Yargıtay: Kapsam dışı personelden işsizlik sigortası kesinti yapılamaz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2007 14:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Yargıtay, özelleştirme kapsamındaki kamu kuruluşlarında kadrosu bulunan kapsam dışı personelden işsizlik sigortası primi kesilemeyeceğine karar verdi.

Özelleştirme kapsamındaki bir bakır işletmesinde "kapsam dışı personel" statüsünde olan bir kişi, maaşından kesilen işsizlik sigortası priminin, bu sigortadan yararlanamayacağı için geri ödenmesi istemiyle dava açtı.

Yerel mahkeme, sigortalılık statüsünün zorunlu olduğu, davacının işsizlik sigortasından yararlanmak istememesinin mümkün olmadığı ve işsizlik sigortası kapsamında sayılmayanlar arasında yer almadığı gerekçesiyle davayı reddetti.

Kararın temyiz istemini görüşen Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Dairenin bozma kararında, İş Kanunu hükümlerine tabi çalışan, ancak toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanamayan çalışanların "kapsam dışı personel" olarak tanımlandığı belirtildi.

Özelleştirme kapsamına alınan kamu kuruluşlarındaki personelin statüsüyle ilgili dönem içinde yapılan çeşitli yasal düzenlemelere değinilen kararda, gerek sözleşmeli gerek kapsam dışı personelin "kamu personeli" olarak kabul edildiğine dikkat çekildi.

Kararda, söz konusu hükümler uyarınca, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlarda çalışan, toplu iş sözleşmesi kapsamında bulunmayan, mali ve sosyal hakları kurumunca çıkarılan Kapsam Dışı Personel Yönetmeliği'nde düzenlenen, İş Kanunu hükümlerine göre işine son verilmesi mümkün olmayan ve kuruluşun özelleştirilmesi nedeniyle diğer kamu kuruluşlarına nakli Devlet Personel Başkanlığı'nca yapılan kapsam dışı personelin, Anayasa'nın 128. maddesinde sözü edilen "diğer kamu görevlileri" olarak nitelendirilmeleri gerektiğinin açık olduğu kaydedildi.

Kararda, bu statüde bulunanların, işsizlik sigortası primi kapsamından yasal düzenlemeyle çıkarıldığı anımsatılarak, davanın reddine karar verilmesinin yerinde olmadığı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber