Üç kez onay veren YSK'dan şimdi veto

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Haziran 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MHP'nin Adana adayı Ali Halaman sabıkalı olduğu için YSK tarafından veto edildi. Oysa Halaman üzerinden 27 yıl geçen sabıkasına rağmen 3 kez aday olmuş ve bir dönem milletvekilliği yapmıştı. O dönemin YSK Başkanı Algan, "Gözden kaçmıştır" dedi.

YÜKSEK Seçim Kurulu'nun (YSK) MHP'nin Adana milletvekili adaylarından Ali Halaman'ı veto etmesinin arkasından bir hukuk skandalı çıktı. YSK'nın sabıkalı diye adaylığını veto ettiği Halaman, bu sabıkasına rağmen 3 defa yine YSK'dan adaylık vizesi almış, bir dönem milletvekilliği bile yapmıştı. Halaman, halen de emekli milletvekili maaşı alıyor. YSK, Halaman'a 'memnu haklarının' iadesi kararı bulunmadığı için adaylık izni vermedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, yakın arkadaşı olan Halaman'ın yerine, liste dışı kalan Hava Kuvvetleri eski İstihbarat Başkanı emekli Tuğgeneral Kürşat Atılgan'ı yerleştirdi.

HALAMAN ŞAŞIRDI

Halaman, üzerinden 27 yıl geçmesine rağmen sabıkasının gündeme getirilmesini "AKP'nin ayak oyunu" olarak değerlendirdiğini söyledi. Halaman, şöyle konuştu: "Ben, 1995, 1999 ve 2002 yılında MHP'den aday oldum. 1999'da Meclis'e girdim. 1995 yılında ilk kez aday olduğumda bunu düşünerek, hukukçulara da sormuştum. Bana 'Senin bu suçun 1979'da karara bağlanmış. Üzerinden 5 yıl geçince, memnu hakların otomatik iade edilir. Memnu hakların iadesi için yeniden karar almana gerek yok' dediler. 3 dönem benden istenmeyen belgeyi isteyip, aday yapmadılar. Bu büyük bir haksızlık.

1 SAATLİK İŞTİ

Suçum 6136 sayılı kanuna muhalefet ve tarihi 1978-1979. Daha sonra bir suç da işlemedim. Bugüne kadar istenmeyen bir belgeyi saat 17.30'da istediler. Ben zaten Ankara dışındaydım. Ertesi gün cumartesi. Bir şey yapamadım. Böyle bir şey olacağı aklımın ucundan geçmedi. Geçse bu bir saatlik iş. Herhangi bir mahkemeye bir dilekçe versem, 'Ben 6136'dan memnu haklarımın iadesini istiyorum' desem hemen alırdım."

ALGAN: İPTAL EDİLEBİLİR

O dönemde YSK Başkanı olan Tufan Algan, bazen Halaman'ın durumu gibi sabıka konularının şikayet olmaması halinde gözden kaçabildiğini söyledi. Algan, bir vatandaşın ya da Meclis Başkanlığı'nın YSK'ya şikayeti halinde ve o dönemde seçilmeye engel sabıkası olduğunun da kesin şekilde ortaya çıkması durumunda, Halaman'ın milletvekilliğinin ve bu statüden emekliliğinden iptali yolunun açık olduğunu bildirdi. Algan, o dönemde alınan maaşların geri istenemeyeceğini vurguladı.

RUHSATSIZ SİLAHTAN

Halaman, bulunduğu arabada portakal paketine konan silahlar yüzünden ceza almıştı. 12 Eylül öncesinde, 23 Şubat 1978'de polis Adana'dan Ankara'ya gelen beyaz renkli arabayı silah bulunduğu ihbarı üzerine durdurdu. Bagajda, portakal paketinin altına gizlenmiş 2 makineli tüfek ve şarjörleri bulundu. Araçtaki 4 ülkücü gençten biri olan Ali Halaman, ruhsatsız silah taşımaktan mahkûm oldu. Silah bulunan 01 FE 994 plakalı Renault marka araç ise o dönem üniversitede öğretim görevlisi olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye aitti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber