Savaş bitti, dram bitmedi

Suriye'de 8'inci yılına giren kanlı iç savaşta Türkiye'nin de desteğiyle ateşkes sağlandı, dünya sayıları 10 milyonu bulan mültecilerin dramını unuttu. İzmir'de bir kamyon kasasında umuda yolculuğa çıkan 6'sı çocuk 22 kişinin öldüğü feci kaza dünyanın görmek istemediği manzarayı bir kez daha yüzümüze çarptı

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 15 Ekim 2018 08:25, Son Güncelleme : 15 Ekim 2018 08:01
Savaş bitti, dram bitmedi

Kamyon kasasında başlayan umuda yolculuk İzmir'de acı bir şekilde son buldu. Yunanistan'ın Samon Adası'na gitmeye çalışan 35 göçmenden 1'i hamile, 2'si çocuk 22 kişi kazada hayatını kaybetti, 13 kişi de yaralandı.

ŞOFÖRÜN 20 SABIKASI VAR

İzmir'de, kasasında Yunanistan'ın Samos Adası'na gitmeyi planlayan bir grup göçmenin bulunduğu kamyon dere yatağına uçtu 22 göçmen hayatını kaybetti, 13 kişi de yaralandı. Ölenlerin arasında 1 hamile kadın, 2 bebek, 2 de çocuk var. Yaralıların durumu ise ağır. Kazayı, ardından onlarca ölü bırakarak tek başına hastaneye giden şoför haber verdi. Sürücünün 20'yi aşkın sabıkası çıkarken ehliyetinin de küçük araç için geçerli olan B sınıfı olduğu ortaya çıktı.

DÜNYA HAREKETE GEÇMELİ

Feci kaza, İdlib ateşkesi ile gündemden düşen Suriyeli milyonlarca mültecinin dramını ortaya koydu. Savaşın yerinden ettiği milyonlarca göçmen ölümcül rotalarda yüzünü Avrupa'ya çevirirken her gün facia haberleri geliyor. Sadece Türkiye'de 4 milyona yakın göçmenin olduğuna dikkat çekilirken dünyanın bu soruna çözüm için acil eylem planını devreye sokmaması halinde krizin daha da derinleşecği uyarısı yapılıyor.

İzmir'de kasasında mültecileri taşıyan kamyon devrilirken kazada aralarında çocuklarında olduğu 19 kişi olay yerinde, 3 kişi de hastanede yaşamını yitirdi. Kazada 13 kişi yaralandı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ)Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan 9'unun çocuk 2'sinin ise yetişkin olduğu öğrenildi. Yaralıların çoğunun durumunun ağır olduğu öğrenildi. Mültecilerin Menderes ilçesi sahilinden Yunanistan'ın Samos Adası'na geçmek için yola çıktıkları ifade edildi.

Sabah saatlerinde kasasında mültecilerin bulunduğu kamyon, havalimanı yolu Menderes kavşağında Değirmençay'a devrildi. Kamyonun ters döndüğü kazada, 1'i hamile kadın, 2'si bebek, 2'si çocuk 22 mülteci hayatını kaybetti. Kazada yaralananların sayısı 13'e yükseldi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki yaralılardan birinin hamile olduğu ve ameliyata alındığı bildirildi. Öte yandan Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavisi süren kamyon şoförü Mustafa Yılmaz'ın iki bacağının kırıklar nedeniyle alçıya alındığı bildirildi.

Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı, kazaya ilişkin soruşturma başlattı. Hastanede tedavisi süren yaralı sürücünün tedavisinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edileceği belirtildi. İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın kaza yerine gelerek, incelemelerde bulundu. Kamyonun altında kalan ve çevreye savrulan mültecilerin cansız bedenleri, savcının incelemesi sonrası İzmir Adli Tıp Kurumu'na kaldırılacak. Olumsuz hava etkeninin bulunmadığına dikkat çekilirken, ekiplerin, kazanın nedenini belirlemek için başlattığı soruşturma sürdürülüyor.

Kazadan yaralı kurtulan kamyon sürücüsü Mustafa Yılmaz, hastane polisine verdiği ilk ifadede, '09' Aydın plakalı kamyonu ile saat 03.00'te Söke'den yola çıktığını, Sazlıköy'ü geçtikten sonra mültecileri kamyona aldığını ve yakıtı olmadığı için Selçuk otobanına girdiğini, kazanın olduğu Kısıkköy bölgesinde ise önüne beyaz aracın çıktığını, çarpmamak için ani hareket yaptığını ve kavşakta kontrolü kaybederek, dereye uçtuğunu söyledi.

Kazanın ardından olay yeri inceleme ekiplerinin çalışması sürüyor. Mustafa Yılmaz'ın kontrolünden çıkıp, dere yatağına uçan kamyon vinç yardımıyla çıkartıldı. Ters devrilen kamyonun kasasının altında kalan ve çevreye savrulan cesetler savcının incelemesinin ardından otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Ayrıca kamyon sürücüsü Yılmaz'ın çeşitli suçlardan poliste suç kaydının bulunduğu da inceleme sonrası ortaya çıktı.

'DERE KIRMIZI AKIYOR'

İzmir Menderes'te düzensiz göçmenleri taşıyan kamyonun dereye uçtuğu yerde gazetecilere açıklamalada bulunan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan 'Şoförün büyük olasılıkla uyuduğu ihtimali üzerine duruluyor. İnsan kaçakçılığı, dünya üzerinde en alçakça suçlardan biri. Ne yazık ki karşı karşıya kaldığımız tablo bir insanlık dramı. Kamyonun arkası tamamen insan dolu, içlerinde çocuklar da var. Şu an kesin ölü sayısı 22, yaralı sayısı 13 ama sayı giderek değişiyor. Aşağı uçmuşlar ve kamyonda herhangi bir güvenlik önlemi yok. O nedenle de ölü sayısı fazla olmuş. Kamyon yerinden kaldırıldı. Manzara korkunç. Ölülerin arasında 6 çocuk olduğunu öğrendim. Ölülerin hepsi Adli Tıp Kurumunda. Savcı olayla ilgili incelemelerini sürdüyor' dedi.

ACI BİLANÇO

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) güncellenmiş verilerine göre, İtalya'ya bu yıl içinde Akdeniz'i geçerek ulaşmaya çalışırken 2 bin 621, Yunanistan'a Ege Denizi'ni geçerek ulaşmaya çalışırken 224, İspanya'ya Akdeniz'i geçerek ulaşmaya çalışırken ise 25 mülteci boğularak hayatını kaybetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber