Yaşam yok olmadan...

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 05 Haziran 2007 06:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya alarm veriyor. Kuraklık, değişen iklimler, nesilleri tükenen canlılar, eriyen buzullar... Küresel ısınmaya karşı acil önlemler alınmazsa, 10 yıl sonra her şey için çok geç kalınmış olacak.

İlk sinyallerini Kuzey Kutbu'ndaki buzulların erimesiyle veren küresel ısınma, milyarlarca insanın hayatını alt üst edecek ve doğal yaşamı geri dönülmez biçimde değiştirecek şekilde ilerlemeye başladı. Küresel ısınma tehlikesi karşısında dünya, varolma savaşı içine girmiş durumda. İklim uzmanları, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde, fantastik felaket filmlerindeki senaryoları aratmayan uyarılarda bulunuyorlar.

BÜYÜK FELAKET KAPIMIZDA

Felaketin dünyanın oluşumundan bu yana görülmemiş büyüklükte kuraklıklara, su krizlerine, kıtlıklara, toplu göçlere, deniz seviyesinde yükselmelere ve sellere neden olacağı belirtiliyor. Uzmanlar, önümüzdeki 10 yıl içerisinde acil önlem alınmazsa, küresel ısınmanın dünyanın sonunu getirecek felaketlere yol açacağı ifade ediliyor. Greenpeace Türkiye Enerji ve İklim Değişikliği Kampanya Sorumlusu Hilal Atıcı küresel ısınma felaketinin sinyallerinin Türkiye'de görünmeye başlandığına dikkat çekti. Türkiye'nin önemli su kaynaklarından Tuz Gölü'nün sulak alanı son 40 yılda 260 bin hektardan 131 bin hektara düştüğünü belirten Atıcı, yağışların düzensizleştiği Türkiye'de, önemli tarım alanlarından biri olan Çukurova'nın kuraklıkla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Atıcı "Geçmiş yıllara oranla yağışların bölgede çok yetersizdi. Son yıllarda Avrupa'da selden ve sıcak havadan yaşamını kaybedenleri hatırlayalım. Doğu Anadolu'da ölümlere neden olan sel felaketleri de dikkat etmemiz gereken sinyallerdir" dedi.

1 MİLYAR İNSAN GÖÇ EDECEK

Öte yandan Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü raporuna göre Türkiye 2030 yılında kurak ve sıcak bir iklimin etkisine girecek. Kavuran sıcaklar, düzensiz yağışlar, sel ve su taşkınları ile erezyon tehlikeli boyutlara ulaşacak. Sinyalleri görülmeye başlanan küresel ısınma nedeniyle beklenen diğer felaketler göç ve kaynak savaşları. İngiliz insani yardım kuruluşu Christian Aid, yayımladığı raporda 2050 yılına kadar en az 1 milyar insanın küresel ısınmanın sonuçları yüzünden göç edeceği uyarısında bulundu.

SUSUZLUĞA DİKKAT!

suyunu bosaharcama. com sitesi susuzluğa karşı herkesin tedbir alması için 10 basit yöntem öneriyor

1- Musluğu açık bırakmayın 18 ton su tasarrufu sağlayın,

2- Bulaşıklarınızı elde değil makinede yıkayın yılda 26- 40 ton su kurtarın,

3- Diş fırçalarken, tıraş olurken musluğu kapatın,

4- Daha kısa duş alın 1 dakika kısa süre için 18 ton su tasarrufu sağlayın,

5- Ekonomik duş başlığı kullanın,

6- Muslukları tamir ettirin,

7- Su kaçaklarını engelleyin,

8- Sifona plastik bir şişe yerleştirin 2 ton su kurtarın,

9- Gereksiz yere sifon çekmeyin,

10- Çamaşır makinenizi ekonomik kullanın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber