Mühendislik yöntemleriyle tıpta mucizeler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2007 18:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'da yapılan 5. Uluslararası Biyomedikal Mühendisliği ve Gelişen Teknolojiler Sempozyumu'nda uzmanlar, tıbbın hizmetine sunulan yeni mühendislik çalışmalarını tartıştılar.

Talya Oteli'nde düzenlenen sempozyumda konuşan Milan Teknik Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sergio Cerutti, mühendislik metotlarını tıpta ve biyolojide kullandıklarını, tüm vücuttan görüntüleri inceleyerek kişisel tanıyı ortaya koyduklarını anlattı. Kalp krizi, hipertansiyon, enfarktüs tespiti, nedeni ve tanısını elde edilen görüntüler vasıtasıyla tespit edebildiklerine işaret eden Cerutti, kişisel tanı konulduktan sonra tedaviye başlandığını bildirdi.

Elde edilen kişisel tanıların ardından hastanın yapısına, kişisel özelliklerine ve etkileşimlerine bakarak hangi ilacın ne kadar dozda kullanılacağını tespit ettiklerini vurgulayan Cerutti, böylece hastanın doğru tedavi almasının sağlandığını kaydetti.

Colombia Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Andrew F. Laine de yaptığı son çalışma olan kalp kaslarındaki gerginliğin hesaplanması konusunda bilgi verdi.

Dört boyutlu kalp ultrasonu çalışmalarının da test aşamasında olduğunu bildiren Laine, "Dört boyutlu ultrasonda daha doğru tanıyı bulmak için parametreler bulunuyor. Bulunan parametreler klinikte tanıda kullanılıyor. Dört boyutlu ultrason görüntüsü ile kalp kaslarındaki gerilmeler de hesaplanabiliyor" dedi.

Bir başka çalışmasının da böbreklerin hangi bölüme ne kadar kan gittiğinin tespiti olduğunu ifade eden Laine, bu metotla böbrekteki hastalığın tanısının kısa sürede konulabildiğini, tanı konmada gecikme nedeniyle kişilerin diyalize girmesinin önlenebileceğini söyledi.

İNME HASTALIĞINDA TUZLU SU

İnme hastalığının tedavisi için tuzlu su kullandığını ve bu metotla hastalığı tedavi edebildiğini anlatan Laine, "Boyundaki aort damarından tuzlu su vererek inme hastalığını tedavi edebiliriz. İnme hastalığı beyindeki hücrelerin yapılanmasını azalttığı için organlar görevini yapamıyor. Yapılan çalışmayla bu soruna çare bulmaya çabalıyoruz" diye konuştu.

Almanya'nın Kalsruhe Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Olaf Dössel de insanlara mühendislik metodunu kullanarak yardım etmeye çalıştıklarını bildirdi.

Kalp ritm bozuklukları konusunda çalışmalar yaptıklarını anlatan Dössel, kalbin aşırı hızlı çarpmasının milyonlarca insanda sıkıntıya yol açtığını vurguladı.

Özellikle kalbin sağ bölümündeki aşırı çarpmanın hastanın ölümüne dahi yol açabildiğine işaret eden Dössel, elde edilen bir bilgisayar metodu aracılığıyla hastalığın genel tanısının konulabildiğini belirtti.

Dössel, buldukları yöntemle kalp ritmini düzenlediklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber