Mortgage'ta sabit faiz değişkenden ucuz çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2007 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

52 aylık TÜFE verilerine göre 100 bin YTL'lik mortgage kredisinin tüketiciye maliyetinin değişken faizde sabit faize göre daha yüksek olduğu belirlendi

İpoteğe dayalı konut finansmanı yöntemi mortgage'ta son 4.5 yılın ekonomik verilerine göre sabit faizli kredinin değişken faize göre avantajlı olduğu ortaya çıktı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, geçmiş 52 aylık TÜFE verileri ve yüzde 1'lik finansman kuruluşu marjı dikkate alarak yapılan bir çalışmaya göre, 100 bin YTL'lik bir kredinin tüketiciye maliyetinin, sabit faize göre, değişken faizli kredide daha yüksek göründüğünü açıkladı.

Konut finansman sistemi hakkında bilgi vermek için bir basın toplantısı düzenleyen Pektaş, konut almak isteyen tüketicileri, "faiz oranına göre değil, yıllık maliyet oranına bakarak hangi bankadan kredi kullanacaklarına karar vermeleri" konusunda uyardı. Pektaş, finans kuruluşlarının, faiz dışında, "dosya, ekspertiz ücreti, idari ve hukuki gider" gibi ücretler aldığını, bunların kredi maliyetini etkilediğini hatırlattı.

Değişken faiz uygulamasında, Merkez Bankası'nın endeks olarak Tüketici Fiyatları Endeksi'ni (TÜFE) belirlediğini hatırlatan Pektaş, bu sistemde faizin TÜFE'nin üzerine finansman kuruluşlarının koyacağı kâr marjından sonra oluşacağını, finansman kuruluşlarının da sözleşme tarihinden önceki 2 ayın TÜFE oranını dikkate alacağını anlattı.

Taksit TÜFE'ye bağlı

Bu sistemde, tüketicinin ödeyeceği ilk taksit tutarını bileceğini ancak sonraki aylarda ödenecek taksitin TÜFE'deki gelişmelere bağlı olarak değişeceğini kaydeden Pektaş, şunları söyledi:

"Değişken faizli kredide, sözleşme öncesi bilgi formunda, tüketiciye, geçmiş 5 yıl verileri dikkate alınarak, 10 bin YTL için ödenecek azami aylık taksit tutarları hakkında bilgi verilecek. Ancak, söz gelimi ilk taksit bin YTL iken, azami aylık taksit 2 bin YTL belirlenmişse ve 3 yıl sonra aylık taksit enflasyona bağlı olarak 2 bin YTL'ye ulaşmışsa artık taksit artmayacak."

'Karınca duası' gibi bilgi yok

Finansman kuruluşlarının hazırlayacağı bilgi formlarının "karınca duası" gibi değil, en az 12 puntoluk harflerle hazırlanacağını anlatan Pektaş, "hayat ve konut sigortasının zorunlu olmadığına" ilişkin bilgilerin ise 16 puntoluk harflerle yazılacağına işaret etti.

Eski ve yeni sistemde borcunu ödeyemeyen tüketici açısından zorlu bir süreç olduğunu belirten Pektaş, "Yeni sistemde tüketicinin hakkını araması açısından sistem bir basamak daha zorlaştı. Yatırılması gereken teminat oranları, yüzde 10'dan yüzde 20'ye, yüzde 15'ten yüzde 30'a çıkarıldı" dedi.

'Mortgage istemeyen dilekçe versin'

Tüketici kredisi kapsamında kullandırılan konut kredileri ile konut finansman sistemi mortgage kapsamındaki uygulama arasındaki farklar hakkında da bilgi veren Pektaş, 6 Mart'ta yayımlanan konut finansman kanunundan önce kredi kullanan yaklaşık 500 bin tüketicinin, yeni sisteme dahil olmak istemiyorsa, 5 Haziran'a kadar bankalara dilekçe vermesi gerektiğini, dilekçe örneğinin bakanlığın internet sitesinde bulunduğunu hatırlattı.

Tüketicinin eski ve yeni sistem hakkında bilgi alarak kararını vermesi gerektiğini kaydeden Pektaş, "Eski sistemde tüketici, konut almak için sabit faizli kredi kullanıyordu.

Yeni sistemde, sabit faiz yanında, değişken faiz, sabit ve değişken faiz bir arada olmak üzere 3 sistem bir arada kredi var. Eski sistemde kullandırılan kredilerden, yeni sisteme geçmeleri halinde, 6 Mart'tan itibaren, banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) alınmayacak. Bu bir avantaj" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber