McKisney'in geçmişinde başarı da var skandal da

Yuksek kur ve faiz kıskacındaki ekonominin denetim sorumluluğu teslim edilen Amerikalı McKinsey şirketi sadece Turkiye'de değil dunyada da surekli gundemde. Şirketin kartvizitinde parlak başarılar kadar buyuk çökuntulerin olması da dikkat çekiyor. ABD'li firmanın Turkiye'deki yukumlulukleri ve ne yapacağı halen belirsizliğini korurken ekonomi ile siyaset dunyasından da yapılan anlaşmaya yönelik eleştiriler yukseliyor

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 03 Ekim 2018 08:15, Son Güncelleme : 03 Ekim 2018 08:28
McKisney'in geçmişinde başarı da var skandal da

GEÇMİŞİNDE BAŞARI DA VAR SKANDAL DA

Türkiye, McKinsey ile anlaşma yaptığını duyurmasından sonra, şirketin daha önce yaptığı işler yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Amerika merkezli firmanın geçmişinde başarı hikayeleriyle birlikte skandallar da sık sık iş dünyasının gündemine oturdu. Enron'u en büyük enerji devi yapan şirket, muhasebe kayıtlarını değiştirerek borçlarını gizledi ve 2001'de iflasına sebep oldu.

Türkiye'nin yeni ekonomi programı bünyesinde kurulan 'Maliyet ve Dönüşüm Ofisi' için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar vermesi şirketi Türkiye'nin gündemine oturttu. Ekonominin ayakta durduğunu tüm dünyaya ve yabancılara bir nevi mesaj vermek için yapılan anlaşmanın kapsamı ise henüz netlik kazanmadı. Verilen bu mesajın ardından McKinsey'nin eteğindeki taşlar daha doğrusu, geçmişte yaptıkları bir bir döküldü. Şirket her ne kadar başarılı yönetim hamleleri yapsa da aynı zamanda skandallarla dolu bir geçmişi var.

Profesör James O. McKinsey tarafından 1926 yılında kurulan McKinsey&Company havacılıktan savunmaya, enerjiden medya ve telekomünikasyona kadar çok geniş bir yelpazede hizmet vererek dünyanın en önde gelen yönetim danışmanlık şirketlerinden biri haline geldi. Müşteri portföyünde dev küresel şirketlerinin yanı sıra devletler ve sivil toplum kuruluşları da olan Amerika merkezli firmanın geçmişinde başarı hikayeleriyle birlikte skandallar da sık sık iş dünyasının gündemine oturdu. Davos Zirvesi organizasyonundan, Amerika'yı sarsan Enron skandalına ve Güney Afrika'daki yolsuzluk davalarına kadar McKinsey ismi sürekli duyuldu. McKinsey 2003 yılından beri İsviçre'nin Davos kasabasında her yıl yapılan Dünya Ekonomik Forumu'nun stratejik ortaklığını yapıyor. Danışmanlık şirketi zirvede tartışılacak konu başlıklarından konuşmacı ve katılımcıların belirlenmesine kadar perde arkasından organizasyonun yapılmasında kilit rol oynuyor.

Ayrıca McKinsey'in zirve sırasında seçkin katılımcıların arasından da seçerek sadece davetlileri kabul ettiği partileri de oldukça ünlü. Şirket ABD'nin bir eyaletinde enerji dağıtıcısı olan Enron'a vadeli opsiyon enerji kontratı satışı fikrini bularak ülkenin en büyük enerji ticareti şirketi haline getirdi. Enron'un başarısının mimarı olarak görülen Jeff Skilling, McKinsey'den Enron'a transfer olduktan sonra da danışmanlık firması ile çalışmaya devam etti. Hisse senetleri 1999 yılında yüzde 56, 2000 yılında da yüzde 87 yükselerek Wall Street'in en değerli şirketi haline geldi. Fakat şirketin muhasebe kayıtlarını değiştirerek borçları gizlemek ve altı boş varlıkları tabloda sağlam varlıklar gibi gösterdiğinin ortaya çıkmasının ardından Aralık 2001'de sansasyonel bir şekilde iflas etti.

HAKSIZ KAZANÇ VE HAPİS VAR

McKinsey'in en tepesinde iken aynı zamanda ünlü yatırım bankası Goldman Sachs'ın yönetim kurulunda oturan Rajat Gupta, küresel mali kriz sırasında Warren Buffet'ın bankaya 5 milyar dolar yatırım yapmaya hazırlandığı bilgisini yakın bir hedge fon yöneticisi arkadaşı ile paylaşarak haksız kazanç elde etti. McKinsey'in enerji şirketi Eskom'u sarsan bir skandalla tekrar gündeme geldi. Eski devlet başkanı Jacop Zuma'ya yakınlığıyla bilinen Gupta ailesi hakkında 2016 yılında şirketten 6 ay için yaklaşık 1 milyar rand (70.5 milyon dolar) aldığı ve karşısında bir hizmet vermediği ortaya çıktı.

DEVLETİ KÜÇÜLTMEK İÇİN McKINSEY'İ SEÇERİM

Porto Riko borçlarını ödeyemez hale gelince bir çeşit iflas korumasına başvurmasının ardından borç ödemelerinin planlanması için McKinsey ile on yıllık sözleşme imzaladı ve şu ana kadar 50 milyon dolar danışmanlık ücreti aldı. Öte yandan şirkete bağlı fonların en az 20 milyon dolarlık Porto Riko hazine bonosuna sahip olduğu ortaya çıktı. ABD'de 2012 yılında yapılan başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olan Mitt Romney, seçim kampanyası sırasında Wall Street Journal gazetesine verdiği bir röportaj sırasında seçilirse devleti nasıl küçülteceği sorusuna McKinsey'i tutarım yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber