OKS'de puanlar düşecek!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Haziran 2007 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

abbas güçlü

800 bin aşkın öğrenci ve yakınları için zorlu süreç asıl şimdi başlıyor. Kaç puan gelecek? Hangi okul kaç puanla alacak? Daha da önemlisi, ikinci ve sonraki kayıt dönemlerinde kime ne şans doğacak?..

Önceki yıllarda yakınları sınava girenler bilir. Yaz ayları, özellikle veliler için tam bir işkence dönemi. Kayıtların biri biter, diğeri başlar. Puanlar bir düşer, bir yükselir. Anadolu liseleri ile kolejler arasındaki gelgitler nedeniyle kontenjanlar bir dolar, bir boşalır.

MEB'in yanlış kayıt politikası ve Bakan Çelik'in inadı yüzünden, geçen yıl, anadolu liselerinde 5 bin kontenjan açık kaldı. Hem de yüz binlerce öğrenci o okullara girmeye can atarken. Bu yıl da benzer bir durum söz konusu. İşte bu yüzden, çocuklarınızın onca yıllık emeklerinin heba olmasını istemiyorsanız, "Sınav bitti, oh be! Kurtulduk! rehavetine kapılmadan, kayıt maratonunu çok yakından izlemelisiniz...

Yığılma olacak

Sorular, özellikle fen ve sosyal soruları, önceki yıllarla kıyaslandığında bir hayli zordu. Türkçe ve Matematik'te de. Türkiye ortalamaları bir hayli düşecek. Bunun anlamı, okullara girmek için gereken net sayıları 3 ile 5 arasında inebilir. Yani 85 netle alan okullar 81-82 nete, 75 netle alan okullar da 71-72 nete kadar düşebilir.

Şu ana kadar 100 net çıkaran öğrenci yok gibi. 95 netin üzerindeki öğrenci sayısı da sınırlı. Bir başka tespit ise 50-70 net aralığında yığılma olacağı yönünde.

Yanlış sorular var mı? Bu konuda her kafadan bir ses çıkıyor. Yanlış soru değil ama doğru seçeneği yanlış olan sorular çıkabilir. Bu konuda da sanıyorum bugün MEB tarafından bir açıklama yapılacaktır.

Soruların analizi

Soruların içeriğine yönelik çok farklı değerlendirmeler var. Bu konuda uzman isimlerden biri de Osman Demirel. İşte 2007 OKS'ye yönelik tespitleri:

Milli Eğitim Bakanlığı sınav sorularını hazırlarken, soruların yüzde 60'ını tüm öğrencilerin yapabileceği düzeyde, yüzde 20'sini çalışkan öğrencilerin yapabileceği düzeyde, kalan yüzde 20'sini ise zeki, çalışkan ve disiplinli öğrencilerin yapabileceği düzeyde düzenlemesi gerekirken bu oranlara dikkat edilmemiştir.

Matematik: Matematik soruları genellikle müfredat çerçevesinde, bazı işlem soruları oldukça kolay, ÖSS'den esinlenmiş. Bazı sorular oldukça uzun hazırlanmış. Sanki öğrencinin bilgisini değil, sinirlerini ölçer nitelikte. Bazı matematik soruları 2004/2006 sınav ortalamalarıyla karşılaştırdığımızda, bu yılki matematik ortalaması 1.50 ile 1.70 arasında olacağını söyleyebiliriz.

Fen Bilgisi: Fen Bilgisi soruları, 1998'den bu güne kadar sorulan soruların en zoru olarak görülmektedir. 2004'te Fen ortalaması 4.7, 2006'da Fen ortalaması 6.32 olmuştur. Bu sınavda Fen ortalaması 2.5-3 civarında olabilir.

Sosyal Bilgiler: Sorular, müfredat çerçevesinde olmasına karşın yorum ağırlıklıydı. Bu yüzden ortalama bir hayli düşecektir. 6 ile 7 arasında olacağını söyleyebiliriz.

Türkçe: Bir öğrencim, " Hocam sorular kolaydı ama cevapları zordu" demişti bir sınav için. Bu sınavda çeldiriciler oldukça güçlüydü. Öğrenciler, güçlü çeldiriciler içinden doğru yanıtı bulmakta oldukça zorlandılar. Bu yılki Türkçe sorularında ortalama geçen yıla oranla oldukça düşük olacaktır. Bu nedenle bu yıl Türkçe ortalamasının 7 civarında olabileceğini söyleyebiliriz

Sonuç olarak Fen Bilgisi ve Matematik yine en fazla puanı getirecektir. Net olarak geçen yıl 92 ile öğrenci alan İstanbul Lisesi'nin bu yıl 85- 86 netle öğrenci alabileceğini söyleyebiliriz. Kısaca okullar geçen yıldan 5-6 net daha düşük netle öğrenci alabilirler. İstanbul'da diploma notu düşük olmamak kaydıyla 50-55 net yapan öğrencinin bir anadolu lisesini kazanma şansı var.

Özetin özeti: Öğrenciler için zorlu süreç bitti. Şimdi velilerin sınavı başlıyor. Tatil düşünenler, hemen gidip gelsinler. Çok kritik ve bir o kadar da sancılı günler onları bekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber