Yaz sıçağında kömür yardımı: Devlet dağıtıyor, vatandaş satıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Haziran 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dar gelirli vatandaşlara her yıl verilen kömürün dağıtımı, bazı ilçelerde şimdiden başladı. Tuzla'da 'satılamaz' kaydıyla dağıtılan kömürler ara sokaklarda satılıyor

İstanbul'da yaz sıcağının yoğun olarak hissedildiği şu günlerde Tuzla'da kömür yardımı yapılıyor. Bakanlar Kurulu kararıyla ilçelerde yaşayan dar gelirli vatandaşlara her yıl verilen kömürün dağıtımının sonbahar yerine yaz aylarına çekilmesi, "seçim yatırımı yapılıyor" diye yorumlandı.

Öte yandan Tuzla Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan, Başbakanlık yazısı ve "Satılamaz" kaydıyla gönderilen kömürlerin, ara sokaklarda satıldığı görüldü.

Kaymakamlıklar bünyesinde faaliyet gösteren sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yoksul ailelere 2003 yılından bu yana bedelsiz kömür dağıtılıyor. Dağıtılan kömürlerin parası, görev zararı olarak Hazine Müsteşarlığı tarafından karşılanıyor.

Genellikle sonbaharda yapılan kömür dağıtımının bu yıl bazı ilçelerde 22 Temmuz'daki genel seçimler öncesinde yapılması dikkat çekti. Yaklaşık 20 gün önce dağıtıma başlanan yerlerden biri de Tuzla ilçesi oldu. Tuzla Kaymakamlığı'nın hemen yanındaki boş alanda yoksullara dağıtılan kömür kamyonlarla getiriliyor ve yeşil kartlarıyla bekleyen vatandaşlara dağıtılıyor.

Birer tonluk kömür yardımının 2 bin 200 aileye yapıldığını belirten vakıf yetkilileri, erken dağıtımının nedenini şöyle açıkladı: "Geçen yıllarda geç başlandığı için kömür dağıtımı aralık ayının sonunda tamamlandı. Vatandaş sıkıntı yaşadı."

İstanbul genelinde 118 bin 490 ton kömürün dağıtılmak üzere gönderildiği, bazı ilçelerde dağıtımın bittiği iddia edildi.

Tuzla Belediyesi Meclis Üyesi ve ANAP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Adem Erkol, yıllardır ilçelerinde bu tür dağıtımların kış mevsimi başlangıcında yapıldığını belirterek şöyle konuştu:

"Seçim öncesinde ve yaz aylarında kömür dağıtımı bana çok manidar geliyor. Bizim vergilerimizle alınan kömürler siyasi malzeme olarak kullanılıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber