Rahip Brunson... 12 Ekim'e dört gün kaldı

Piyasalar için 12 Ekim ve 4 Kasım tarihleri kritik. ABD ile ilişkilerin bozulmasına neden olan ve halihazırda ev hapsinde tutulan ABD'li Rahip Brunson'ın mahkemesi 12 Ekim'de gerçekleşecek. Öte yandan 4 Kasım'da ABD'nin İran'ın petrol ihracatını sınırlayan yaptırımları devreye girecek. Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım bu iki kritik eşiğin Türkiye'ye olası etkilerini yorumladı.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 08 Ekim 2018 09:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Rahip Brunson... 12 Ekim'e dört gün kaldı

Abdurrahman Uzun'un Habertürk Gazetesindeki analizi

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin gerilmesi de Rahip Brunson üzerinden yürüdü. Dava 12 Ekim Cuma günü görülecek. Ev hapsindeki Brunson tamamen serbest kalırsa ABD ile sorunların ve gerginliklerin çözümünde ilk adım atılmış olacak. Bu durumda dikkatler sonraki adımlara çevrilecek ama bu eşiği atlamadıktan sonra ikinciye geçme ve çözme ihtimali de yok.

-Çünkü 6 Kasım'da ABD'de ara seçim var. 4 Kasım'da da İran'a ikinci ambargo kararı devreye giriyor. Bu karardan Türkiye geçmişteki gibi istisna tutulmazsa ikinci en büyük petrol ve doğalgaz tedarikçisini kaybedecek. Enerji güvenliği ve enerji ihtiyacı sekteye dahi uğrayabilir.

-İki ülke arasındaki trafik ve son açıklamalar gerginliğin azalmaya doğru gittiğine işaret. Tartışmasız geçen bu dönem aynı zamanda yaklaşan kararda yargının elini rahatlatıyor, üzerindeki karar baskısını hafifletiyor. Hafta sonuna kadar bu atmosfer bozulmazsa Brunson'ın ülkesine dönme ihtimali yükselebilir.

Ne olursa olsun cuma günü yargı kararı ile Pandora'nın Kutusu açılacak. İlişkiler ya daha kötüye gidecek ya da iyileşmenin yolu açılacak ve yeni testlerden geçmeye hazırlanacağız.

Yazının devamı için tıklayın

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber