Özelleştirilen Sümerbank fabrikası battı, öğrenciler yolsuz kaldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2007 18:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Adana'da kurulu Sümerbank Bez Fabrikasının, 1996'da başlayan özelleştirilme sürecinde yaşanan sıkıntılar en çok, fabrikanın çevresinde bulunan okulların öğrencilerini etkiliyor.

Özelleştirme sonrası sahibinin iflas ettiği ve bankanın el koyduğu belirtilen fabrika, bankanın satışını yaptığı yeni sahibinin ise çevre yollarını kapatması nedeniyle öğrencilere zor anlar yaşatıyor.

Harabe durumdaki fabrika, uyuşturucu madde bağımlılarının meskeni haline gelirken, okul çevresindeki boş çukurlar, kurutulmayan bataklık ve çöpler ise tehlike saçıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, merkez Yüreğir ilçesinde bulunan ve 1885'de Tırpani Kardeşler tarafından kurulan Sümerbank Adana Bez

Fabrikasının özelleştirme sürecinde yaşanan sıkıntılar en çok, iki yıl önce atıl durumdaki fabrikanın yanına yapılan Semarkant İlköğretim okulu ve İMKB Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerini etkiledi.

Fabrikayı satın alan şirketin iflas etmesinin ardından banka tarafından el konulduğu belirtilen atıl durumdaki tesisler, harabe haliyle uyuşturucu bağımlılarının meskeni haline gelirken, kötü çevre şartlarıysa yaşları 7 ile 15 arasında değişen okul öğrencilerinin adeta kabusu oldu.

Okul yetkilileri, fabrikanın banka tarafından satıldığını ve yeni sahibinin ise kendisine ait olan okul çevresindeki arazinin önünü toprak setlerle kapattığını ileri sürerken, öğrenciler kapatılan yollar nedeniyle servislerinin okul önüne gelemediğinden yakındılar.

Okulun yan tarafında bulunan ve ıslah edilmeyen bataklık nedeniyle sinek ve böceklerle mücadele etmek zorunda kaldıklarını anlatan öğrenciler, zaman zaman harabe durumdaki binalara gelen uyuşturucu madde bağımlılarının kendilerini korkuttuklarını, çevrede bulunan ağızları açık boş çukurların ise tehlike saçtığını söylediler.

AİLELER TEDİRGİN

Atakent Mahalle Muhtarı Tahsin Donar ise Semerkant İlköğretim Okulunun yanı sıra çevrede birkaç okul daha bulunduğunu belirterek, 3 bin civarında öğrencinin olumsuz şartlar altında eğitim gördüğünü söyledi.

Yolların yapımı ve çevre düzeni için ilçe belediyesine iki kez müracaatta bulunduğunu anlatan Donar, şöyle konuştu:

"Bölgenin imar düzenlemesi bulunmadığını ileri sürerek, yolları yapmadılar. Çocuklarımız ormanlığı andıran alanda pislik içinde okula gitmek zorunda kalıyor. Aileler ise tedirgin, her gün çocuklarının başına bir şey gelecek korkusu yaşıyorlar. Burası bir an önce düzenlenmeli. Bu şartlar altında eğitim olmaz" dedi.

Donar, imar düzenlemesinin yapılması için mücadelesinin ise sürdüğünü kaydetti.

Öte yandan, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri şu ana kadar kendilerine her hangi bir şikayette bulunulmadığını belirterek, olumsuz koşulların düzeltilmesi için ilgili belediyeye başvuruda bulunacaklarını bildirdiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber