Sağda birlikte deprem sürüyor! Ağar'ı kararından vazgeçiren haber

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2007 17:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, "Kongreye de gidecektim. Ancak bir haber aldım. Merkez Karar Yürütme Kurulu'nda katılmama kararı çıkmış. O zaman bizi kongreye davet etmenin bir anlamı yok ama her şeye rağmen ben sağ duyunun hakim olacağını ümit etmek istiyorum" dedi.

Ağar, Ankara'dan İstanbul'a gelişinde, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun, açıklamalarına ilişkin görüşleri sorulan Ağar, "Bir şey söylemeyeceğim. Kongrenin sonucunu bekliyorum" dedi.

Mehmet Ağar, Mumcu'nun "Bizden onursuzluk isteniyor?" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de "Bizim üslubumuzda öyle bir şey olabilir mi? Erkan Bey yokken onların iktidarlarında ben yüksek bürokrattım. Hiç öyle bir şey benim aklımın ucundan geçebilir mi?" diye konuştu.

"Teşkilatların kaynaşması nasıl olacak?" sorusuna karşılık, Ağar, "Kongre bitsin onu bekliyorum" dedi.

Ağar, Mumcu'nun "Fedakarlığı biz yapıyoruz" sözlerinin hatırlatılması üzerine de, "Ben öyle laf yarışına girmem. Kongre bitsin. Kongrenin kararını ben ümitle bekliyorum. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nde yeni doğmuş 6 aylık çocuk değiliz. Türkiye Cumhuriyetinde herkes herkesi tanır" diye konuştu.

"ÜMİTLE KONGRENİN KARARINI BEKLİYORUM"

Daha sona VIP Salonu'na tekrar giren Ağar, buradan ayrılırken "Televizyondan Mumcu'nun konuşmasını izleme şansınız oldu mu?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Hayır. Arkadaşlarla görüşüyordum. Bir faks vardı onu bekliyordum. Ben laf yetiştirme durumunda değilim. Baştan beri iyiniyetimizi muhafaza ediyoruz. Ben ümitle kongrenin kararını bekliyorum. Kongreye de gidecektim. Ancak bir haber aldım. Merkez Karar Yürütme Kurulu'nda katılmama kararı çıkmış. O zaman bizi kongreye davet etmenin bir anlamı yok ama her şeye rağmen ben sağduyunun hakim olacağını ümit etmek istiyorum." Mehmet Ağar, "Aday tespiti için az bir süre kaldığının" hatırlatılması üzerine de, şöyle konuştu:

"Dünyada her şey için vakit vardır. Bizim bu konuda iyiniyetimizi muhafaza ettiğimiz açıktır. Paravan partiler, şunlar... Bunlar doğru işler değildir. Kademelendirmek doğru bir şey değildir. Doğru Yol Partisi kongresini toplamış, ismi ve amblemini değiştirerek buradaki iyiniyetini, samimiyetini ve arzusunu binlerce üyesiyle beraber ortaya koymuştur. Bu iradenin cevabını da büyük bir samimiyetle beklemektedir.

Dolayısıyla hiç kimseyi üzecek bir şey söylemekten uzak dururum. Ben Mehmet Ağar'ım... Beni herkes tanır." Bir gazetecinin, "Erkan Mumcu da iyiniyetli olduğunu söyledi" sözlerine karşılık Ağar, "O zaman mesele yok" dedi.

Ağar, bir başka soruya karşılık da, "Demokrat Parti kurulmuşken, yeni demokrat parti diye bir partiye ihtiyaç yoktur" diye konuştu.

? İŞTE İPLERİ KOPARAN GELİŞMELER...

Mumcu: Oldu bittilerle bu iş olmaz

ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, "Bu birleşmeyi millet için bir çare olmaktan çıkarıp kendileri için iktidar ortaklığına dönüştürmek isteyenlere meydan okuyorum" dedi.

Mumcu, partisinin 9. Olağan Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmada, partisinin üstüne bir umutsuzluk dalgası yaymak isteyenler olacağını belirterek, "Anavatan Partisi'nden iyilik görmüş kim varsa el birliği edecekler" dedi.

Mumcu, "kimseyi suçlamayacaklarını, bu yola kimseye güvenerek çıkmadıklarını" ifade ederek, "Bu birleşmeyi millet için bir çare olmaktan çıkarıp kendileri için iktidar ortaklığına dönüştürmek isteyenlere meydan okuyorum. İşte buradayım. Bütün oyunlarını bozduk.

Bundan sonraki oyunlarını da bozacağız" dedi.

Kendisinin "olumsuzluğa rıza göstermesini kimsenin aklından bile geçirmemesi gerektiğini" kaydeden Mumcu, "Pazartesi akşamı aday listeleri verilecek. Bütünleşmiş bir partinin bütün teşkilatlarının kardeşçe kucaklaşarak, partinin başarısı için birlikte olmalıydı.

Listede Erkan Mumcu'nun şu kadar arkadaşı var, ancak ANAVATAN yok denmesi onursuzluk olmaz mıydı? Ben böyle bir onursuzluğu kabul edemem.

Oldu bittilerle, emrivakilerle bu iş olmaz" diye konuştu.

Birleşme çalışmaları ile ilgili olarak gelinen noktada çözümün hala mümkün olduğunu belirten Mumcu, "Anavatan Partisi dışında muhatap alınmaması gerektiğini" belirtti. Mumcu, "Kimseye şahsi bir husumetimiz yok" dedi.

Mumcu, kendisinin onurlu bir mücadele verdiğini, herkesin olmaz dediği şeyi olur yapmaya çalıştığını ifade ederek, "Biz her şeyi unutmaya, bütün kavgalara son vermeye, millet için fedakarlık yapan herkesin elini sıkmaya hazırız. Ama herkesten aynı samimiyeti beklemek de hakkımız" diye konuştu.

Kendisini birleşmeyi bozmakla eleştirenlerin olacağını bildiğini belirten Mumcu, "Milletimizin başı selamet olsun. Kim başbakan olursa olsun. Biz ikbalin davasında değiliz, biz izzetin davasındayız" dedi.

Mumcu, "insanların zihninde din mi devlet mi ayrımı yapıldığını" öne sürerek, "Bu millete bu kötülük nasıl yapılır. Bu, iktidar ve muhalefetin kurduğu bir tuzak. Farklı düşünceden, farklı kökenden olmak, farklı mezhepten olmak bir düşmanlık sebebi değildir" diye konuştu.

Bir ara gözyaşlarına hakim olamayan Mumcu, konuşmasına kısa süre ara vermek zorunda kaldı. Erkan Mumcu'nun konuşması sırasında salondakiler arasında ağlayanlar olduğu da gözlendi.

Mumcu salondaki tepkileri yatıştırdı

Türkiye'nin güçlü bir alternatif aradığını ve bu güç birliğine "evet" dediklerini, bütün fedakarlıklara razı olduklarını söylediklerini anlatan Mumcu, iki genel başkanın 5 Mayıs'ta açıkladıkları protokoldeki şartları anımsattı.

"Biz üzerimize düşeni yaptık" diyen Mumcu, şöyle devam etti:

"Biz, 'her şey milletin gözünün önünde olsun' dedik. Muhataplardan açık bir tutum şu saate kadar gelmedi. Biz hala merkezde bütünleşmenin, siyasi merkezi yeniden inşa edecek bütünleşmelerin Türkiye'nin hayrına olduğuna inanıyoruz. Bu noktada üzerimize düşen bütün fedakarlıkları bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yapmaya hazırız. Hiç kimse Erkan Mumcu'yu günah keçisi gibi göstermeye çalışarak, 'efendim bu da kavga çıkarıyor, sürekli uyuşmazlık çıkarıyor' diyerek, kendi kabahatini örtmeye çalışmasın.

Buradan bütün millete ilan ediyorum, peşinde olduğum şey milletimin hak ve hukukudur. Onun için genel başkanlıktan vazgeçtim. Bizim güttüğümüz dava kuru bir partizanlık davası değildir. Milletin bölünme, parçalanma tehditleri karşısında partimizden de vazgeçtik.

Her konuda DYP içindeki delegelere kendimizi teslim ettik. Biz birbirimize ne kadar adil olursak, millet de kendisine ne kadar adil olunacağını görecektir.

Eğer, 'mesele Erkan Mumcu' diyen varsa, bütün Türkiye duysun, köy köy, kahve kahve, mahalle mahalle, ev ev, meydan meydan dolaşarak bu bütünleşmenin müdafaasını yapmaya talibim. Sade bir üyelikten başka hiç bir sıfat istemiyorum. Mesele, siyasi kariyer meselesiyse... Yemin ediyorum ki hiçbir siyasi kariyer istemeyeceğim. 'Vatan sana canım feda' derken, bunu yüreğimde hissederek söylüyorum. Bizim çocuklarımız, onurlu bir ülkenin onurlu bir vatandaşı olsunlar. Biz, bunun için varız.

Üstümüzdeki formaları nasıl çatır çatır söktüğümüzü, nasıl çırılçıplak milletimizin karşısında onurlu ve dimdik durduğumuzu herkes gördü. Yine de görmek isteyenlere göstermeye hazırız. Milletimiz için benden istenen ne varsa hazırım. Bu milletin evlatlarının yürüdüğü yolun tozu, toprağı olayım. Hazırım ama benden bana ait olmayan bir hakkı istemeyin." Mumcu, konuşmasını "Bize söylenen şeyin Türkçesi 'kapatın gelin.' Bu birleşme ruhuna uyuyor mu?" şeklinde sürdürürken, salondan tepki yükseldi. Bunun üzerine, Mumcu, tepkilere karşı çıkarak, "Birleşme, bütünleşme amacındaki samimiyetimizi sonuna kadar göstereceğiz. Yeter ki millete bir yol açalım. Burada hiç kimsenin yuhalanmamasını, kötü sözler söylenmemesini rica ediyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber