Gerçek dondurmanın kilosu en az 6 YTL olmalıdır

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2007 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DONDURMA DİYE BUZ YEMEYİN

- TÜKETİCİLER BİRLİĞİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KEMAL ÖZER:

- "SON YILLARDA ÜRETİLEN DONDURMALARIN ÇOĞUNLUĞU ASLINDA BUZLU YİYECEK"

- "YAPAY MEYVE BOYASI KATARAK DONDURMAYI DONDURMA OLMAKTAN ÇIKARDILAR"

(FOTOĞRAFLI)

HALİL İBRAHİM VARLI

KONYA (İHA) - Dondurma ve Yenilebilir Buzlu Ürünler Raporu'nu açıklayan Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, şimdilerde yapılan ve 3 YTL'ye satılan dondurmaların aslında buzlu yiyecek olduğunu belirterek, gerçek dondurmanın kilosunun en az 6 YTL olması gerektiğini söyledi.

Tüketiciler Birliği Konya Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen Kemal Özer, Dondurma ve Yenilebilir Buzlu Ürünler raporunu açıkladı. Dondurmayla ilgili ilginç iddialar ortaya atan Özer, "Yeni dondurma endüstrisi şeker yerine sağlıksız yapay tatlandırıcılar, doğal salep yerine suni salep, süt yerine su ve süt tozu, meyve yerine yapay meyve boyası katarak dondurmayı dondurma olmaktan çıkardı. Şimdilerde çoğu ürün ve marka için dondurma diye sunulan ürünlerin sadece adı dondurma, içeriği ise buzlu yiyecek.

Dünya tarihi kadar eski olmasa da oldukça eski olan bu serinletici ve besleyici tatlı 2000'li yıllarda dev bir endüstriye dönüştü. Çok uluslu şirketlerin pazarlarda kapıştığı bu alanın son yılların önemli sorunlarından birini de teşkil ettiğini düşünüyoruz. Tüketicilerin ezici bir çoğunluğu ürünlerin niteliğini incelemek yerine reklamlarından ve ambalajlarından etkilenmektedirler. Hiç kimse 'ucuz etin suyu kara olur' atasözümü hatırlamamaktadır. Piyasada dondurma zannıyla tüketilen bu ürünlerin çoğu

dondurma değil. Bunların ezici bir kısmı içinde süt bile barındırmayan yenilebilir buzlar. İçindeki katkıların bir kısmı ise dünyanın birçok ülkesinde yasaklanmış katkılardan oluşmaktadır. Dondurma raporumuz, sağlıksız dondurma üretimine izin veren ve gerekli denetim görevini yapmayanlara uyarı ve bilgilendirme amacıyla hazırlandı" şeklinde konuştu.

Gerçek olan dondurma ürünlerini tercih ediniz diyen Özer, şöyle konuştu:

"Dondurmanın maliyeti raporumuzda hesaplanmıştır. Bu dondurmanın fiyat takdirini tüketiciye bırakıyoruz. Ancak şuna değinmek istiyorum. Özellikle 2-3 YTL'ye satılan 'sizin için', 'size özel' gibi ifadelerle sunulan ürünler dondurma değil buzlu yiyecektir. Bunların hacmine bakarak ağırlığı konusunda yanılmamalısınız. Çünkü 1000 ml yazan bu ürünler gerçekte 570 gramdır. İçine katılan bazı katkılar nedeniyle kabartılarak hacimli olarak gösterilmektedir. Dondurmanın fiyatı en az 6 YTL olmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber