığı" iddiasıyla Dairenin verdiği kararı üyelere dönük olarak eleştirmişti. Özkan ise Arınç'ın sözlerinin "kişilik haklarına saldırı" niteliği taşıdığı iddiasıyla açtığı manevi tazminat davasını kazanmıştı. Özkan'ın adı ayrıca Milli Gazete yazarı Mehmet Şevket Eygi'nin 312. maddeden aldığı mahkumiyet kararını 4'e karşı 24 üyenin oyuyla onanmasında da geçmişti. Kublay Özkan, üç üye ile birlikte davanın reddi yönünde oy kullandığı basına yansımıştı.

ÖZKAN KİMDİR?

Kublay Özkan, 11 Haziran 1948'te İzmir'de doğdu. 1970 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Özkan, İzmir'de Hakim Adayı olarak mesleğe başladı. Özkan daha sonra Akçadağ'da Hakim Yardımcısı, Çameli, Aydın-Yenipazar'da Hakim, Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, Fethiye Hakimi ve Yargıtay Tetkik Hakimi olarak görev yaptı. 4 Şubat 1999'da Yargıtay üyeliğine seçilen Kublay Özkan, evli ve 2 çocuk babası.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber