Sayıştay'dan İki Temyiz Kurulu Kararı

Sayıştay'ın genel kurul kararları ile temyiz kurulu kararlarının yer aldığı Sayıştay Dergisi, Başkanlığın WEB sitesinde bugün yayımlanmıştır. Dergide yayımlanan iki temyiz kurulu kararına, önemli olduğu için, sitemizde yer veriyoruz. Bu kararlardan birisi belediye başkanı ile birlikte çalışan personele verilecek fazla çalışma ücreti, diğeri ise yemek ücretine ilişkindir. Kararları görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Haziran 2007 17:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEMYİZ KURULU KARARI
Tarih : 23.1.2007
No : 29065

Belediye Başkanı ile birlikte çalışan personele ödenen fazla çalışma ücretinin hesabında; belediyenin farklı birimlerini ayrı bir makam olarak kabul ederek her bir makam için Bütçe Kanunu ile getirilen 450 saatlik sınırlamanın aşılmasının mümkün olmadığı hk.

Dosyada mevcut belgelerin okunup incelenmesinden sonra gereği görüşüldü:

855 sayılı ek ilam ile, Belediye Başkanı ile birlikte çalıştığı belirtilen personele fazla çalışma ücreti ödenmesinde 2002 yılı Mali Bütçe Kanunu ile getirilen sınırlamalara uyulmaması nedeniyle toplam ?????..-lirasına tazmin hükmolunmuştur.

Dilekçi dilekçesinde özetle, fazla mesai ödemelerinde her bir makam ve kişi için tespit edilmiş olan sınırlamalara uyulduğunu, dolayısıyla fazla ödeme olmadığını belirterek tazmin hükmünün kaldırılmasını talep etmektedir.

2002 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun K Cetvelinin III-Fazla Çalışma Ücreti Bölümü A) Saat Başı Fazla Çalışma Ücreti 2 (b) bendinde aynen; "Her bir makam için aylık 450 saati geçmemek üzere Kurul Başkanı (Bakanlıklar), Genel Müdür ve daha üst birim yöneticileri, Vali, General ve Amiral rütbesini haiz olmak kaydıyla Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığındaki Daire Başkanı ve daha üst birimlerin yöneticileri, Rektör, Büyükşehir ve İl Belediye Başkanları ile çalışan personele makam onayına istinaden ayda 90 saati,

????.. geçmemek üzere makam onayına istinaden yapılacak ödemenin 600.000 lira? olduğu belirtilmektedir.

Dilekçiler tarafından her biri ayrı ayrı makamlarda, bütçeleri ayrı olan ve Belediye Başkanı ile birlikte bir yıl boyunca normal mesai saatleri dışında fazla mesai yapmış personel olduğu için aylık 90 saat ve her bir makam için aylık toplam 450 saat sınırlamalarına uyulduğunu belirtilmekte ise de, K Cetvelinin yukarıda belirtilen madde hükmünde Bakanlıklarda kurul başkanı, genel müdür ve daha üst birim yöneticileri, Kuvvet Komutanlıklarında ise daire başkanı ve daha üst birim yöneticilerinin ayrı makamlar olarak değerlendirildiği görülmektedir. İl Belediye Başkanları için çalışan personel için ise herhangi bir ayrıma yer verilmediğinden, Belediye Başkanının fazla çalışma ücreti ödenebilecek tek bir makam olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Her iki verile emrine ekli belgelerde de ödemenin Belediye Başkanı yanında fazla çalışma yapan personel için olduğu açıkça belirtilmiştir. Bu nedenle belediyenin farklı birimlerini ayrı bir makam olarak kabul ederek her bir makam için yılda 450 saatlik fazla mesai ücretinin aşılmadığı iddiasını kabul etmek mümkün değildir.

Açıklanan nedenlerle, dilekçi iddialarının reddi ile 855 sayılı ek ilâm ile toplam ???????.-liranın tazminine dair hükmün TASDİKİNE Karar verildi.


TEMYİZ KURULU KARARI
Tarih : 6.3.2007
No : 29166

Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin 4'üncü maddesinde, yemek maliyetinin ancak yarısının kurum tarafından karşılanacağı, kalan yarısının ise memurlar tarafından karşılanacağı belirtilmiş iken, memurlara verilen öğle yemeği maliyetinin tamamının Belediye bütçesinden karşılanmasının mümkün olmadığı

679 sayılı ilâmın 6'ncı maddesinde, memurlara yiyecek yardımının hatalı yapılması nedeniyle toplam ??????.-liraya tazmin hükmolunmuştur.

Dilekçi dilekçesinde özetle, işçilerden yemek bedeli alınmaz iken daha düşük ücret alan ve işçi personel ile aynı salonda yemek yiyen memur personelden ücret almanın çalışma barışına uymadığını belirterek tazmin hükmünün kaldırılmasını talep etmektedir.

12.1986 tarih ve 19308 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 86/11220 sayılı BKK ile çıkarılan "Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği'nin "Yemek Servisi Giderleri" başlıklı 4'üncü maddesinde; "Yiyecek Yardımının gerektirdiği giderler yemek maliyetlerinin yarısını aşmamak üzere, bu yönetmelik kapsamına dahil memur kadrosu adedine göre kurum bütçelerine konulacak ödeneklerle karşılanır. Ödenek dağıtımı yemek servisi kurulacak kurumdaki memur sayısı dikkate alınmak suretiyle yapılır.

Yemek bedelinin bütçeden karşılanamayan kısmı yemek yiyenlerden alınır. 2155 sayılı Bazı Kamu Personeline Tayin Bedeli Verilmesi Hakkında Kanun'a göre tayin bedeli verilen personel ile sözleşmeli olarak çalıştırılanların, bu yönetmeliğe göre yiyecek yardımı yapılan yemek servislerinde yemek yemeleri halinde yemek bedelinin tamamı kendilerinden alınır." denilmektedir.

Görüldüğü gibi personele yapılan yiyecek yardımının gerektirdiği giderin yarısının kurum bütçesinden ödenmesi, diğer yarısının da yemek yiyenlerden alınması gerekmektedir.

Diğer taraftan 15.01.2003 tarih ve 24994 sayılı Resmi Gazetedeyayımlanan (2) Sıra No'lu Bütçe Uygulama Talimatının 2'nci maddesi ile 2003 yılında öğle yemeği servisinden faydalanan memurlardan alınacak en az bedeller belirlenmiştir. Talimatın 4'üncü maddesi ile "kuruluşlar, hizmetlerin özelliği, yemek maliyetleri ve yemek servisinin farklı mahallerde daha iyi şartlarda sunulması gibi hususları dikkate alarak belirtilen miktarın üzerinde de yemek bedeli tespit edebileceklerdir."denilmek suretiyle de, Yönetmeliğin 4'üncü maddesinde yer alan kurum bütçesinden karşılanacak kısmın yemek maliyetinin yarısını aşmaması ile uyumluluk sağlanmıştır.

Yukarıdaki mevzuat hükmü ve açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, memurlara verilen öğle yemeğinin maliyetinin ancak yarısı kurum tarafından karşılanacak kalan yarısı ise Bütçe Uygulama Talimatıyla belirlenen en az bedellerden az olmamak üzere memurlardan katkı payı olarak alınacaktır. İstanbul Kartal Belediyesi'nde memurlara verilen öğle yemeği maliyetinin tamamının Belediye bütçesinden karşılandığı anlaşıldığından 679 sayılı ilâmın 6'ncı maddesi ile verilen ??????-liraya ilişkin tazmin hükmünün TASDİKİNE, Karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber